Reklama

.

.

neděle 2. října 2016

Šokující lži o potravinách! Rozhovor s člověkem z branže, který odhaluje, jaký hnus jíme.

- rozhovor -
29.9.2016  ŽivotNecenzurované
 

Platí u potravin, že čím jsou dražší, tím kvalitnější? 
Člověk z branže hovoří, že od všech dostáváme to stejné. Miroslav Spišiak (66) byl oblastní ředitel pro východní Evropu ve firmě dodávající pomocné suroviny výrobcům potravin se sídlem v Rakousku. Později přešel na druhou stranu barikády, angažuje se ve spotřebitelské oblasti, publikuje a přednáší.


Dělají výrobci potravin záměrně svinstva a prodávají horší kvalitu?

Samozřejmě! Přečtěte si tuto etiketu na párcích, které byly kdysi lidové a daly se jíst.

Hm, 55 procent vepřového masa, 1 procento hovězího, kuřecí kůže ……
 … a kolik éček?

Jeden, dva, tři … čtrnáct. Tři druhy zahušťovadel, sója, výrobek může obsahovat stopy mléka, vajec, hořčice.

To je šok. Kuřecí kůže a samé éčka. To nesežere ani pes a oni to prodávají lidem. Evropská unie totiž schválila po splnění stanovených podmínek výrobcům červeného masa i užívání masa drůbežího a nikdo nikdy nezkontroluje, kolik drůbežího separátu nacpou do párků či salámů. ***Do takových výrobků je třeba přimíchat hromadu aditivních látek, aby držely pohromadě.


Optimální párky jsou podle vzoru 40-30-30  - tedy 40% libové vepřové, 30% tučné vepřové a 30% voda. Ale to není to, co nám prodávají.

Jsou tam i fosfáty. Na co dávají do potravin fosfáty?

Když se kdysi porážela zvířata a maso se za tepla zpracovávalo, tak v něm byl přirozený fosfát, který vázal vodu, a nebylo třeba nic přidávat. Dnes se v průmyslové velkovýrobě maso zpracuje nejdříve za 48 hodin po porážce, fosfát se mezitím odbourá a do výrobků ho musí přidat uměle. Vyrábí se v chemické továrně, stejně jako fosfáty, které se dávají do pracích prášků.

Jsou tyto párky nebezpečné?

Jsou především nechutné a informace na etiketách nečitelné. Mě jako zákazníka uráží, že údaje o složení výrobku jsou napsané tři-čtvrtě milimetrovým písmem, když doporučení k dávkování zabírá třetinu obalu.

Co nám říká informace, že je v párcích například čtrnáct druhů éček?

Že výrobce tam dal velmi málo masa, nahradil je sójou a éčka přidal, aby vytvořil barvu, chuť, konzistenci a trvanlivost.

 Jsou éčka nebezpečná?

Jsou to v EU schválené potravinářské přísady. Já se raději vyhýbám potravinám, v kterých je jich více než pět. Sice nejsou přímo nebezpečné, ale Evropská unie neřeší možné následky dlouhodobým přijímáním potravin v takovém množství. Osmnáct let jsem pracoval na manažerském postu, ve firmě, která dodávala firmám pomocné suroviny a koření. Tolik let jsem dokonce musel jíst výrobky na degustacích, nebo jsem je předváděl po celé východní Evropě.*** Ke konci jsme se již naučili losovat, kdo z nás bude ochutnávat. Nikdo to nechtěl, protože jsme po konzumaci mívali „běhavku“. A to jsem pracoval pro rakouskou firmu, která měla určitou kvalitativní hranici, a která „nepodlízala“.

Přímo jste se podíleli na zhoršování kvality potravin, když jste takové pomocné suroviny prodávali.

Z počátku ne, protože jsme přinášeli nové technologie. Později jsem i já těžko odolával tlakům našich zákazníků. Proto jsem přešel na druhou stranu a o problému začal hovořit. Když jsem skončil, tak jsem měl o 20 kilogramů více, než teď. Také jsem měl vředy na žaludku, dvanácterníku a cukrovku.

Šéfové velkých potravinářských firem tedy asi nejedí vše, co vyrobí…
O tom nepochybujte. 


Ani si nedokážete představit, co někteří požadují od dodavatelů. Například se ptali – kolik koniny můžou dát do výrobku namísto hověziny, aby to nebylo cítit? Dostali odpověď, že 5 procent. Ptali se: Když dáme více, máte něco, čím by se to dalo přebít? Dostali odpověď: Máme. Takto to opravdu funguje. Několikrát ročně připluje do Hamburku veliká loď naložená mraženým koňským masem z Kanady, Čile, nebo Argentiny.

Miroslav Spišiak v ruce drží slovenskou Fitness šunku, která obsahuje 14 éček. Na talíři je v pravo rakouská Vital šunka se šesti éčky, ale s 89 procenty masa. Slovenskou raději nejí.


Nedávný skandál s přidáváním koňského masa do hověziny není nic nového?

Skandál ano, přidávání ne. Když jsem do firmy v roce 1992 nastoupil, tak to již výrobci dobře znali. Svinstvo není ani to, že koňské maso přidávají, ale to, že tuto informaci na etiketě neuvedou. Podvádějí. Prodávají výrobek, jako by byl vyroben z hovězího masa, ale je v něm i laciné koňské.

Můžeme takto paušálně hovořit o všech výrobcích?


Nejsem již v byznysu 5 let, ale neznal jsem nikoho, kdo by to nezkoušel. Jestli se nakonec všechny takové pokusy dostaly na pulty nevím. Nelhalo se jen s koninou. Dával se například hovězí lůj do vepřového sádla. Hovězí játra, která se jinak zpracovávají jen jako krmivo pro psy přidávali do nejjemnějších francouzských paštik. Jediným cílem bylo zlevnit výrobu.

Při letošním skandálu s koninou zjistili koňské maso ve výrobcích podle DNA testů, tudíž jsou potraviny pod stále větší kontrolou. Nebo ne?


Nezjistili to kontrolou DNA. Testy prováděli až dodatečně, aby potvrdili informace, které dostali. Většinu potravinových skandálů neobjeví kontroly, ale vždy jde o informaci zevnitř. Výroba potravin je řetězec jednotlivých článků, které začínají někde na poli a končí na vašem talíři. Každý z těchto článků musí profitovat, a jestli je některý nenažraný, tak si vezme více. Potom se skandál někdy provalí. Testy DNA se na primární zjišťování obsahu nikdy nevyužívaly a dle mého názoru tomu tak nikdy nebude, protože jeden test stojí 400 eur a trvá týden. Dokážete si to představit, když jedna továrna produkuje denně 25 druhů výrobků a z každého 3 várky. Kdo by to zaplatil, kdyby brali z každé várky vzorky?

Takže koninu jíme v masových výrobcích stále?

Nevím. Pravděpodobně ano. Větší svinstvo je ale drůbeží separát. Po zabití kuřete se odstraní prsa, stehna, křidélka. Zbytek včetně kostry jde do separátoru a vymačkají z něho bílkovinovou břečku. Dnes ji nazývají MDM, zní to vznešeněji. Na Slovensku, v Maďarsku, Česku a dalších zemích najdete málo drůbežích výrobků, které by skutečně byly vyrobené z drůbežího masa. Většina je ze separátu. Někdy jej přidávají i do jiných výrobků.

Do jakých ?


Například do výrobků z červeného masa. Pokud se výrobce trochu krotí a nepřidává separátu příliš, tak to nikdo nezjistí. Ale například rakouští, němečtí a pravděpodobně ještě někteří výrobci se dobrovolně vzdali používání drůbežího separátu. Tudíž rakouské drůbeží párky jsou převážně vyrobeny z masa. I oni chtějí vydělat, ale existují určité hranice, které mají asi někde jinde.

Měli byste si dát pozor, zda kupujete ryby z chovu nebo z lovu. Těm druhým dávejte přednost.


Může se stát, že stejný výrobek od stejného výrobce má jiné složení např. v Rakousku, než na Slovensku?

Dokáži si to představit. Znal jsem rakouské a německé výrobce, kteří pro východní trhy vyráběli jiné masové výrobky.

Na té samé lince změní poměry a určí, že toto jde na Východ a toto na Západ?

Je to jen otázka receptury. Když si řeknou, že například třetí várka bude taková a taková, dají do ní emulzi vyrobenou z kůží, přidají něco jiného a hotovo. Je to zcela legální, nejde o podvod, vše je „orazítkované“ Evropskou unií. To je na tom to hrozné, že hodně špatných věcí se dělá zákonným způsobem a zabalí to jen do věty, že chtějí vyhovět jiným zvyklostem spotřebitelů. Netvrdím, že jsou paušálně všechny potraviny takové, ale je jich velké množství.

Může být pravda, že kuřatům dovážených na Slovensko z Asie dávali růstové hormony a antibiotika, aby rychleji rostla?

Nejen těm, ale nemůžu vám to dokázat. Co si ale máte myslet, když za 38 dní vyroste z čtvrt-gramového kuřete dvou-kilový kousek. Máme věřit, že nedostávalo hormony a vyrostlo přirozeně? Antibiotika jíme i v rybách z chovu. Musíte dávat velký pozor na to, co si kupujete. Například lososa z chovu, anebo lovu. Ne etiketě je to uvedené. Kupte si raději z lovu, protože ryby z chovu můžou krmit malými sardinkami smíchanými s antibiotiky.

Teď je celkem populární ryba pangasius z Vietnamu, ale o ní se kdeco taky psalo. Je špatná?

Já pangasius raději nejím. Viděl jsem německý dokument o tom, jak se pangasius pěstuje. Nevím, nakolik byl pravdivý, ale bylo mi špatně i u obrazovky. Jenže v globálním světě není nikdo čistý.

Takže co jíme? Je to co si kupujeme v obchodech tak nekvalitní?

Kvalita je subjektivní. Jestli vám to chutná, je to pro vás kvalitní. Mně nechutná. Vše obsahuje velké množství tuku a velmi mnoho cukru, které jsou obsaženy i u masných výrobků. A samozřejmě není pravda, že čím dražší, tím kvalitnější. Dostáváme to stejné.

Proč jsou potom tak výrazně rozdílné ceny?

Rozdílné ceny jsou důsledkem obchodní politiky výrobců, způsobu balení, anebo drahé reklamy. Například většina výrobců masných výrobků nenakupuje u domácích chovatelů. Prasata pocházejí z velkochovů v Dánsku, Holandsku, nebo Německu. Průmyslový způsob výroby je i tady. Prasata se poráží na velkých jatkách.

Jakých?

S tisícovými kapacitami. Potom je velkoobchodníci prodávají dále. Do výroben je prodávají čím dál méně v půlkách, ale čím dál více jako nasekané na kousky. Velkoobchodníci to nabízí po celé Evropě velkovýrobcům, a pokud někdo hovoří, že původ potravin se dá vysledovat, je pro ně k smíchu. V té vaně plné vepřových kousků nevysledujete nic. Můžete se spolehnout jen na to, co vám řekne dodavatel. A já bych rozhodně na to nespoléhal.
 
Většina výrobců ani nenakupuje do domácích chovatelů. Vepřové dovážejí z Dánska, Holandska, Německa ...

Jíme tedy horší kvalitu, než například sousední Rakušané? 

Z mého pohledu co se kvality týče ano. Já nakupuji hodně v Rakousku. Na Slovensku kupuji jen pivo a minerálku. Proč? Protože jsem v potravinářství pracoval 18 let. Jedna ze spotřebitelských organizací učinila testy složení značkových produktů a přišla na to, že například jeden nejmenovaný populární nápoj obsahuje v dvoulitrové láhvi tolik cukru, jako by v ní bylo 84 kostek. Jenže Slovákům, Čechům, Bulharům a dalším nedopřejí ani ten cukr.

Čím tedy cukr nahrazují? 

Značnou část cukru nahrazují izoglukózovým sirupem, který má stejnou sladící schopnost, jen jej třeba užít méně a o to více můžou přidat do nápoje vody. Dokonce káva dovážená pro některé východní státy obsahuje až pět procent obilnin.

Vzdor tomu je ten nápoj v Rakousku možná stejně drahý jako na Slovensku … 

Není, v Rakousku je levnější. Rakouští obchodníci nejsou až tak nenažraní. Mají nižší obchodní marže. Stejné supermarkety si tam dovolují méně, než u nás, protože u nás jim to dovolíme. My všichni. Jsme benevolentní.

Často se hovoří, že potraviny u nás jsou levné, protože jsme chudobní. 

Chiméra. Podívejte se na oficiální čísla ze stejné síti supermarketů. 250-ti gramové máslo stálo včera na Slovensku 1,78 eura, v Rakousku 1,39 eura a v Německu 0,85 eura. Kdyby v Německu prodávali v supermarketu toto máslo za 1,78 eura, tak by se jim zákazníci vysmáli. Filozofie, že máme levné potraviny, protože jsme chudobní, jednoduše nesedí. Němci by potom museli být o polovinu chudobnější. Zvykli jsme si přijímat filozofii obchodníků a hovořit o ni jako o pravdě. V médiích se objeví informace, že je špatná úroda a supermarkety hned ječí, že se budou zvedat ceny. Jejich výmluvy jsme si osvojili namísto toho, abychom hledali jiné zdroje.

Zákazník ale nemá mnoho šancí. Kde si sežene jiné zdroje potravin?

Já mám například své dodavatele masa, kteří jsou příliš malí na to, aby dodávali do supermarketů. Zeleninu mám v sezóně od sousedů. Diverzifikace nákupů potravin začíná být populární i na Západě.

Ale zeleninu a ovoce od sousedů máte jen v létě a na jaře a v supermarketech je vždy. 

Kdo potřebuje jahody uprostřed ledna? Jen zlá macecha v pohádce. Jenže nám natlačili do hlav, že mít jahody v zimě je fajn, i když jejich cesta k nám trvá i týden. Nemají chuť, nevoní, jsou jen pěkně barevné a drahé.

Problém levných potravin na Západě tkví možná i v tom, že tam mají zemědělství více dotované. 

Je více dotované, ale ne tolik, aby byly tak velké rozdíly v cenách. Problémy s potravinami nastaly počátkem dvacátého století, kdy se z výroby potravin stal průmysl. Ekonomické ukazatele dostaly přednost před zásadami výživy. Dospěli jsme do stádia, kdy na evropských pultech dnes leží 170 tisíc druhů potravin a stále se spekuluje jak a kde je ještě inovovat. Výroba potravin je globalizovaná, musí se vyrábět jinak, jako kdyby je dělali doma. Upravovat, konzervovat, přidávat látky, aby to nějak vypadalo po celou dobu spotřeby a aby to přežilo transport. Jenomže, prvotní suroviny se tím ničí.

Pokud je tedy na trhu 170 tisíc výrobků, tak si lidé můžou vybrat kvalitu a nemusí si kupovat špatný produkt.

Když začal Henry Ford vyrábět průmyslově automobily, tak řekl: „U mě dostanete automobil jakékoliv barvy, pokud bude černá“. To samé platí i pro potraviny a je zbytečné zmiňovat, že na evropských pultech jsou tisíce výrobků a u nás dostanete jen to, co vám obchodník nabídne.

Jahody v zimě. Ale chutnají vůbec?


Čím dál více populární a i dražší jsou biopotraviny. Jsou dobré? 

Geniální nápad, ale většinou podvod. Co jsou biopotraviny, když je oficiálně povolené používat v nich 50 druhů éček? I ty éčka jsou vyrobeny biotechnologií? Momentálně je na trhu 56 tisíc druhů potravin s nálepkou „bio“, což se již blíží ke třetině všech potravin na trhu. V Německu vypukl skandál s vejci, jakmile se zjistilo, že farmář dodával na trh milióny vajec deklarovaných jako bio a většina kuřat byla přitom chována v klecích. Představte si, že by měl dodávat vejce v bio kvalitě do velké sítě supermarketů. Velmi těžko by dokázal zvládnout toto množství, kdyby jen sbíral vajíčka, která slepice poztráceli po farmě.

Zastánci biopotravin ale hovoří, že přísná kontrola špatná vejce odhalila, tudíž trvat na bio kvalitě má význam…

Víte jak ta „přísná“ kontrola odhalila skandál? Že jim to vyzradil bývalý zaměstnanec farmy, kterého vykopli. Pil jsem bio-vodku i bio-víno. Ať mi někdo vysvětlí, jak můžou zkontrolovat, že je vodka bio? Při její výrobě musí následovat stovky kroků. A nebo, v Německu je velkopekárna, která vyrábí bio-chléb. Kvašení ale podporují enzymy. Taky se zjistilo, že i suroviny si nechají dovážet. Firma chléb jen peče a chlubí se, že rozváží bio-chléb po celém Německu a i na sever Itálie. Jak to může být bio, když těsto předmíchají, stabilizují a týden s ním manipulují.

Před časem jste přeložil knihu německého autora Thila Bosého zvanou Falšovatelé jídla. Jeho údajně potravináři nenávidí.

Právě tento případ o bio-chlebu je z jeho knížky. On například popisuje, jak s posvěcením Evropské unie začínají výrobci snižovat gramáž potravin s tím, že ceny nechají stejné. Thilo Bode založil a vede spotřebitelskou organizaci Foodwatch a je fakt, že jej většina potravinářů nenávidí. Často vystupuje v televizních pořadech, jezdí po zemi a momentálně vede i spoustu soudních sporů. Na příkladech uvádí, jak nás výrobci nachytávají hezkými obaly a nápisy welness, bio a podobně. Připomíná, že výrobce jistého jogurtového nápoje, který je známý i u nás, musel v Americe zaplatit 35 miliónů eur jako mimosoudní vyrovnání, protože sliboval po vypití nápoje vše možné.

Patří dnes potravinářství mezi největší byznys? 

Ano, vždyť například v Německu jdou na reklamu potravin větší prostředky, než na reklamu automobilů, i když je Německo automobilová velmoc. Je to ohromný byznys, protože každý potřebuje jíst.

Bude to takto pokračovat? 

Věřím, že lidé jednou začnou přemýšlet o tom, co jedí. Potom se vzpamatují i firmy, protože jsou velmi citlivé na svůj obrat. Důležité je také si zvolit politiky, kteří něco změní. Roky se hovoří o pastech na děti, které jsou u pokladen – vystavené cukrovinky. Tam začíná závislost. Jestliže budeme mít politiky, kteří neřídí společnosti, mohli by tento problém zlikvidovat. Samozřejmě se jedná o globální problém.
 
Zbytečně můžeme hovořit, že na trhu jsou tisíce druhů potravin, když dostanete jen to, co vám nabídne obchodník.


Slovenský ministr zemědělství Jahnátek začal po svém nástupu dost ostře jmenovat všechny nedostatky v supermarketech, na které přicházejí kontroloři.

Byl jsem šokovaný, jak ostře po nich šel, ale tehdy jsem se s jedním kolegou vsadil, že byl tak tvrdý naposled. Sázku jsem vyhrál. Až nedávno po dlouhé době připomněl nějaký supermarket, ale tam jedli potkani balená kuřata, a to už říct musel.

Co polské potraviny? Jde o tak špatnou kvalitu, jak v médiích prezentují?

Tam je problém od socialismu, protože v Polsku neexistovala zemědělská výroba. Měli jen malé rolníky a neměli ani příliš rozvinutou potravinářskou velkovýrobu. Když se později připravovali na vstup do EU, tak odpadlo mnoho výrobců, kteří nechtěli investovat a nesplnili evropská kritéria na vybavení výroben. Existuje ale podmínka, umožňující je prodávat na domácí půdě. Může se vyrábět i ve špatných podmínkách, ale jen pro domácí trh.

A oni je vyváží… 

Staré přísloví hovoří, že pokud fena nechce, pes neskočí. Myslíte si, že ty nákladní vozy naložili polským masem jen tak a jeli na Slovensko bez toho, aby měli kupce? Ne, měli u nás odběratele, kteří si u nich zboží objednali. Takže nejde o polský problém, ale o náš.

zdroj : zivot.azet.sk překlad :svobodnenoviny.eu

72 komentářů :

  1. Kdysi se říkávalo, že jak si usteleš, tak si lehneš.
    Dnes by se zas dalo říct, že co jsme si o Velké sametové klíčkama vycinkali, to máme.
    Tož dobrou! ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    2. Jen krátce,Ty 13:33: Jseš dement a zaostalej,možná i kapitalistický fanatik,který odmítá rozumně myslet pro svou slepou vidinu zbohatnutí na úkor jiných,styď se.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    4. Žijeme v snadnějších podmínkách a to se týká i podmínek práce a máme vyspělejší zdravotnictví?

      Vymazat
    5. ..... Víte,co je předpokladem,ne-li doslova podmínkou tuberkulózy,na kterou se dříve nejvíce umíralo? Je to vlhko,tedy především vlhký a studený byt a hlad,.. a pracovní vyčerpání.

      Vymazat
    6. Prezident Havel prohlásil ve svém prvním novoročním projevu, že jíme nezdravé potraviny. To si z nás tehdy dělal s disidentskou sebrankou prdel. Kdo nepochopil, musí žrát makropárky.

      Vymazat
    7. 13:33+13:42 Rádoby člověče, nechci se nikoho zastávat, ale ty jsi jenom vypatlaný a sprostý jak dlaždič. A jak jsi mu to moderně, tak nějak po kapitalisticku, nandal. Kdo se mi nelíbí, toho urazím, zesměšním. A jelikož máš ty a tobě podobné existence také volební právo, vypadá to tu, jak vypadá. A to není ještě konec :o))

      Vymazat
    8. 13:33 adminisrátor bohužel odstranil. Bohužel říkám proto, že taková zagitovaná hloupost dobře reprezentuje skupinu lidí, která ani neví, jaké lumpárny vlastně svou zabedněností podporuje. Takže pokus – vracím to ze svého archivu zpět. Zde původní znění:

      „Přesně tak komunisto. Kdo čekal že mu budou pečení holubi lítat rovnou do huby, tak dnes blbě čumí a žvaní tak jako ty.

      Pokavaď ti už nevoní jídlo z obchodů tak si pěstuj vlastní, kupuj od svého oblíbeného sedláka atd. Tak jednoduchý to dnes je, troubo“

      Vymazat
    9. Kde si pěstovat vlastní jídlo a od jakého svého oblíbeného sedláka. Někomu to dojde hned napoprvé.

      Vymazat
    10. ..... Fakt nesnáším takové debilní kapitalistické dementy,kteří jen melou nesmysly a nemyslí,odmítají myslet,protože zrovna žerou prachy.

      Vymazat
    11. 16:38

      Vy byste měl přestat myslet, protože jste dosud evidentně vymyslel hovno a místo toho byste měl konečně začít něco konkrétního dělat.

      Vymazat
    12. Myslíte,že já nemyslím a předpokládáte,že já nic nedělám?

      Vymazat
    13. 17:15 Padej odtud a neraď! Já jsem naopak rád, že toho ňoumu mažou. Ještě se naučím nadávat, tak nějak bezcharakterně, po kapitalisticku :o))

      Vymazat
    14. To je dobrý, kdo si stěžuje na špínu tohoto režimu, ten je komunista. Je třeba být vděčný i za sračky, které dostáváme. Oddaně volit gaunery z demokratických stran a nechat si štípat dříví na zádech. Kdo ví, čím se sprosťáci, kteří nadávají do komunistů, živí. Nebude to nic poctivého a čestného. Čím více tady poštěkáváte, tím více si budou lidé vážit komunistů.

      Vymazat
    15. Anonymní2. října 2016 16:30 kapitalisto ja to delam jinak zajedu si do raichu nakoupim na mesic a tady kupuju jen chleba vodu ovoce a oni maj to jidlo dobre jak bylo tady za socialismu v konzerve je maso v polevce tez a maj to opravdu vyrobene pro obcany eu prvni kategorie sem vozi babis ten odpad pro obcany 3 kategorie vyrobeno pro vychodni eu co se pise v clanku

      Vymazat
  2. My Čeňi (Czeni) už smíme jíst jen a pouze to,co nám schválí vesmírné civilizace a hlavně,musíme jíst i tzv. potravinové doplňky,které nás "desinfikují". Když vládne bůh peněz a ten kapitalismus Je jeho rájem,tak je to konec,platilo to tak vždy a i bude,logicky. Zemřete pro peníze,směji se. Zní to blbě i protože pro peníze pro jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... To,co dnes děláte s potravinami,to dříve nebylo možné a donutí vás to přehodnotit váš společenský systém. Kapitalismus odpovídá "fyzikálně" jen určité vývojové úrovni lidí,potom už ho nepřežijete.

      Vymazat
    2. Jakýkoliv byť i jen náznak kapitalismu se u vesmírných civilizací vyšší vývojové úrovně trestá smrtí pro jeho až absolutní nelidskost. Nic horšího než kapitalismus ve vesmíru neexistuje. Ano,jsou vesmírné civilizace,ty v tzv. opačné sféře, které jsou třeba i otrokářské,ale jsou zavrženy všemi. Většinou jsou jen krátkodobě ovládnuty diktátory po zhroucení jejich společností.

      Vymazat
    3. Neexistuje nic ubožejšího než touha hromadit majetek,respektive peníze.

      Vymazat
    4. Vesmírné civilizace vyšší vývojové úrovně přece v roce 1968 uzavřely s Československem smlouvu O válečné podpoře právě proto, že Československo se jako jediný stát světa vlastní svobodnou vůlí svého lidu vydalo cestou Demokratického socialismu,který nazvalo Socialismem s lidskou tváří (tzv. Pražské jaro).

      Vymazat
  3. Za komanče jsme vyváželi cukrovary a elektrárny, teď zbraně. střelivo a válku. Za komanče jsme nadávali na potraviny, ale potravina vyrobená dle komačské ČSN je dnes super extra luxusní potravina. Někde se něco zvrtlo? Že by Velká Listopadová byl krok vpřed špatným směrem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostali jste se z poddanství Sovětskému svazu,nyní to samé ještě z poddanství EU a pak samostatná existence v dostatečně vyspělé a kompatibilní V4.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Oni komouši zkrachovali? Já myslím,že celá společnost nejen ekonomicky na to byla nesrovnatelně lépe a ještě stát neměl žádné dluhy.

      Vymazat
    4. 14:20

      Ty si to myslíš, 85% společnosti si to nemyslí. Viz výsledky voleb. Tečka.

      Vymazat
    5. Když tedy tečka ,tak tedy tečka, povídej si tedy sám doma.

      Vymazat
    6. 14:31
      Těch 85% je třeba počítat z volební účasti kolem 60%. Zbytek na ten režim sere.

      Vymazat
  4. Víte co mi nejde na rozum vy bando komoušských hňupů? Když je vás teda v republice 1.5 milionu, a to není zrovna málo, proč nehospodaříte ve vlastních družstvech ve kterých budete pěstovat jen superzdravé a superkvalitní potraviny? Proč nemáte také vlastní řetězec supemarketů? Každou chvíli je nějaký na prodej, naposled Interspar? Proč nemáte třeba vlastní banku? Atd atd? Proč v těch vašich družstvech a podnicích nepracujete podle komoušských zásad a norem? Proč si v nich nevyplácíte západní mzdy, třeba 100.000? Proč kurva jenom skřehotáte, nadáváte, pomlouváte a nic neděláte? Kdo vám v čem a jak brání v rozletu? Jste jen hloupí nebo leniví nebo neschopní, nebo čím to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím nekrmte svými poznámkami tohoto nepříčetného vola (15:04). Bez reakce vyhnije. Děkuji.

      Vymazat
    2. Je to skutečně hloupý text,na který by stačil nějaký kluk,který ještě nic neví,ale my se bavíme diskusí a já osobně vítám každý příspěvek.

      Vymazat
    3. Ty zdegenerovaný zmrde. Tebe jednou pověsíme !

      Vymazat
    4. Dvořáku,
      ty rudohnědý debile, umíš jen cenzurovat, publikovat ruskou propagandu, oslavovat Putina a vzpomínat na staré zlaté komoušské časy.

      Ale co jsi ty udělal konkrétně? Vybudoval jsi nějaký podnik? Družstvo? Zaměstnal jsi někdy někoho za slušnou mzdu? Ubytoval jsi nějaké bezdomovce?

      Hovno. Jen plná tlama rusáckých keců. Nic víc.

      Vymazat
    5. Vy asi nedokážete pochopit,že lidé nejsou jako Vy,třeba,a odmítají žít kapitalistickým způsobem,který bezesporu vykořisťuje lidi ve prospěch vlastníků. Pracovat na někoho odporuje právům člověka na spravedlnost a rovnost,protože jeho práce je podhodnocena ve prospěch vlastníka nebo třeba šéfa,který mu určuje plat,respektive není jim navzájem adekvátní. A to ještě nemluvím o ať už skrytém nebo i zjevném vydírání hrozbou vyhození z práce a o evidentně permanentním zneužívání situace,protože nabídka pracovní síly převyšuje poptávku,což je podstatou funkčnosti kapitalismu a on se o ni i veškerým svým úsilím snaží.

      Vymazat
    6. 16:55

      Vždyť ale o to přece jde. Kapitalismus nikoho nenutí žít kapitalisticky. Klidně můžete žít jako poustevník v jeskyni, na hospodářství na venkově, na chatě v lese, nebo v centru Prahy, můžete být zaměstnanec ve velké firmě, rodinné firmě, můžete být podnikatel, nebo živnostník dělající sám na sebe, můžete dělat ve státní zprávě... Můžete spolu se stejně smýšlejícími založit družstva, dělit se v nich o zisk stejným dílem. atd atd
      Prostě cokoli, vše záleží jen na vás. Nikdo, nijak a v ničem vám nebrání. Jste pán vlastního života.

      Kdežto v tom vašem slavném komunismu žádná alternativa nebyla. Musel jste žít od A do Z pěkně po jejich.
      Některým to ale zřejmě vyhovovalo. Moc nepřemýšlet, o nic se moc nestarat, nemít zodpovědnost, spoléhat na vyšší místa..

      Vymazat
    7. Velmi hloupé. Podstatné věci(policie, soudy, zdravotnictví,sociální systém, školství,gygiena,nerostné bohatství...)by měl kontrolovat stát. Pokud bude policie a soudy soukromé=konec světa. Zemědělství, průmysl rodinný je okrajová záležitost. Velkovýrobu není možné dělat na malých plochách malou mechanizací. Velký dominantní podnikatel(Prazdroj koupil majitel, který kontroluje 30% světové produkce) vnutí státu své právo, bezpečnost, hygienu..Karel

      Vymazat
    8. 17:14

      Jen bláboly a výmluvy proč něco nejde. Prostě klasika. Například vám zřejmě uniklo že v posledních letech vznikly stovky minipivovarů atd.

      Vymazat
    9. Nebyl to komunismus,ten se objevil jen v Kibucech lokálně v Izraeli,v Československu to byl socialismus a divím se,že si to někdo může splést. Komunismus je utopie a byl odpočátku jen vzdáleným cílem socialismu. Tehdy nebyla demokracie,která by vždy měla být základem jakékoliv společnosti vyspělé civilizace,kterou ta Evroamerická už asi je. Já osobně nemám stejné možnosti jako ostatní občané,tedy s Vámi nesouhlasím, protože mi mé svědomí nedovoluje vykořisťovat jiné lidi,například mé potenciální zaměstnance. Zároveň ale nejenže chci ale i potřebuji využívat veškeré možnosti,které společnost může poskytnout,protože jsem průkazně dosáhl nejvyšší vývojové úrovně v ní a byl bych nucen ke stagnaci nebo k mému duchovnímu úpadku,což odporuje plně tzv. božímu plánu,respektive jednoduše smyslu a účelu existence,tedy "přírodě". Každý by měl mít zajištěnu možnost vlastního plného rozvoje a vývoje,je to prospěšné pro společnost,pro stát a stát to posiluje. Není to jen o kapitalismu,je to i o všem ostatním a málokdo je šťastný tou soustavnou a úmornou prací,respektive dřinou na "firmu". Jde v podstatě o střet vývojových úrovní a jejich pojímání světa. Mne osobně nezajímají peníze. Toužím po vzdělání a po poznání. Co to má společného s podnikáním. Já pomáhám - pracuji rád a zadarmo. Jde prostě o odlišnou filosofii náplně života. Demokratický socialismus ji ale více umožňuje.

      Vymazat
    10. Zalez tlustej Palmere

      Vymazat
    11. Tak to vypadá, že 17:12 patří mezi křiváky, kteří mají dohled nad smýšlením lidí. Ten vůl neví, že kapitalismus tady byl vnucen podvodem. Žádný většinový souhlas se znovuzavedením kapitalismu vládnoucí sebranka nemá.

      Vymazat
    12. Anonymní2. října 2016 16:43 pan dvorak nemusi nic budovat tady vse bylo nez jste to vy rozkradly

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na závěr své vlády zvolili poslanci (převážně členové KSČ) nového prezidenta ČSSR Václava Havla.
      Demonstrace na Letné však neprosazovala ,,průmysl do frcu, všechnu moc do Bruselu", to přišlo řadu let potom a vám to uniklo.Pokud někdo lhal, byli to především politici 90. let. Miloš Jakeš z tohoto hodnocení vyjde lépe , než Václavové Havel či Klaus.

      Vymazat
    2. Po Havlově projevu na Václaváku se nechali oblbnout i komunisté v parlamentu. Kdo mohl počítat, že Havel je sprostý lhář, když slibuje transformaci bez dopadu na lidi.

      Vymazat
  6. Ještě bych těm blbečkům a Dvořákům tady rád připomenul, že za komoušů si KAŽDÝ kdo žil na vesnici pěstoval vlastní potraviny. Do obchodu se chodilo z 90% jen pro mlíko a pečivo.
    A nikdo jim to ani nemusel přikazovat, byla to nutnost.
    Dneska na to každý z vysoka sere, 80% záhumenek leží ladem. Nikdo nestojí o to se od jara do podzimu každý víkend plahočit na poli, neřkuli každý den se starat o zvířectvo. Každý si raději nakoupí za pár šupů v supermaketu.

    Jo a ještě si vzpomínám jak rodiče sypali na brambory DDT. Tolik k těm "zdravým" potravinám za komoušů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je už jiná doba,lidé už nejenže nechtějí ale i nemusí tolik dřít,protože úroveň vědy a techniky už umožňuje robotizaci. Ta srovnání s minulostí jsou tedy tak nějak nesmyslná.

      Vymazat
    2. Blbeček 17:23. Vtedy ľudia odrobili 8 hodín a zarobili dosť na to,aby sa mohli vŕtať na záhumienkoch, stavať domy, opatrovať vnúčatá a pod. Teraz ten, kto robí len 8 hodín denne , je tak zriedkavý ako zuby u sliepky! A keď tvoji debilní rodičia sypali DDT na zemiaky, z čoho máš trvalé následky, to neznamená, že to robili aj druhí,blbeček.

      Vymazat
    3. DDT ti měli rodiče sypat na hlavu pablbe,ale spíš si sypali popel na hlavu,že zplodili takovýho zmetka!

      Vymazat
    4. Jano, ty tupá pičo, na mé rodiče laskavě nesahej ty komoušská drzá děvko! Kdybych tě měl po ruce tak tě tak nakopnu do tvojí smradlavé tlusté řitě že odletíš až do Ruska.

      Vymazat
    5. To byste asi měl jet na Olympiádu.

      Vymazat
  7. Ono to DDT k nám přišlo ze západu a sypali si ho tam daleko víc !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím,protože to DDT už nikdo nikdy z té půdy nedostane a neslyšel jsem ,že by ho jejich potraviny obsahovaly.

      Vymazat
  8. 17:23
    Ten je fakt dobrej trouba žvanil. Ten pobavil. Tak jsem se namátkou kouknul do spíže, co všechno asi lidi podle toho trouby dělali.
    A co podle jeho rad zase máme dělat sami či "nakoupit od oblíbeného sedláka" - to už je fakt majstrštik, kde asi ten marťan žije ?
    Nebo je fakt jen tak hloupý ?
    Jistě všichni si pěstovali - obilí, mák, čaj, pivo, kakao, kávu, víno, brambory, hrách, čočku, fazole, veškeré ovoce a zeleninu, všechna možná zvířata na maso, cukr, vyráběli si olej, uzeniny, sušenky, čokoládu, droždí, prášek do pečiva, máslo, koření, ve svých rybníkách chovali ryby, těžili sůl...atd.
    Jdu do sebe, hned jdu za svým "oblíbeným sedlákem" co má plantáže pro kafe a kakao, přece nebudu tupý komouš a nebudu to kupovat v supermarketu, určitě bude mít i čaj a dobrý domácí oliváček, tatranku, co nebude jak sláma, to přece není problém, , to má dnes každý sedlák...nic nebude sypané DD, jen glyphosfátem, a to jsou přece jistě vitaminy, říkají to na hlasu Ameriky
    Heriot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý text, kvalita.

      Vymazat
    2. Podle obsahu tvý spíže vidí, že jsi rozežraný komunistický geront kterýho pálí dobré bydlo a navíc trpí sklerózou.

      Ty tupane, jediný ovoce co jsi sehnal v obchodech mimo sezónu byla jabka, jediná zelenina brambory, cibule a mrkev. Mlíko a pečivo když jsi nestihl obchod v sobotu do 10:00 tak jsi sušil hubu až do pondělí. Dobrý kousky masa a uzenin jen pod pultem, u známých.

      O životě na venkově nevíš nic, zřejmě jsi debilní Pražák s tulení nemocí.
      Ještě v 90. letech se běžně topilo uhlím a záchody byly suché na dvorku.

      Já ti nic neradím, dělej si co chceš, jsi mi u prdele. Žer si ty údajné jedy kterých sis dobrovolně nakoupil plnou spíž a chcípni třeba zítra. Já jenom že dobrovolně se netráví snad ani nesvéprávní debilové.

      Skutečnost je taková, že vy těm svým blábolům sami nevěříte a nadáváte jen ze zvyku.

      Vymazat
    3. To vše nic není,to já slyšel,že lidé prali na valše v řece a až za socialismu dostali pračky.

      Vymazat
    4. No vidíš komunistický geronte, teď máš v obchodech všechno, sice kvalita kulhá, sem tam je něco jedovatého, ale neboj, hned se neotrávíš, až časem.

      Vymazat
    5. 20:44

      Opakuju ti ty šulku, že se dnes dožíváme o 7 let déle než v roce 1989. Tak nemel hovna že se někdo "otráví časem".
      A taky ti opakuju, že to nemusíš kupovat. Můžeš kupovat přímo u farmářů. Dobrovolně se netráví ani nesvéprávní idioti.

      Ale je to marný, je to marný...

      Vymazat
    6. Je to marný,na tom se shodnem.

      Vymazat
    7. To máš marný 22:34, autor článku ví, o čem píše, je z oboru a viděl výrobcům pod prsty. Ty víš buď hovno nebo tady kydáš, protože sám šulíš potraviny, abys vydělal. Tobě už může uvěřit jenom vůl. S tím dožitím tě chci varovat, protože sám nevíš, kdy zhebneš. Prodloužení lidského věku je díky komunistickému režimu, protože lidi tehdy žili bez strachu o zaměstnání a jedli kvalitní potraviny.

      Vymazat
  9. PRRRRRRAVDA A LÁÁÁÁÁSKA ZVÍTĚZÍ......Už nebudete bydlet v panelákových krrrrrálíkáárnáách a nebudete jíst chemikááálie v potrrrrravinách !!!!!!!!!!HURÁ....BRAVÓ !!!!Havel na Hrad...Havel na Hrad!!!!!Cinkilinki...cinkilinki..... OVEČKY!

    OdpovědětVymazat
  10. Je zvlastni,ze vetsina lidi.kteri obhajuji dnesni rezim,pisi,jako by je nekdo zrovna vypustil z uzavreneho oddeleni.Uz opravdu nevim,co si mam o tom myslet

    OdpovědětVymazat
  11. 19:46.
    Ten moula je fakt čím dál lepší, to s těmi suchými záchody na vesnici je fakt dobrý, to pobavilo, jistě tedy ani neměli koupelny a myli se u pumpy.
    Odkud ten človíček asi spadl, z evropských hodnot ? Podle hromady vypuštěných hloupostí to vypadá skoro na samotného "zastupce ředitele" pana Jandu..:-).
    Heriot.

    OdpovědětVymazat
  12. 22.34 Joooo,tak my se dožíváme o 7 let víc jak před 1989?Tuhle krávovinu ti řekl kdo?Podívej se někdy na úmrtní oznámení-56,57let atd.Ato není kvůli dopravním nehodám.Těch více let se dožívá generace před námi,milý ogárku.Protože byly zdravé potraviny a hlavně žádné stresy,jestli budu mít práci...atd.přesně jak to napsal pán 0.32

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj demente.

      http://www.tradingeconomics.com/czech-republic/life-expectancy-at-birth-male-years-wb-data.html

      Všimni si schválně ve kterém roce došlo k prodkému zlomu. Zřejmě náhoda, viď?

      Vymazat
    2. Za totáče umírali lidé, kteří neměli po celý život obstojnou zdravotní péči a důstojné pracovní podmínky, v mládí si "užívali" těch kapitalistických. Dnes dožívají do stáří lidé, kteří od mala měli pediatry, zubaře, obvoďáky, pravidelné prohlídky, očkování, hygieniky, odbory, kontroly bezpečnosti práce atd., takže současný režim, jím vykazovaná dlouhověkost, teží z péče minulého režimu a z toho, že se ji dosud nepodařilo úplně zlikvidovat. Něco jde samozřejmě na vrub modernizace, která běží ve vyspělém světě, a celkově jde v mezirežimním porovnání o trend, výjimky byly a jsou v obou směrech v obou režimech.
      KR
      KR

      Vymazat
  13. 12:30.
    Samozřejmě máte pravdu, ten hlupák z 22:34 opakuje jakousi mantru, kterou kdysi někdo vypustil. V 70. a 80. i 90. letech dožívala genmerace, která zažila první republiku, chudobu, minimální lékařskou péči a poté válku se vším všudy.
    Dnes dožívá generace, která se již narodila po válce a zejména od 60. let již dobrá lékařská péče, zdravé potraviny, jisté bydlení a práci atd. a je to zrovna nyní vidět na prodlužování věku...
    Heriot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymatlaný idiote,

      Němci a vesměs všechny západní státy se v roce 1989 dožívaly o 4 roky déle než Češi. To vysvětlíš jak? Podivej se na ten graf z 12:35 kdy se to zlomilo a začalo to prudce růst.

      A tady paní VŠ profesorka, k těm vašim komoušským blábolům:

      http://video.aktualne.cz/dvtv/bojim-se-potravinovych-doplnku-muzou-v-nich-byt-hormony-a-to/r~162bdbb688d411e6bc7c0025900fea04/

      Vymazat
    2. Hlavně zdali se tak vysokého věku jako na Západě dožívali i lidé tzv. třetího světa, kteří pracovali v nadnárodních korporacích na začátku techologických řetězců a od nichž plynuly obrovské hodnoty na Západ kvůli tomuto sociálnímu, zdravotnímu a ekologickému dumpingu. To se to porovnává, když vymístíte horníky, chemiky, textilačky, šičky apod.
      KR

      Vymazat
  14. Osobně mám velmi špatnou zkušenost z glukózo-fruktózovým sirupem-stále častěji používaným sladidlem. V jogurtech stejný ovocný bez sirupu je v pořádku, ale se sladidlem opakovaně velmi špatná reakce organismu. Je pravděpodobné, že se opravdu jedná o geneticky modifikovanou kukuřici. Samostatná kapitola by byla záměna při přípravě a pečení chleba uhličitan amonný-síran amonný. Udržuje vlhkost a chleba netvrdne, ale je zde riziko plísní a špatně se i krájí. Zřejmě se ale může kratší dobu péci a tak se ušetří energie. Lepek pak i více lepí......R.P.

    OdpovědětVymazat
  15. Každý jed je v malém množství lékem. Chcete-li být zdraví a přežít dobu, kupujte v "Lídlu" méně jídla a více dobrého pití. Devět z deseti doktorů doporučují česká piva, východní vodky, jižní ovoce zapíjet západními drinky i víny z celého světa-vyjdou vám pak plná léta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bude víc raka! Váš glyfosátový král Andrej Babiš.3. října 2016 16:34

      Myslíte to glyfosátové pivo z ječmene ošetřeného před sklizní Roundupem?

      Vymazat

Reklama