úterý 31. ledna 2017

Spoločné vyhlásenie Iránu, Ruska, Turecka o výsledkoch medzinárodnej schôdzky o Sýrii v Astane, 23.-24. januára 2017

31. 1. 2017    zdroj
Delegácie Iránskej islamskej republiky, Ruskej federácie a Tureckej republiky v súlade so Spoločným vyhlásením ministrov zahraničných vecí, v Moskve 20. decembra 2016, a s rezolúciou č. 2336 Bezpečnostnej rady OSN:
- podporujú začiatok rokovaní medzi vládou Sýrskej arabskej republiky a ozbrojenými opozičnými skupinami, ktoré sa začali 23. a 24 januára 2017 v Astane;

- vysoko oceňujú účasť špeciálneho vyslanca Generálneho tajomníka OSN pre Sýriu na uvedených rokovaniach a jeho pomoc pri ich organizovaní;

- potvrdzujú svoju podporu suverenite, nezávislosti, jednote a teritoriálnej celistvosti Sýrskej arabskej republiky ako multietnického, multikonfesionálneho, demokratického štátu bez delenia podľa náboženskej príslušnosti, ako to potvrdzuje Bezpečnostná rada OSN;

- vyjadrujú presvedčenie, že sýrsky konflikt sa nemôže urovnať vojenskou cestou a jeho riešenie je možné výlučne v rámci politického procesu, vychádzajúceho zo všestranného plnenia rezolúcie č. 2254 Bezpečnostnej rady OSN;

- využívaním svojho vplyvu na strany konfliktu konkrétnymi činmi budú napomáhať konsolidáciu režimu zastavenia paľby, ako sa to uvádza v dohodách, podpísaných 29. decembra 2016, a ako to potvrdzuje rezolúcia č. 2336 (2016) Bezpečnostnej rady OSN,

- prispievať k minimalizácii porušovania dohôd, zníženiu násilia, upevňovaniu dôvery, zabezpečovaniu rýchleho a neblokovaného prísunu humanitárnej pomoci v súlade s rezolúciou č. 2165 (2014), ako aj k ochrane a voľnému pohybu civilistov v Sýrii;

- prijímajú rozhodnutie vytvoriť trojstranný mechanizmus monitorovania režimu zastavenia paľby a zabezpečiť jeho absolútne dodržiavanie, odvrátenie akýchkoľvek provokácií, ako aj určenie všetkých podmienok zastavenia paľby;

- opakovane vyhlasujú svoje rozhodnutie spoločne bojovať proti ISIL/DAEŠ a organizácii
An-Nusra a robiť rozdiel medzi nimi a ozbrojenými opozičnými zoskupeniami;

- vyjadrujú presvedčenie, že je nevyhnutné čo najskôr aktivizovať úsilie na pokračovaní rokovacieho procesu v súlade s rezolúciou č. 2254 Bezpečnostnej rady OSN;

- zdôrazňujú, že Medzinárodná schôdzka o Sýrii v Astane tvorí efektívnu platformu na priamy dialóg medzi vládou a opozíciou v súlade s požiadavkami rezolúcie č. 2254 Bezpečnostnej rady OSN;

- podporujú ochotu ozbrojených opozičných zoskupení zúčastniť sa na ďalšom kole rokovaní medzi vládou a opozíciou, ktoré sa bude konať 8. februára 2017 v Ženeve pod dohľadom Organizácie Spojených národov;

- naliehavo vyzývajú všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby podporili politický proces, s cieľom čo najskôr uskutočniť všetky kroky, odsúhlasené v rezolúcii č. 2254 Bezpečnostnej rady OSN;

- vyjadrujú rozhodnutie spolupracovať na platforme Astany pri riešení konkrétnych otázok politického procesu, uskutočňovaného pod vedením a z iniciatívy samotných Sýrčanov za spolupráce Organizácie Spojených národov, s cieľom prispieť svojou hrivnou do úsilia svetového spoločenstva plniť rezolúciu č. 2254 Bezpečnostnej rady OSN;

- vyjadrujú vďaku prezidentovi Kazašskej republiky, Jeho Excelencii Nursultanovi Nazarbajevovi a celkove kazašskej strane za organizáciu Medzinárodnej schôdzky o sýrskom urovnaní v Astane.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike

1. Jakto, že tam není zmínka o USA?
    Co si to dovolili. Regionální státy druhé kategorie ignorují supervelmoc.
    Syřani přišli o možnost okusit ryzí demokracii import made by US.
    Asi udělali soudruzi z USA někde chybu...

1. Obávám se, že v příštích kolech budou muset vzít Američany do hry. Podle to, co (prý) měl prohlásit Trump, USA v Sýrii ještě ručník do ringu nehodily.
      Tak že zbývají pouze dvě možnosti. Buď s amíky jednat, nebo bojovat. A že budou za agresory? To už byli tolikrát, že by se to nedalo ani spočítat. Jisto jistě si najdou nějakého Bubu Ali, jehož práva na svobodu a demokracii bude třeba bránit i se zbraní v ruce.

2. Bez USA i EU Rusy,Turci, Sýrčania ,Iránci sa dohodli na pokračovaní o urovnanie konfliktu v Sýrii. USA i EU nemali nikdy zaujem o ukončenie obč. vojny v Sýrii. Tým korektným hajzlom išlo iba o zvrhnutie Assada a nastolit tam babkovu vládu made in USA a EU. I tu v Sýrii sme videli šírenie euroatlanickej demon kracie plnej krvi,zabíjania ,vraždenia za podpory tzv. umiernenej opozície čo su v podstate terrorist groups podporovaný USA i EU. Kde raz príde USA i NATO tam vítezí pravda a láska nad lží a nenávisti ako to raz povedal svetoznámy dramatik, bombardák. Z tej vdačnost mu vojnový štváč Mc Cain postavil bustu v Kapitole fo Fašingtone.

3. 22:07 Malá oprava - humanitní bombarďák.

4. Za USA byl přítomen velvyslanec USA v Kazachstánu
    a byl nucen čekat v předpokoji na konec jednání.
    Přesně v duchu zásluh o urovnání konfliktu.
    Petr Majevský

5. Marně přemýšlým, co by se těm bodům dalo vytknout. Marně asi přemýšlí i ČT a Pepek, proto to vůbec nekomentují.

1. Sry - ..přemýšlím..