Reklama

.

.

pátek 24. června 2016

Střední Evropa: Potravinářské smetiště Západu? Náhražky a chemikálie vládnou supermarketům. Zdraví versus propaganda. Proč jsme se vzdali soběstačnosti? Staré chyby se budou těžko napravovat

Zuzana Lipová
24. 6. 2016  ProtiProud

Zuzana Lipová se zamýšlí nad tím, proč mnohé středoevropské a východoevropské národy odvrhly vlastní potraviny a nakupují méně kvalitní z dovozu.

Článek z pera slovenské autorky se zabývá tématem, o němž zde také průběžně píšeme. Přestože je text situován především do slovenských reálií, platí (přes nemnohá dílčí vybojovaná zlepšení v posledních letech) z velké části i na podmínky panující v České republice i v dalších zemích střední a východní Evropy, po cílené likvidaci velké části vlastní potravinové produkce zcela závislých na dovozu nekvalitních potravin z produkce nadnárodních mamutích společností. Problém je to tedy nanejvýš aktuální a je dobré vědět, že v tom nejsme sami a podívat se, jak s ním (ne)bojují jinde. Věřte či nevěřte, mohlo by být totiž ještě hůře.

Nedávno mne pobavil drsný vtip: Hypermarkety se starají o maso jako o vlastní děti. Když smrdí, tak ho přebalují.

Tento černý humor však opravdu žijeme. Kvalita potravin se za poslední roky diametrálně změnila. V podstatě ji nahradila kvantita. Ať se to někomu líbí, nebo ne, faktem je, že za socialismu jsme měli kvalitnější potraviny. Sice nebyly tak lákavě zabalené, nebylo jich tolik, ale byly naše a poctivé. Nepoužívali jsme tolik chemie, pracovalo se se základními surovinami.

 

ČSN neslušela byznysu

do poloviny 90. let existovaly u nás přísné potravinové normy (Československá státní norma - ČSN). Jenže nevyhovovaly porevolučnímu byznysu a tak byly zrušeny. A dnes jsou původní normy, platné ještě za socialismu, zcela běžně překračovány o stovky procent. A přestože nadáváme na chemii a přídavné látky v potravinách, konzumujeme pouze výsledky naší pohodlnosti.

Dnes už ani lidé na venkově nechovají dobytek a nepěstují zeleninu či ovoce, protože je to namáhavé a v obchodě to mají hned, umyté, naleštěné a ještě i levnější. A pak remcají, že to ovoce z obchodu se pouze podobá tomu starému známému ovoci, a že to byly jiné chutě, které vypěstovali jejich rodiče a prarodiče.

Jenomže dnes chceme všechno čerstvé, ale zároveň, aby to dlouho vydrželo. Chceme hodně a za málo peněz. Ale tak se potom nedivme, že ke slovu přichází chemie a kvalita zůstává v koutě. Přídavné látky zlepšují texturu potravin, čili jejich mechanické, geometrické a povrchové vlastnosti vnímané dotykem a zrakem (někdy i sluchem). A samozřejmě, prodlužují čas jejich spotřeby. Ale především umožňují vyrábět méně kvalitní produkty. V zájmu zisku se využívá tzv. ředicí efekt. To se například do masa přidá voda, ale aby se dodrželo potřebné procento bílkovin, doplní se rostlinnými. V oblibě výrobců jsou i látky, které zadržují v mase vodu a "díky" nim se z půl kila masa vyrobí kilo masného výrobku.


Jak vylepšit zisk

Těch přídavných látek, které "vylepšují" potravinové výrobky, jsou stovky. Jsou to různá barviva, konzervanty, antioxidanty, kyseliny, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, regulátory hustoty, antibiotika (!) a různé jiné chemikálie. Čím více těchto "éček", tím hůře. A přestože výrobci říkají, že nejsou zdraví škodlivé, tak nikdo rozumný by se pod to nepodepsal, protože malé množství jedné látky tělo bez problémů zpracuje, avšak jejich koktejly, které denně do sebe cpeme, musí s organismem něco udělat. Nedivme se, že máme tolik alergických a imunitních onemocnění.

Co si budeme říkat, za vším jsou peníze, Za účelem zisku se lže, až se hory zelenají. Ani se „zdravou stravou“ to není úplně tak, jak nám říkají. Z analýzy zveřejněné v uznávaném zdravotnickém časopisu British Medical Journal vyplývá, že ať se snažíme jakkoli a budeme nahrazovat "nezdravé" tuky "zdravými", neovlivníme tím riziko srdečního onemocnění či infarktu, i když možná snížíme hladinu cholesterolu v krvi. Paradoxně ti, co svůj cholesterol snížili nejvíce, si současně zvýšili riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby - a také umírali dříve.

 

Mýtus padl

Mýtus o tom, že nahrazení nasycených tuků rostlinnými oleji zlepší zdraví srdce, se zrodil v šedesátých letech minulého století. Tehdy se poprvé ukázalo, že přechod na dietu s rostlinnými tuky snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Část odborníků z toho logicky usoudila, že bychom si tak mohli snížit i riziko infarktu a s ním spojenou úmrtnost.

Na základě toho v roce 2009 Americká kardiologická společnost prohlásila, že strava s nízkým obsahem nasycených tuků a pokrytím pět až deset procent denní kalorické potřeby kyselinou linolovou a dalšími omega-6 nenasycenými mastnými kyselinami, pravděpodobně srdci prospívá. Slovíčko pravděpodobně v obrovském reklamním byznysu vypadlo, a tak dnes se toto tvrzení bere jako fakt. Klidně si natřete chléb vepřovým sádlem, uděláte pro své zdraví víc, než když budete jíst reklamou oslavované rostlinné pomazánky.

Nové kategorie chutí?

Více než polovina Slováků nedosahuje příjmu na úrovni průměrné měsíční mzdy (883 EUR), obchodním řetězcům se na Slovensku nevyplatí prodávat kvalitnější potraviny. Nabízejí to, co si lidé mohou dovolit, čili zboží druhé třídy.

V současnosti sice v rámci EU platí, že výrobky mají být v první řadě bezpečné, jejich složení se však v jednotlivých státech neporovnává. Výrobci se však mohou přizpůsobovat stravovacím a chuťovým návykům (!), ale i finančním možnostem zákazníků v jednotlivých zemích - a podle toho prý také měnit složení a obsah potravin. Proto tentýž výrobek stejné značky chutná jinak u nás a jinak v sousedním Rakousku. Někde se však stala chyba, protože například mnozí Bratislavané jezdí nakupovat potraviny do Rakouska - právě pro to jiné složení. Že by měli rakouské chuťové návyky?

Europoslanci píší dopis

Deset poslanců zastupujících Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko, Rumunsko, Maďarsko, Maltu a Itálii vyzvalo Evropskou komisi, aby zastavila diskriminaci spotřebitelů. "Prokázalo se, že mnohé výrobky prodávané na východních trzích mají mnohem nižší kvalitu a obsahují mnohem méně kvalitních složek než ty, které se prodávají na západní části trhu," píše se v dopise. Europoslanci se opřeli o několik studií, které potvrdily nesoulad ve složení a chuti výrobků (Proč se nepřidali čeští? Pozn. PP).

Mezi nimi byl i test Asociace Slovenských spotřebitelů z roku 2011, která srovnávala šest značkových potravin zakoupených v sedmi členských zemích Evropské unie. Laboratorní zkoušky ukázaly, že potraviny se kvalitativně neshodují, ačkoli cenově byly na stejné úrovni. Předseda asociace Miloš Lauko hovoří o třech třídách kvality. První, tedy ta nejkvalitnější, se prodává v Německu a Rakousku, druhá v Česku, Polsku, na Slovensku a třetí v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Odstavili jsme se sami

Chtěli jsme být v Evropské unii, museli jsme přijmout společná pravidla, společnou zemědělskou politiku. Slovensko si však vyjednalo mnohem horší podmínky než Češi, Poláci či Maďaři (srovnání pro naše zemědělce jistě diskutabilní – pozn. PP) pro neschopnost tehdejšího vedení ministerstva zemědělství (ministrem tohoto resortu v Dzurindově vládě byl Zsolt Simon), které si myslelo, že je zbytečné vyrábět, když se dá koupit a dovézt levnější. Výsledkem krátkozraké politiky je například i krach několika slovenských cukrovarů. Unie vynakládala prostředky na „nepěstování“ cukrové řepy, dováželi jsme levněji, přestože na Slovensku jsou náklady na pěstování cukrové řepy jedny z nejnižších v Evropě. Mohli jsme cukrem zásobovat polovinu Evropy!

Zatímco na Slovensku máme DPH na potraviny ve výši 20 procent, v sousedním Rakousku pouze 10 procent. Na rozdíl od Slovenských zemědělců nemusí ti rakouští platit daň z půdy. Slovensko podporuje jeden hektar zemědělské půdy částkou 257 eur ročně, v Rakousku je to 522 eur. A konečně: obchody tam zvýhodňují domácí producenty. Na pultech nabízejí v drtivé většině rakouské potravinářské produkty. Nám tento patriotismus, který mají mimochodem i Češi, Maďaři či Poláci, chybí. A tak nakupujeme levné nezdravé potraviny a stěžujeme si, že nemají chuť. Možná je načase vrátit se od kvantity ke kvalitě. Krok po kroku.


 

Vyšlo též na protiprud.sk.

54 komentářů :

  1. Bohužel je to tak, až nato, že češi si nevyjednali navíc nic.Min. Jurečka než by se staral o zemnědělství, tak strká svůj rypák do války policie.Žereme chemické deriváty ze Španělska.Hnůj z Polska.To není jenom posypová sůl.To jsou krůty, drůbež a podobné maso, které je zralé pro kafilérky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. prd sa dozivate o 7 rokov viac ako za socializmu.keby sa rodilo tolko deti ako vtedy hned by sa ukazali ine cisla.

      Vymazat
    3. Jednoduše se tomu říká
      " Genocida národa"
      a kdo zná 6 priorit řízení lidstava, tak ví o co jde.
      Mimochodem jde o 5 prioritu.

      http://zakonvremeni.ru/publications/23-outlook/19673-six-principles-of-global-manipulation.html

      Vymazat
    4. v dřívější době - ano - za komunistů jsme byli na úrovni, vysoce vyspělá země naprosto soběstačná ve výrobě potravin masa zeleniny , strojirenství atd..
      vyrábělo se v továrnách rozmanité zboží traktory auta boty oděvy atd.., že nebyly banány to není potřeba k životu, navíc ty kydy, že nebyl toaleťák nebo vložky to jsou kecy!!, že se nemohlo cestovat , opět kecy jezdili jsme po krásách ČR i do okolních zemí na západ stejně nebyly prachy, tak jako dnes nejsou!!!
      nyní nemáme nic !!!!
      jsme vykradená republika rozprodaná a na pokraji zhroucení potřebujeme odejít u EU , abychom se opětně zvedli ze země a začali hospodařit se selským rozumem , jak dříve a hlavně bez uprchlíků a EU!!!!

      Vymazat
  2. A jak si tu "soběstačnost" konkrétně představujete? Že od podzimu do začátku léta bude jediné ovoce v obchodech zcvrklá jabka tak jako za komoušů? Jediná zelenina cibule a mrkev? A co budeme dělat když bude u nás jeden, nebo dokonce více let neúroda? Pochcípáme soběstačně hlady?
    Děkujte bohu, že žijeme v takovém dostatku všeho a o hladomorech se můžeme dočíst už jen historické literatuře.

    A když jíme takové hrozné jedy, jak je možné že se dožíváme o 7!!! let víc než za komoušů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sedumdesáti let se dožívá generace, která jedla scvrklá jablka, brambory a mrkev. Mám známou, která pracuje ve školce. Optejte se, kolik dětí trpí na různé alergie, dříve takové dítě byla rarita. Je načase, abyse místo řepky pěstovala řepa.

      Vymazat
    2. Ty "duševní gigante".
      Podle toho jak píšeš je jasné, že máš mozek tak na základní funkce!!!
      Já vystudoval, mimo jiné, VŠZ v Praze, obor Ekonomika zemědělství.
      Učili jsme se i složení krmných směsí. To, co se dnes dává lidem do salámů, se DÁVALO PRASATŮM!!!!

      Co se týká dovozů. Za 25 let náš stát nadělal dluh DVA BILIONY KORUN!!!! Před tím, než se začal náš stát rozkrádat, jsme byli VĚŘITELÉ!!!!!

      Nemá cenu to rozebírat, neb platí biblické: "Neházejte perly sviním, neboť ony je zadupou do země a obrátí se proti vám!"

      J.B.

      Vymazat
    3. Aáá, imbecil JéBé zase na scéně.

      Poslouchej ty "mimo jiné VŠZ". Ty jsi dalsí z těch idiotů co si koupí v akci uzeniny 20dkg za 20 kč a myslí si že maj za ty prachy nárok na 100% libové masíčko? Připlať si a dostaneš kvalitu o které se ti za komoušů ani nesnilo.

      Dovozy, věřitelé... Co to blábolíš ty "ekonome" ?Tušíš vůbec, že jsme exportní ekonomika a daleko více toho vyvážíme než dovážíme???

      Vymazat
    4. Anonymní24. června 2016 10:54
      Nemusí tu být jen scvrklé ovoce. Technologie uskladňování potravin, pokročily i u nás.
      Ale pro začátek, by naše úřady měly dbát, aby sem západ nedodával horší kvalitu, než prodává u nich. Možná to zvýší cenu těchto výrobků, ale současně se tím vytvoří prostor pro naše české produkty. DPH na potraviny dříve byla 5% (kromě kávy, čokolády, cigaret a alkoholu). To by se mělo vrátit, neboť vysoké zdanění potravin, procentuálně více zatěžuje nízkopříjmové skupiny obyvatel. P.K.

      Vymazat
    5. 11.20

      Magore, podívej se na náš dluh!!!!!

      Jinak, na státní dluh nemá vliv, zda vyvážíme více, než dovážíme!!!! Jde o NÁKLADY STÁTU,což magor tvého formátu nepochopí!!! Ještě existuje "platební bilance", to je již složité, že???

      Jen zahraniční banky "vytáhnou" za půl roku okolo 40-ti MILIARD!!!

      Z montovny jménem ŠKODA- AUTO, vytahují Němci 21 MILIARD ROČNĚ!!!

      Věnuj se tomu, co umíš. Předpokládám, že kydáš žumpy!!!! Do ničeho jiného se NEPLEŤ!!!

      Vymazat
    6. Anonymní24. června 2016 11:20
      Ty „exportére“, tušíš, že třeba vyvážíme obilí, které kupují Poláci a Němci, vyprodukují maso a vejce (zaměstnají své lidi) a to nám sem zase dovezou? Tušíš, že vyvážíme cukrovku a dovážíme cukr? A tak je to s mnoha dalšími položkami. Není to hloupost našich vládních národohospodářů, je to jejich zrada na našem národě, za kterou byli Západem odměněni. Tento plán, vytvořit v „demokratizovaných“ zemích co největší závislost na několika světových obchodních korporacích, se průběžně realizuje celou porevoluční dobu a nutně v něm byly zapojeny všechny vlády. P.K.

      Vymazat
    7. V palici hovno,ale do všeho se sere a všemu rozumí...celej fotr Havlena!

      Vymazat
    8. 10.54, student, produkt dnešní doby ??? Ty názory mluví za vše, upřimnou soustrast.

      Vymazat
    9. Té trumpetě imperiálního globalizmu 10:54. Vůbec nepochopil, protože hloupý, o co jde a jak má vypadat potravinová soběstačnost. Stačí se podívat do historie - Rakusko-Uhrasko a především do 1. republiky. To je historie potravinové soběstačnosti. Pak se podívat na příklad JZD Slušovice, kde se hodnotila nejen kvantita, ale i kvalita a práce byla moderně organizovaná. 10:54 je omezený blbeček, který jen kdáká nesmysly. Chceme-li být víc samostatní a víc nezávislí na rozmarech velmocí a nadnárodních monopolů, pak nutně musíme být potravinově soběstační - to je základ nezávislé a svobodné ekonomiky i politiky! Jinak prosím redakci, aby zvážila , zda bude dále trpět "diskusní" příspěvky typu 11:20. Pavel P.

      Vymazat
    10. Vytáhni si hlavu ze zadku..., za komoušů jsme byli soběstační prakticky ve všech komoditách...., to jen aby jsi věděl....;-)

      Vymazat
    11. Jsem rád,že nejsem jediný kdo se nechá "vytočit" naším Trollem. Na tyto "štěkající ratlíky" by byla účinnější brokovnice s pepřo-solí patronou ale chápu.

      Vymazat
  3. Nevím, že by byla neúroda v komoditách jako cukrovka,meruňky či rajská jablíčka, jogurty, chleba ,rohlíky,uzeniny. Myslím,že debilům se tak nějak nedařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevíš o tom, protože jsi viděl potraviny právě jenom v marketu. Například neúroda meruňek a je každý druhý rok. Stačí jediná noc s mrazíky v období květu a je po všem.
      Nemluvě o tom, že meruňky, rajská jablíčka,... jsou sezónní ovoce dostupné čestvé jen jen několik týdnů.

      V komunistických obchodech bylo co se týká ovoce a zeleniny úplné hovno. S ostatníma položkama to bylo o něco lepší, ale také slabota.
      Debilům se dnes evidentně daří.

      Vymazat
    2. 11:26
      Tobě ty primitive nic neříká obchod, nebo vývoj? Tu naši bývalou soběstačnost neokecáš a evidentně víš o socíku kulový. Teď si můžeš sice koupit i v zimě letní , nebo exotické ovoce napuštěné chemií a dozrávající v kontejnérech. (v zimních měsících chutná rajče stejně, jako okurka, nebo jahoda)
      Těžký (nejen) průmysl a zemědělství vytunelováno...Žereme si (cosi), ale na dluh. Za peníze našich vnuků...
      Nejsi ty náhodou nejlepší ministr financí naší a přilehlých galaxií, Míra Kalousků?

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    4. 11:55

      Ježiš, běž se oběsit prosimtě. Taková hrůůůůza ve které žijeme, to se určitě nedá vydržet.

      Ano, naše rodina byla ze 3/4 soběstačná. Veškerou zeleninu a ovoce jsme měli vlastní, samozřejmě brambory. K tomu drůbež, vejce, králíky. Do obchodu se chodilo jen pro mlíko, cukr, pečivo. Dělal to tak každý kdo žil na vesnici. Ne proto, že by ho to bavilo, ale proto, že to byla nutnost.
      A dnes? Dnes se na tu dřinu může každý vysrat a nakoupí si v pohodě v obchodě co chce. Když si kapku připlatí, má i super kvalitu. Lidem to tak vyhovuje.
      Jestli tobě ne tak si pěstuj také vlastní. Ale na to jsi moc líná filcka. Jen klápat hubou a nadávat, to by ti šlo.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    6. Nevím, proč hlupák 12:28 motá soběstačnost se tzv. reálným socialismem, který tu byl. Je přece jasné, že ve společnosti, jejímž základem je volný trh a ne kasárenské zásobování, je potravinová soběstačnost nejen možná, ale dá se udělat bez oněch nedostatkových karambolů, oc jsme v minulém režimu zažívali. Dnes jezdím na chalupu a mám štěstí, že sousedi mají slepice a ovce, v kravíně mohu koupit mléko, o jakém se supermarketům ani nesní. Venkovská vajíčka nenahradí žádní "kvalita" kterou tu popisuje ten propagandisticky zatemněný blbeček. Kvalita v řetězcích se nepěstuje ani za příplatek, protože z toho nekouká byznys a zisk. Ostatně vadnými potravinami má pisatel těch žvástů (12:28) asi poškozený mozek. Jinak by určitě nepsal takovéhle blbiny.

      Vymazat
    7. 12:28
      Ty havloidní nemakačenko,meleš jednu zhovadilost za druhou...no nemlich celej věčně vožralej Venca!

      Vymazat
    8. 12:28
      Jsi primitiv, se kterým nemá smysl diskutovat. Počítám, že sluníčkový havloid, strejda ze vsi. Tvoje rodina byla ze 3/4 soběstačná, byla to nutnost... A stačí. Jak to, že ti, co neměli možnost hospodařit nevymřeli. Žil jsem vždy ve městě a vůbec ne špatně. tu tvojí tříčtvrteční soběstačnost znáš nejspíš z vyprávění babičky. To už ale zase zavání diskuzí a tu s TEBOU demente vést nemíním.
      Filcka jsi ty. Nejspíš přisátá ke státnímu cecku. Jen takoví "vidí, jak jsou lidé spokojení", že jedí předražené sračky, přičemž jim stát sebere 3/4 výdělku. Víš co? Jdi do brusele

      Vymazat
  4. Ekonomické soběstačnosti musí předcházet politická soběstačnost. Naopak to nelze. Brexitem se, věřím, pohnuly ledy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potravinová soběstačnost musí být součástí té politické. Dokonce si myslím, že ji musí předejít, abychom nebyli vydíratelní jako dnešní Rusko nebo Venezuela! Leo

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Je třeba si vybírat. Tam kde koupím "mokrou" uzeninu, tam již uzeniny nekupuji. Jogurty, tvaroh, máslo atd., čtu si složení a vítězí český výrobce. Barvené předražené "papírové" pečivo, jednou to koupím a dost. Snažím se nekupovat potraviny vyrobené v "nejmenované" sousední zemi. Okurky a rajčata mimo sezónu skoro nekupujeme, nemá to žádnou chuť. Dejte si margarín na okno, moucha na něj nesedne, ropné produkty jim nechutnají, přestal jsem kupovat brambory v supermarketech atd.

    OdpovědětVymazat
  7. Dovážené potraviny mají horší složení a ještě jsou dražší a to musíme ještě připočíst kupní sílu v dané zemi. Je to naprosto podvodné, zločinné chování EU. Poškozují nás a škodí nám. Zneužívají naši potravinovou závislost. Tak skvělé jsme měli vyjednavače typu Teličky. Vyváželi jsme kvalitní cukr. Pak rychle zbourali cukrovary a dovážíme cukr nekvalitní, něčím pančovaný. Takových příkladů je víc.
    https://www.stream.cz/adost/10003518-rozdilne-slozeni-potravin-u-nas-a-v-zahranici
    https://www.stream.cz/adost/10010630-dm-drogerie-takhle-se-vydelava-na-nas
    https://www.stream.cz/adost/10010305-neni-fanta-jako-fanta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EU bych do toho netahal. To naši slavní politici ze stran ODS, US, Lidovci, socani a další zrádně protlačili model společnosti, která degeneruje, hloupne, zadlužuje se a tráví se "potravinami".

      Vymazat
  8. Je vedro, jdu si koupit karamelovou CarteDor zmrzku (z dovozu a určitě napěchovanou chemií) a vy si lízejte 100% přírodní a soběstačný led z vaší ledničky, pitomci. Čus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emulgátory, stabilizátory, barviva, dochucovadla... ano, lidi jsou pitomci.

      Vymazat
    2. Jak tak koukám na blbovy stravovací návyky, tak od něj bude brzy pokoj. Leo

      Vymazat
    3. 13:50

      Smolíček vole. 3x týdně běhám 6 km trasu v čase +- 30 minut, do toho posilování a spoustu protahování. Hmotnost mám v normě, tlak 120/80. Uzeniny vůbec nežeru.
      Starej se raději o svý zdravíčko, blbečku.

      Vymazat
    4. Brexit, tak Čambor nesleze z monitoru ani o víkendu. Moc dobře toho kolaboranta neplatí, když si jako správný Kunerol nacpává nácka rostlinným tukem Carte D'Or a nemůže si ani dovolit pravou ruskou smetanovou zmrzlinu a socialistického kdysi tvarohového Míšu.

      Vymazat
  9. Nevím, jestli se tu nebavíte o blbostech .. Stav potravin v obchodech není záležitostí "nadnárodních gigantů" ale toho, že vše se dnes poměřuje ziskem. Když "giganti" odtáhnou, budou potraviny je jménu zisku kurvit naši vlastní výrobci.
    Nejsem idealista, ale pamatuju prohnilé brambory v prázdnotou zejících pultech "Zelovocu" .. naproti tomu předevčírem koupené krásné čisté brambory odrůdy "Šifra" se ukázaly být jen bídnou dužinou držící vodu (asi hydroponie) bez chuti. Zápach nějaký byl. Neduživá rajčata moučno-kyselkavé chuti mi taky radost neudělají ..

    Jedni za 20 druzí bez dvou za osmnáct .. kde nastoupí chamtivá ruka trhu, tak je vše nadobro ztraceno.

    Od známých mám ovoce síce jen sezonní, ale bohatě mi stačí.
    Koloděj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koloději, již čeští králové trestali nepoctivost na trhu. To má dnes dělat stát a jeho specializovaní úředníci. Dělá to? Instituce na to vytvořené jsou, zákony také, tak kde je chyba?

      Vymazat
  10. Kdysi jsem byl donucen zajímat se o zdravou výživu. Bohudík.
    Dnes kupuji skoro už jen sůl (jód v ní nevadí, stejně je ho v ní málo), a trochu zatím ještě stále sterilního cukru.
    Holt, zahrada, dost fyzické práce (nejdůležitější vitamín), aspoň v malém měřítku soběstačnost, a zdraví za to. Přál bych to v co největší míře vám všem. Ovšem, ve městech musí jít náprava přes politiku (za prvé - vůbec už nevolit zavedené strany). Děda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi správně!

      Vymazat
    2. Autoři knih "Doba jedová" doporučují kupovat jen potraviny, které neprošly příliš velkým průmyslovým zpracováním - takže jen ty základní - mléko, cukr, mouka, luštěniny, sůl, atd. Pavel P.

      Vymazat
    3. 13:56 Jestli se domníváte, že supermárketové mléko neprochází příliš velkým průmyslovým zpracováním, tak se opravdu hodně mýlíte. V mlékárnách je mléko v podstatě rozloženo na prvočinitele a následně znovu složeno podle požadované "tučnosti", často s náhradou živočišného tuku rostlinými oleji. Zkuste ho nechat zkysnout a udělat z něj tvaroh. Zjistíte, že k opravdovému mléku má ta bílá voda hodně daleko.

      Vymazat
    4. Ohledně toho mléka, říká se tomu homogenizace, proto vám u plnotučného mléka nevyplave smetana na povrch a mikroskopické kuličky tuku způsobují v těle neplechu. Uvědomte si, že Sobotkovo a Babišovo rakovinotvorným glyfosátem pár dnů před sklizní stříkají obiloviny, olejniny a luštěniny. Další jedy v podobě éček, o jejichž škodlivost si může přečíst každý majitel internetu, jsou běžně přidávány do potravin. Co si myslíte, že propukne, když konzervanty zabráníte dýchání na buněčné úrovni. Víte o tom, že byl bez informování a povšimnutí veřejnosti potichu zdvojnásoben limit pro neionizující záření (vedení vysokého napětí a vysílače)?

      Vymazat
  11. Anonymovi 12:33 - CarteDor, zejména karamelová, je osvědčeným projímadlem, tak si dejte, třeba vás to protáhne. Ale to jen tak na okraj. Chci se zmínit o vyčerpávajícím kolotoči, který absolvují naše rodiny s dětmi. Práce, pokud ji mají, zabírá tolik času a energie, že zbývá málo času vybírat kvalitní suroviny a přemýšlet o jejich optimálním zpracování a využití. Chtějí-li věnovat čas ještě dětem, něco doma uklidit a vyprat, prostě to nejde. To nahrává hypermarketům s jejich prefabrikáty plnými svinstva. Z vlastní zkušenosti vím, že až děti odrostou, začne toho času trochu zbývat, ale to už je na zdravou výživu dětí pozdě. Teď si teprve užívám vaření, zavařování, pečení, houbaření, bylinkaření. Tak snad až vnoučatům bych chtěla předat to, co znám z dětství od babičky. A když je čas, zdroje jsou v každém lese a na každé pasece. A je to skoro zadarmo. Žádné koše ze supermarketů netlačím. Přeji mladým rodinám, aby měly čas se na chvilku zastavit, jít třeba na maliny (místo do zábavního centra) a udělat si príma koláč a navrch marmeládu. Myslím, že na rozdíl od hopsacího hradu tato vzpomínka dítěti zůstane navždy. Zdravím Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karamelová (i většina ostatních) CarteDor je vynikajicí, já a ani nikdo z rodiny žádné problémy s trávením nemáme. Tak nevím proč mi cpete vaše "osvědčené" nesmysly, když problém máte evidentně vy.

      Víte co já nechápu? Že v naší zemi podle posledních volebních preferencí žije 1.6 milionu komoušů, kteří neustále skřehotají jak je všechno špatně, podvod, zlodějina. Vše od A do Z. Jak to bylo dřív skvělé, družstva, normy...

      Když je vás tolik, proč si ta družstva ksakru nevytvoříte? Proč si nevytvoříte vlastní síť obchodů? Proč nezačnete vyrábět podle těch starých skvělých norem? Proč si nezaložíte vlastní komunistickou banku? Atd atd?
      Proč těm debilním zlodějským kapitalistům neukážete jak se to má správně dělat?
      Skoro 2 miliony potenciálních zákazníků kteří budou spokojeni, i vy budete spokojeni, navíc jako bonus ještě vyděláte?
      Proč se nic z toho neděje? Ani náznak? Proč jenom sedíte na vašich tlustých zadnicích a jen nadáváte? Nikdo vám v realizaci vašich ideí přece nijak nebrání. Jste opravdu tak líní a neschopní?

      Vymazat
    2. Blboušku, to je proto, že máme jinou představu o fungování společnosti a státu. S těmi svými přitroublými kecy běž do "Evropských hodnot". Tam, ti ještě z lásky k tvým propagandám vykouřejí jejich "politologové" buřte grátis. Leo

      Vymazat
    3. 0:07

      A kdo vám ty pablbe brání ty vaše představy realizovat? Kdo vám brání zakládat ta družstva, vyrábět podle těch slavných norem atd?

      Nebo ty vaše úchylné představy nutně potřebujete násilím vnutit všem, celé většinové společnosti která o ně vůbec nestojí?

      Vyser si oko komunisto. Leniví budižkničemové jako ty nejste schopni založit a řídit ani večerku. Ale cítíte se povolaní řídit a ovládat celou společnost, psychopati přitroublí.

      Vymazat
    4. Co tu zase troubíš svoje blbiny. Nauč se slušnému chovní nebo do diskuzí nelez. Nezvládáš je. Tvoje urážky čtenářů Nové republiky by měl admin mazat. Nepatříš sem, paranoidní pomatenče!

      Vymazat
    5. 1:18

      Také si myslím že to hovado "Leo" je nevychované, nemělo by lozit do diskusí a admin by ho měl mazat.

      Vymazat
    6. 22:50 To co děláte pro zdraví svých dětí a vnoučat, Pavlo, se nedá vyčíslit penězi. Už výpěstky z domácí zahrady jsou kvalitou někde úplně jinde a co teprve lesní sběr, kde jsou až 100 násobně vyšší hodnoty zdraví prospěšných látek. Tudy vede cesta, návrat k chovatelství, zahrádkaření a poctivé domácí stravě, v zemědělství pak ekologická produkce a potravinová soběstačnost. A jako bonus se Sobotkův a Babišův bruselský polotovarový svazák Kunerol 0:23 napuštěný glyfosátem od chleba až po pivo může zvencnout, že se nenecháme za koblihu dobrovolně otrávit.

      Vymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, bude víc raka! Váš glyfosátový král Andrej Babiš. Upřímně, ozářky a chemo za koblihu.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj přátelé vetšina z vás si tady stežuje na špatný potraviny a supermarkety a to že česko není sobestatečné. Vždyt každý z nás muže udělat to že bude kupovat kvalitní český věci. Podporovat známí lidi okolo sebe kupovat český značky. Tím pádem se tutěm lidem začne dařit a budou růst a néé kupovat cizí sračky a potom si na to stěžovat. Za sebe můžu říct, že nemám problém dostat se ke kvalitním potravinám a díky mé skvělé přítelkyni, které umí vařit zdravě a chutně, už záleží jenom na mě jestli se potom nebudu prasit ve fastfoodech nebo chlastat jako prase. Takže je to podle mě jenom o přístupu každýho jednotlivce rodiny. Moje rada zní učte se lepší stravovací návyky a přestat chlastat kouřit.

    OdpovědětVymazat

Reklama