Reklama

.

.

pátek 9. listopadu 2018

Komparativní analýza buřtů komoušských a kapoušských

Taras2
9. 11. 2018 TrasovaTerasa
Je to známý úkaz: debata pod článkem o směřování lidstva a posledních vědeckých poznatcích v mikrosvětě chcípá na úbytě. Pokud se ale otevře palčivé téma, zda cibulku osmažit dorůžova nebo jenom lesklou, podlévat vínem či pivem, smetanu kysanou nebo sladkou, rozvine se diskuze do obřích rozměrů. Pokud budete řešit, zda s šípkovou nebo se zelím, vznikne dokonce konflikt. Tedy dnešní problém zní: Jak se žralo za komoušů a jak se papinká za kapoušů?

Ke srovnávání jsem povolán, mám jemně vyvinuté chuťové pohárky, protože babička z matčiny strany učila na k. u. k. ústavu, který vychovával dívky z lepších rodin ku manželství, domácí práce a vaření. A maminka to od ní samozřejmě pochytila. Její jinak celkem běžná jídla, žádné extra speciality, to byly básnivé symfonie, aristokratické žaludeční svátky, spíše extatické modloslužby než obědy a večeře, bakchanálie s lžící, vidličkou a nožem. Ještě dnes se mi sbíhají sliny v hubě, když tohle píšu. Bože, kam se tenhle svět polévek s játrovými knedlíčky, svíčkových, zlatavých řízků a senzačních moučníků nenávratně ztratil?

Jdeme na věc. Co musíme kapitalistům hned na začátku přiznat je to, že oproti bolševikovi nabízí úžasně rozmanitý sortiment potravin, někdy až zbytečně široký, jenž znesnadňuje spotřebiteli orientaci. A to za relativně příznivé ceny. Jestliže komunistická šunka stála desetikorunu za deset deka a kapitalistická dvacku, je to pro konzumenta jistě výhodné (jiná věc je kvalita, tu ale teď neřešíme). Další plus je snadnost nákupu ve chrámech konzumu, s tím se před listopadem teprve začínalo, viz Priory. S korekcí na logický rozvoj služeb s běžícím časem to je 2 : 0 pro kapouše.

A teď to hlavní, kvalita potravin. Začnu jako Smetana, vzpomínkou na Plzeň. Chodil jsem do školy na Chodském náměstí a pod ní a pod kostelem na Májce (dnes Klatovská) bylo několik obchodů vedle sebe, mezi nimi bufáč. A v něm jsme si o volné hodině dávali svačinky, v tomto sledovaném případě vuřt, buřt alias špekáček, dva kusy, podezděné třemi rohlíky. Vedle mě stál u stolku Franta Frühauf, byl z vesnice, buran, a navíc dost žravý a do buřtu se zakousl s urputností vyhladovělého čokla. Buřtík doslova explodoval a potřísnil tukem můj tříčtvrteční baloňáček. (Všimli jste si, že klasické kabáty z šatníků úplně zmizely a zůstaly pouze jako stavovský znak politikům, snobským podnikatelům a celebritám? Tenhle fejeton bych dnes už nenapsal ZDE.)

Tak tohle dnes špekáček neudělá, nemůže, protože tuku v něm mnoho není. Nedávno jsem si – po letech – pokusně koupil asi deset buřtů ve vaničce. Slibovaly přes 90 procent masa a cena byla vysoká. Ohřál jsem si dva, jíst se to nedalo a chuťově to bylo něco mezi nakyslým suchým nicem, smíchaným s velmi jemným pískem. Udělal jsem buřtguláš v domnění, že paprika, cibulka koření nechutnost základního prvku přetlučou, nepřetloukly. Přiřadil jsem tedy vuřty znovu k uzeninám a masným výrobkům, které nekoupím ani za nic (párky, paštiky, sekaná). Přičemž nemohu nevzpomenout na vynikající spišské párky z lahůdkářství na Belkrédce (Horákové), ze sedmdesátých let, které kupoval tchán, vyrovnávaje tak kuchařské neumětelství mé tchyně. 

Jakmile dáte kapitalistovi šanci, aby si produkt před expedováním semlel najemno, můžete být jisti, že využije příležitosti a rozemele do něj kůže, slepičí zobáky a pařáty, prasečí paznehty a doplní to sójou a éčky. Základní rozdíl mezi Frantovým stříkacím buřtem a tím dnes zakoupeným byl samozřejmě v tom, že ten komunistický voněl po mase, až se sbíhaly sliny, ten dnes zakoupený postrádá jakoukoliv vůni. Stejně dobře by do střívka mohly být natlačeny na jemno semleté použité ponožky. Co s takovými korporátními „řeznickými“ hajzly, koupat je v koši ve Vltavě? Nebo zavést právo šaríja a sekat jim pazoury?

Na šunce si můžeme demonstrovat úpadek řemesel, který pozoroval už Jirotka v Saturninovi. Když v padesátých létech přijel rodič z okresního města a přivezl šunku, byla to voňavá, velmi tence nakrájená balada s tučným okolo. Chuť nepopsatelná. Nebyla to ale zásluha bolševika, na jatkách a v řeznictví pořád ještě fungovali machři, které vycvičila kapitalistická první republika. A ti byli na své řemeslo hrdí a drželi laťku. Ta se potom postupně snižovala, tak jak se s iniciativou pracujících zvyšovala i produktivita práce. Ke konci totality už šunka nebyla tou prvotní baladou, spíše mokré cosi, v salámech se pak vyskytovaly nejasné plivací kousky všeho možného, ale pořád bylo jasné, že jde o výrobek z masa. Kapitalista pak připomenul národu, že v jeho lisované šunce ani maso není úplně nezbytné, stejně jako se pařížský salát nevozí z Francie.


Maso: hovězí nekupuji, protože ty vystavené kousky jsou olezlé, slizké, jako kdyby je oblézal starosta Novotný. Při té ceně jim to samozřejmě leží na pultech. Kupuji tedy – s ohledem na svůj pobyt v divočině – zamrazená kuřecí prsa a vepřovou kýtu na řízky. Prsa v poslední době zmizela z nabídky řetězců, asi se tím vyrovnává jejich nadprodukce v Blesku a podobných koninách, kýta je (jak vcelku tak i naporcovaná na řízky ve vaničkách) sázkou do loterie. To maso nesmrdí, ale také nevoní po masu! Na pánvičce či v kastrolu se smrskne o třetinu, podstatné však je, že chutná asi tak, jako kdybyste do trojobalu omylem zabalili vložku do bot. Naprosto bez jakékoliv chuti, resp. mají chuť, jako kdybyste kousali mrtvýho do nosu. A tenhle popsaný stav se vyskytuje přibližně u tří ze čtyř nákupů. Co s tím ti hajzlové dělají, v čem to máčí a louhujou, to vědí jenom oni.

Když ještě byl naživu můj poslední kocour, samozřejmě jsem se ním o potravu i lože dělil. Bylo to úžasně hodné a chytré zvířátko a měl i své mimořádně nápadité komunikační prostředky. Pro měšťáky v řadách čtenářů připomenu, že kočky vykonávají toaletu následujícím způsobem: prackou vyhrabou jamku, jako kdyby chtěly hrát kuličky. Do té pak uvelebí pozadí, chvilka soustředění. pak se otočí a nosem zkontrolují, zda jim někdo něco zezadu nepodstrčil, a dílo pak packou ze všech stran nesmírně pečlivě zahrabou.

Když jsem vepřové kousky předložil kocourovi do jeho talíře, čuchl k tomu, ucukl, a pak začal celou misku ze všech stran zahrabávat – a nevadilo mu, že podlaha je z keramických dlaždic. A šel si lehnout. Když pak šel ven, na chvíli se u misky s „vepřovým“ zastavil a několika tahy práci dokončil.
Zdálo se mi, jako kdyby si při hrabání něco mumlal. Sklonil jsem se a přiblížil hlavu k té jeho. Brblal si toto: „Kurvy zasraný kapitalistický…!“

Byl to dost velký sprosťák, jako jeho pán.

Ovšem – politicky mu to myslelo!

P.S.
Výsledek utkání kapouši vs. komouši v disciplíně maso a uzeniny odhaduji na 4 : 2 pro komunisty.
(pokračování)

66 komentářů :

  1. Po 14 dnech v Řecku, kdy jsme si vařili z toho, co jsme koupili v jejich obchodech, de mi srovnalo trávení. Po příjezdu domů po prvním jídle těžko a nafouknuté břicho. Zrušily se urychleně naše potravinářské norny, zavedly ty jejich, pokud vůbec, a proto sem vozí těm humus, kterému někdy říkají i zdravá potravina popřípadě bio. Zabíjí nás chemií, ozařovanou moukou proti škůdcům a podtrženými potravinami transportovanými z druhého konce světa ač by vyrostly i u nás.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám vrchního ochutnávače našeho jorkšírka. Nabídnu mu salám, a pokud jde od misky pryč, salám radši vyhodím.
    Pokud je kvalita dovážených potravin horší než v domovské zemi, jedná se o genocidu českého národa. Náprava bude učiněna , až muslimské osazenstvo dosáhne určité výše. My na to prostě nemáme, udělat si pořádek ve vlastní zemi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč si nekoupíš dobrej salám hned a kupuješ si levný srágory?

      Vymazat
    2. V letech 70. zacaly korporace vyrabet POUZE PRO ZISK s povolenim vlad a kontrolnich organizaci. Podminka je aby se vam neudelalo spatne , s tim ze by jste vysoudil na nich penize. To porizuji chemikalie vseho druhu. Mc Donald vam vydrzi treba 3 roky.. Lidi to zkouseli.
      Agrikultura je jiz kompletne znicena. Jako deti jsme nemeli cas na obed a kradli prasatum brambory z paraku. Proto dnes nemuzu jist brambory, i prase by se poblilo. To same je s rajcaty, jahodami, jablky atd , vsechno ma nechutnou pachut.
      Uzeniny, konzervy , ryby z farem, chleba ,co se neproda se semele a upece znova na prodej a zisky se mnozi, na ukor naseho zdravi a tech zrudnych "potravin" je vsude moc. Neni mozne se jim vyhnout.....
      Nedavno pribehlo na pozvani vlad pecujicich o obcany a jejich zanik, take MONSANTO..
      Prostredku jak nas sprovodit ze sveta je stale vice a vice...

      Vymazat
    3. Do vsech uzenin se nacpava Dusitan Sodny.Mimo jine chemikalie... Daleko vice reaktivni a pripravi ,zmekci maso daleko rychleji a ucinneji , ale varovani /nikoliv zakazy ovsem, byznys musi bejt/,jsou vydavana ,nejist tyto potraviny pro starsi a deti ...Spolehlive zaruci ,ze uzeniny vydrzi dlouho....A nezkazi se..
      Tzv. uzenarska sul...
      Obycejna kuchynska sul pracuje delsi dobu a neskodi v mensich mmnozstvich..
      Jako ucnove jsme namaceli papiry do toho Dusitanu ,nechali uschnout nacpali to do raket z tvrdyho papiru , zapalili a ty rakety litaly az 30 metru vysoko...I vase vnitrnosti "litaji "a poletuji pozitim vetsiho mnozstvi...

      Vymazat
    4. Mimo to se provadi SMRSTOVANI VYROBKU. Ty se prodavaji v obalech , ktere jsou aspon o polovinu vetsi. Ceny stoupaji a jsou zavody ve zvysovani cen a zaroven snizovani obsahu produktu. Ovsem s povolenima pozehnanim vsech vlad a uradu..
      Vsude se nacpava obrovske mnozstvi cukru a soli, protoze jsou nejevnejsi. A udrzovany jako levna nahrazka. Okupace a nedostatky potravin atd. se dnes opakuje...

      Vymazat
    5. Musím říci, že nejlepší párečky jaké jsem kdy jedla byly párky z Rytířský (vchod je téměř vedle U dvou koček). Byly na pohled takový hnusný a scvrklý, ale jakmile se ohřály bože to byla lahoda. Bylo to pár let po válce ale už je tam teď nemaj. Je spousta druhů, ale žádný užnekupuji. Pak byly taky dobrý tzv. Frankfurtský párky v konzervě, měly modrý obal a ty hned po revoluci zmizely. Proč toněkdo nevyrábí zase? Uzeniny nekupuju, občas si koupím raději Uherák, nebo nic. Šunka taky není k jídlu, nějak mi to smrdí močí. Maso jakbysmet. Kuřecí smrdí penicilinem, hovězí je moc drahý, vepřový pokud mi někdo podaruje ze zabíjačky, tak je to o něčem jiném než z krámu. Tak asi tak.

      Vymazat
    6. Zvolené téma mi a asi napříč politickému spektru vehnalo slzy do očí při vzpomínce na vůní rakoviňáků v pozdní noci na Vaclaváku. Pro pamětníky zbyla jen pietní vzpomínka na Volský salát, neb voli se dnes pasou jinde. Hříšná Perlovka tenkrát voněla šunkou od kosti,jakou jste jinde nesehnali, byl to nepochopitelný zázrak tenkrát na východě. Dnes díky za informaci odborníkovi z 2:08, po konzumaci uzeniny se musím při následném projevu plynatosti obezřetně vyhnout toaletnímu papíru a nepodléhnout kuřácké touze, neb nejsem kosmonaut. Mladíkovi z 23:26 doporučím malou domácí laboratoř, ať svou víru v kvalitu opře o empii. Ne nechci zde obhajovat kvalitu potravin za totáče, to dělájí prodejní řetězce, proto se zjevuje na pultech zboží tzv "retro", samozřejmě za vyšší cenu. Na druhou misku vah dám chleba v igelitu, který byl druhý den plesnivý, nebo Husákova odrůda brambor, která byla skupenství spíše kapalného. Hovgh.

      Vymazat
    7. 2:19, Ano, je to přesně tak i s obsahem balení. Velké balení kterému neodpovídá obsah. A kde je velikost balení stejná jako dříve, pak je obsah poloviční oproti dřívějšku. I takové pouhé zápalky. Dříve plná krabička, a to byly krabičky i větší než dnes, a teď obsah poloviční. No nekupme to, že ?

      Vymazat
    8. Český loupeživý bachratý komunizmus vznikl a trvá jako vazalství vůči feudální Moskvě, bez ohledu na to, jaký satrapa ji zrovna ovládá a jako vlajkou zrovna mává. Ubozí, kolaborantští a neschopní Švejkovští modroknížkoví Čecháčkové se potřebují schovat za sukně někoho silnějšího a přitom kulturně zaostalejšího - aby vůči němu neměli mindráky (jako vůči Západu).
      Začal s tím úlisný agent a rozvraceč EU Klaus a jeho poskoci. Zeman je jen ubohá, vyžraná atrapa moskevského satrapy - jako kdysi Gottwald. Řešením je celková změna paradigmatu politiky na celém světě (viz závěr).
      Zakomplexovaný, mstivý a frustrovaný synek opuštěné samoživitelky, podobný ožralému panchartu Gottwaldovi, opuštěný svým synem a obdařený doma dvěma pussys, držený za koule Putinem, likviduje (po vzoru Klause) svoji dceřinnou partaj i lůzovitou malomocnou sockovitou třídu, (která si ho hovniválsky dovalila na hrad), jako použitý nepotřebný kondom na cestě za Ural a záměrně provokuje islamisty k okupaci Evropy v zájmu Ruska a Izraele. Skončí stejně bídně, jako jeho buranský vzor, včetně vyhazovu z Maus-olea. Z toho Maus-olea ho bude vyhazovat stejná nesvéprávná lůza, která si ho tam uložila a která teď blije do éteru podle jeho taktovky. Ohání se Švédskem, (kde by mu však nedali ani asyl, ani sociální dávku).
      Prolhaní, sebechvalní a sebeklamní Čecháčci jsou mistři světa v obrazoborectví, strhávání soch a symbolů, přejmenovávání ulic i vlastního státu a falšování vlastní historie. Podobně jako Rusové. Jenom více kradou.

      Vymazat
  3. Vtipně napsáno, s tím se nedá nesouhlasit. Ta poznámka 15:19, že jsme chemií zabíjení není od věci. Jen dokázat záměr a najít viníky nebo po vzoru "uklízečky" přetáhnout hadrem "všecky" nenažrance. Těm slušným movitým navrhuji uměle stavět ve městech vedle sebe prodejny, restaurace dle "Tarase2" možná pod sloganem "Pro a proti" a nohy rozhodnou. Jsou ještě lidé, kterým jde o idee ne o prachy, aspoň tomu chci věřit.

    OdpovědětVymazat
  4. Autor zmínil Plzeň. Já bych jenom podotkl, že ještě před dvěma roky měla plzeňská dvanáctka Prazdroj 5,0% alkoholu. Dnes uvádí 4,4%. V podstatě jde tedy o slabší jedenáctku ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlas lidu: Plzeň je nejdražší desítka.
      Hlas mého žaludku: je to svinstvo, zvané "samoser".

      Vymazat
  5. Kdo si chce pochutnat na telecích párkách, ať jede do Moskvy. To jsou párky, jaké mají být a kdysi byly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtenář
      Já byl v Bělorusku.
      Uzeniny tam skutečně ještě obsahují maso.
      Ale smetanové a tvarohové krémy, jako kdysi byl náš Lakrumáček nebo Pribiňáček, to je jedna báseň. Nepřeslazené a bez želatiny. Skutečné jogurty, ne trvanlivá náhražka.
      Stavovali jsme se v Nesviži, je tam hrad. Pro turisty občerstvení nebyl žádný Mekáč, ale hotová poctivá jídla, byť podávaná na umělém nebo papírovém tácku. Tak dobrý boršč s koprem a smetanou jsem nikdy nejedl. Vše z čerstvých nekonzervovaných surovin.

      Vymazat
  6. Pánové Československé normy hlídali
    kvalitu .To byla šunčička , másličko , rohlíček . Rajčata voňela panečku!
    Dnes máme obchody plné kol i aut .
    Znojemské okurky jsou bez chutě . Všechno je tak zmenčeno že člověk si myslí že se kazí zrak .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak člověk si i tenkrát občas domů přinesl klobásu s flaksama nebo koláč s mákem jen na povrchu, norma nenorma. Ale byla to výjimka a v obchodě to pak chudák prodavačka schytala, jako kdyby za to mohla. Ale dnes je to normál a lidé už se kvůli tomu ani nevzrušují. To je ten rozdíl. Už si zvykli na tržní standardy.

      Vymazat
  7. Kdo nezažil, nepochopí. Ano, maso a uzeniny, tam je nejmarkantnější rozdíl mezi tehdy a dnes.
    Už po válce, za lístkového systému, byla tato komodita na vysoké úrovni. Nebylo toho moc, ale také se nic nestačilo
    zkazit. Dnes, ty hromady masa a našinec neví, kolik času
    uběhlo od porážky.

    OdpovědětVymazat
  8. Když nad tím tak přemýšlím, tak nejvíc jsme postiženi poklesem kvality potravin my, kteří pamatujeme jak co chutnalo dříve. Kdybysme vyrostli na žrádlu prodávaném po plyši, také by nám připadalo normální a dobré. Stejně jako mladým, zuřivě obhajujícím současné standardy s poukazem na falešnou nostalgii starých a jejich údajnou ztrátu schopností vnímat chutě.
    Šťastní lidé, kteří nikdy neochutnali kvalitní jídlo.
    Jistě se najdou i potraviny, které jsou dnes srovnatelné nebo i lepší, ale bohužel to nejsou zrovna ty základní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ mam doma porovnani....manzel- syn....Manzel je vylozene masozravy (je rocnik vstupu spratelenych armad takze tak vyrostl) a syn je proti nemu naprosto nenarocny

      Vymazat
  9. Kapitalismus se řídí jedinou mantrou, která je pro něj rozhodující a nic jiného nezná a tou mantrou je ZISK. V méně zisku kapitalismus je ochoten udělat VŠECHNO a když říkáme všechno myslíme tím úplně všechno. To že dnes špekáček není špekáček a šunka není šunka a párek už dávno není párek je výsledkem kapitalismu. Vzpomínám s nostalgii na nádražní restaurace a nádražní automaty ve kterých se člověk velice slušně v kulturním prostředí najedl v kteroukoliv dobu v celém Československu. Jako studenti jsme jezdili do nádražního automatu, kde jsme si koupili smažený sýr s bramborem a k tomu pivo a vše bylo dostupné i pro obyčejného studenta. Dnes by si to už student nemohl dovolit, ale i kdyby nebylo by kde. Dnes hlavně vládne zisk a to čemu Klaus říká, že trh vyřeší všechno a tak trh zařídil, že konzumujeme něco, co by jsme za komunistů nedávali ani psům, ale dnes všichni vytváříme zisk kapitalistům, kteří samozřejmě ten blivajz, který dávají nám nejedí, oni samozřejmě se stravují vším prvotřídním, protože si to mohou za naše peníze, nám ukradené, dovolit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, že v tom kapitalistický Německu, Francii, prostě všude na západě to jídlo chutná, není po něm těžko.... Prostě zisk je zisk, ale i za týden, za rok. Nedovolí si to, co dělají s východem. Pro ně jsme prostě podrasa, něco, co jim není rovno.

      Vymazat
    2. 20:41
      Po převratu na Ukrajině počítala EU, že získala velké odbytiště potravin. Proto byla zavedena výroba velmi levných potravinářských výrobků. Jenže reálné příjmy ukrajinského obyvatelstva jsou mimořádně nízké a očekávaný odbyt se nekonal. Co tedy s těmi levnými potravinami? Šup tedy s nimi do východních zemí EU.

      Vymazat
    3. 22:23 Aha, takže v EU byla zavedena výroba "velmi levných potravin" až po převratu na Ukrajině? A když je tam nakonec neprodali, tak je prodali východním zemím EU?
      To malinko nesedí, nemyslíte?

      Vymazat
    4. Pokud vím, tak v Rakousku a Německu normy mají a jsou kontrolovány výrobky. Asi to nejsou demokrati;-)

      Vymazat
    5. Oni demokrati jsou, ale asi ne liberálni.

      Vymazat
  10. Možná by nebylo od věci připomenout slova klasika:
    "Vy Češi jste stádo domýšlivých sviní a my vám ten hřebínek brzy srazíme. Žrát budete to, co se vám do koryta naleje..."
    Karel Ptáčník - Ročník jedenadvacet, SPN Praha 1965, str. 19

    OdpovědětVymazat
  11. Ten článek je úplně nesmyslný. Porovnává neporovnatelné.
    -p-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen pro Vás -p-, jen pro Vás.

      Vymazat
    2. Ale jo, pane Povolný, opravdu se tam srovnává nesrovnatelné. Dokonce sám autor to tam uvádí. Stačí pozorněji číst.
      -p-

      Vymazat
    3. -p- asi jsem nepozorný, souzněl jsem s autorem, Váš věk neznám, proto má jízlivá poznámka. Můžete mne logicky navést?

      Vymazat
    4. Srovnávat lze věci tak nějak vedle sebe. Srovnávat dnešní šunku a šunku, co jsem jedl před třiceti lety, je nesmysl. Mozek si vzpomínky upravuje k obrazu svému. Zejména vzpomínky na mládí, že.
      Kromě toho to nesedí ani početně. Tenkrát stála šunka deset, dneska dvacet. Trochu nepoměr, zdá se.
      A nakonec, jak píše sám autor - "Ke konci totality už šunka nebyla tou prvotní baladou, spíše mokré cosi". Co k tomu dodat? Pořád ještě je tu řeč o nějaké úžasné lahůdce, jaká už dneska za kapitalismu není ke koupi?
      -p-

      Vymazat
    5. Autor vše popsal věrně. A ještě bych doplnila porovnání pečiva. Co druh rohlíku to specifická výrazná lahodná chuť. Dnes tu chuť tvoří jen nějaký posyp a samotné těsto tvoří více vzduchu než hmoty.

      Vymazat
    6. 10:26 Máte na mysli to "lahodné pečivo", co se za socíku peklo v bývalých pekárnách Odkolek?
      A to myslíte ty jejich pověstné gumové rohlíky, nebo ražené kousky, se kterýma se dal hrát hokej?

      Vymazat
    7. Anonymní 10:45

      Nemohu soudit, jaké pečivo pekli v pekárnách "Odkolek", ale to z naší Klimentovské pekárny v M.L. bylo vynikající. Vonělo tak, že nešlo odolat a chleba jsem odlupoval už cestou domů, mnohdy ještě teplý. Jen tak samotný, bez ničeho. Rohlíky a obecně bílé pečivo taktéž skvělé a housky(takové ty motané s "pupíkem" nahoře, prostě úžasné. Zamačkávám slzu.
      Ale je fakt, že za dva dny byl rohlík tvrdý, použitelný už jen na strouhanku. To ty dnešní vydrží být měkké i týden. Nebo, měkké, spíše takové houževnaté. Na omak měkké, ale ukousnout se to nedá, drží to při sobě jako podrážka od bot. A to už pár hodin po upečení.

      Vymazat
  12. Nejlepší je pořídit si kočku. Psa ne, ten zhltne všechno, co mu páníček dá. Kočka je fajnovější. Ta nejprve vše obezřetně očuchá a když je vše v pořádku, sežere to. A když to nežere kočka, tak já také ne. Otázka je čím se budeme živit. Kočky už skoro nic z masa nežerou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 20:00 Mám kočky doma celý život. Náš kocour z masa sežere cokoliv. Drůbeží, vepřové, hovězí, ryby - všechno.

      Vymazat
    2. 20:07-zkuste mu nabídnout konzervu z Lídlu, mít ruce a odvahu, hodí Vám ji na hlavu.

      Vymazat
    3. 20:07

      To máte nějaký zocelený exemplář, náš kocour je tedy také celkem fajnovka. Špatného žrádla se ani nedotkne a horší sice nakonec většinou polkne, když nic jiného není, ale je to boj a hází při tom pohrdlivé pohledy, až by se jeden styděl. Nebo dostat do něj odčervovací tabletku, to je zážitek. Zásadně ho musíme nechat vyhladovět, pak naservírovat kousek ryby(ty miluje), v níž vyřízneme kapsu a vložíme tabletku. Pak asi záleží jak moc je vyhládlý, nebo spíše jakou má náladu, protože někdy to sní, ale jindy s chirurgickou přesností okouše vše okolo a tabletka zůstane neporušená v misce.
      Našemu kocourovi věřím, že co je dobré pro něj, je dobré i pro mě. Psi opravdu sežerou zkažené maso i hovno.

      Vymazat
    4. 20:07 Jaký pán, taky krám.

      Vymazat
    5. S konzervami z Lidlu nesouhlasím. Výrobky od firmy Pikok 300 gramů (?) si kupuji jako nejbližší variantu kdysi výbornému ve vlastní šťávě.

      Vymazat
    6. 11:33- myslíte pro kocoura? Dělám něco podobného pro mého, má li to slevu 30%.

      Vymazat
  13. A taky se za komousu vice poprcavalo coz posilovalo Varsavsky pakt a nasi armadu ktera bdela a zral aty dobre pochutiny cele 2 roky co se slouzilo lezice na mezich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl by si projít ještě jedním kurzem češtiny, trolle. Ale pokud ses jako Čech narodil a předvádíš nám zde tu vzdělanější část národa, tak nechť si každý udělá obrázek sám.

      Vymazat
    2. 10:33 A nejen to! Největším zločinem čs. komunizmu zdaleka nebyly jen stovky zahubených nekomunistů – ale obehnání země ostnatým drátem - vysokonapěťovým dobytčím ohradníkem a totální znevolnění milionů otupělých poddaných, kteří ztratili schopnost k samostatnému, mravnému a nezávislému myšlení, chování, a tím i k životu. A dosud ji nenabyli; (viz internetové diskuze).
      Čím byl ve skutečnosti Listopad 1989? Dovršením loupeživého Února 1948 a božím trestem za pokrytecký a šalebný „samet“. V Únoru 1948 byl KSČ, vedoucí silou zbabělého, lenivého, kolaborantského a závistivého lumpenproletariátu, (s podporou tří oportunistických stran „národní fronty“ a oportunistického huhňavého křiváčka Beneše) po pečlivě převzatém vzoru dvou sousedních velkých totalit (Hitlerovy a Stalinovy), uloupen skutečným pracujícím a zákonným vlastníkům majetek za BILIONY, avšak „revoluční" (neústavní) cestou a zaveden feudalizmus dědičných Kádrových Soudruhů Československých = KSČ (bez několika rudých „sionistů“- tehdy preventivně ožraleckým buranem Gottwaldem popravených). Lůza spolu s disciplinovanými vyvlastněnci, ožebračenými měnovou reformou 1:50 na vkladech, dostávala pravidelné záchovné dávky, mávátka a pracovní umístěnky, dokud zásoba naloupeného vystačila. Předúnoroví odborníci směli (tiše a pokorně) režimu až do svého vymření sloužit a udržovat zbytky solidní předválečné „kapitalistické“ morálky (dnes klamně připisované komunistům). Až zásoby naloupeného došly, nebylo co a kam exportovat a „reálný socializmus s vyčuranou tváří“ se zhroutil jako prohnilá kadibudka, tak si to nedočkaví a tuzexem nadržení soudruzi a jejich „prognostičtí“ superagenti KGB „oposmluvně demokraticky zlegalizovali a zprivatizovali“ pomocí jednorázové, účelové a umělé „Strany Klausova Modrého Ptáka“ a „Zemanova Oranžového Levého Padělku“ (na Slovensku HZDS, KDH a SMER). Přemnožené „lůze“ (tj. „revolučním kleptopracujícím“) rozdali „za věrnost ČSSR“ kuponové knížky, neradi vrátili část zničeného majetku několika přeživším restituentům (včetně oportunistického, teatrálního "mouřenína" a „disidenta“ Havla). Disident = odpadlík, který směřuje ke korytu zkratkou mimo stávající systém. Šťastně se zbavili neužitečného idiota Dubčeka.
      Protože ve společném státě nebylo pro neobolševiky dost politických koryt, musel se stát rozdělit, aby se vytvořily. Ohánějí se "standardní parlamentní“ nacionalistickou kleptokracií huhňavého, křivohubého superagenta, vlastizrádce a haličského křiváčka Pružinského a jeho nahrávače Milouše. A s její pomocí úspěšně sabotují a diskreditují civilizovaný evropský kapitalizmus - na povel KGB - a tiše připravují půdu pro invazi islámu do EU, aby „odlehčili“ Izraeli i Pravoslaví.

      Vymazat
  14. Souhlas s článkem odpadky z Polska v akci a jejich dovozci miliardáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se ty "odpadky z Polska" přestanou kupovat, bude po problému.

      Vymazat
  15. vynikající spišské párky - no - dnes ich vyrábajú v Rimavskej Sobote, k pôvodným majú tak ďaleko ako dovidí Hublov ďalekohľad,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zda Slovensko prodalo licenci na paranicu, oštěpok a gorbačíky firmě Boni, ale jeji produkty jsou nepozřetekné. A jelokož jsem občan gramotný a chci znát autora zmatků,tak mě vždy potěší informace "vyrobeno v EU".

      Vymazat
  16. Dělám si socialistický vlašák.Vyjde na dost peněz, protože poctivé suroviny se blbě shání.Šunkový salám v Makru, který stojí půl šišky 220 Kč!Je v něm maso no.Je to neskutečné žrádlo.Vše se váží přesně na gramy.Recept mám z internetu od lidí, kteří ho dělali za socíku.Udělám ho kilo a je hned pryč.Dnešní saláty jsou pro prasata!A jiné potraviny taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale aby byl echt socialistický, tak ho musíš nechat nejmíň do druhého dne v pokojové teplotě, aby byl správně "olezlej". Jako ten, který za socíku prodávaly ženy za pultem.
      A musíš ho jíst z papíru buď tou hliníkovou vidličkou, nebo rovnou rohlíkem přímo z papíru.

      Vymazat
    2. 12:26
      Jak jste zase na takovou pitomost přišel, že byly saláty olezlé? To máte asi z domova, že? Kdo by ho kupoval, osle? Ostatně měli byste si to v hlavě ujasnit, vy zastánci současného unifikovaného, denaturovaného krmiva. Tak stály se fronty na všechno, protože toho bylo málo, nebo toho bylo tak hodně, že se to neprodalo a nechávalo do dalšího dne?
      Ale saláty se skutečně prodávaly buďto v plastových miskách, nebo v papírovém kelímku, nebo jen tak v papíru. Stejně jako dnes. Byly tak dobré, že je mnoho lidí skutečně jedlo hned z toho papíru a nabíralo rohlíkem. Ale to je každého věc, jak salát jí a vlastně je ta nedočkavost jen nevyřčenou pochvalou pro výrobce. To už se dnes nevidí. To co se dnes prodává si člověk musí buďto ještě přichutit, nebo když už to nejde, přerazit tu pachuť hromadou jiných příloh.

      Ale, nikdo vám nebere vaše stravovací návyky, nechejte se krmit třeba jen surovou sójou s rostlinným "sádlem". Je to vaše věc. My ostatní si s dovolením budeme jíst a vzpomínat na to, co chutnalo a chutná nám.

      Vymazat
    3. 12:26 proč se tady ztrapňuješ, když o té době hovno
      víš. narodil ses po hadráku v popelnici a pak ti dali
      prošlé mlíko z krabice. zblbnuls a z blbosti si už nevyšel.

      Vymazat
    4. Ja take.Mam ho z normovane kucharky.Nekdo dal recept na internet

      Vymazat
    5. 18:12- ochraňuji "kuchařku" pro restaurace-"Receptury teplých jedál". Je ve slovenštině, některé ingredience se hůře shání. I z ní je patrno, jak o hodně víc se šidí dnes, než za komunistů! Především v těch vstupech(ingrediencích), nejen kvalitou i váhově!

      Vymazat
    6. Nekamenujte 12:26,on se to učí v občanské nauce.

      Vymazat
    7. 7:35 je degenerát,s tím se opravdu nedá nic dělat,ale proč na něj někdo reaguje,to mi hlava nebere.
      Je veliká škoda,že se tady dement nedá zablokovat jako na FB,diskuze by sice obsahovala jenom polovinu příspěvků,ale bylo by to převážně milé a hřejivé čtivo!!!!!

      Vymazat
    8. 9:15 Cyntáš cosi o "degenerátech", rudej zmrde? Ale toho největšího máš přeci na lumpenhradě, plném kryptobolševických kolaborantských buranů a agentů, podlézavých a ztopořených zamindrákovaných řiťolezů typu veleby, foldyny, kotrby, ringa, hůlky, renče, jandáka, doubravy, davida, bureše či ovčuráčka a žantovského. Socky se kojí nadějí, že se nažerou papírových majetkových přiznání nebo jiných papírových slibů – ale žlučovitá závist je jenom dorazí.
      Zakomplexovaný, mstivý a frustrovaný synek opuštěné samoživitelky, podobný ožralému parchantu Gottwaldovi, zničí svoji mateřskou partaj i lůzovitou malomocnou sockovitou třídu, která si ho vynesla na hrad, jako použitý nepotřebný kondom na cestě za Ural. Skončí stejně bídně, jako jeho buranský vzor, včetně vyhazovu z Maus-olea. Z toho Maus-olea ho bude vyhazovat stejná nepoučitelná lůza, která si ho tam uložila a která teď blije do éteru podle jeho taktovky.

      Vymazat
  17. Je mi 73, měl jsem rád Esíčka, Koka vyráběné v Opavě. Dnes se jmenují Zlatá esíčka, krabice zhruba stejně veliká, obsah menší. Nechci mluvit oceně. Koupil jsem si je naposled asi před dvěma roky. Když jsem je jedl tak jsem si nadával, proč to kupuji. Doslova bez nějaké chuti. Je to tak,jak dříve chutnaly, to víme jen mi starší, těm mladým to možná chutná, protože ty pravé ,socialistické nepoznali. Všechny výrobny cukrovinek, zkoupily, privatizovaly cizí fimy a teď nás tím krmí.Nebudu hovořit o párkách. Jako studet , dojížděl sem, jsem si dával na nádraží v Ústí párek s rohlíkem. Párky již nejím.

    OdpovědětVymazat
  18. noviczech
    ...doporučuji, německá firma vyrábí maso, bílkovina do salámů, jsou to skutečně rozemleté kosti a rozváží to do celé Evropy, tendence stoupající, samozřejmě se ziskem, jmenuje se to nevím už přesně buď 3,0 milimetrové nebo 4,0 milimetrové maso. Jestli je to zdravé a nebo chutné, to nikoho nezajímá, důležitý je ZISK..!!!
    ...určitě se to dá vyhledat na netu,shlédl jsem film v německé televizi, nevím, ...
    ...můj názor: svět potřebuje opravdu někoho, kdo bude silně trestat, opravdu silně, respekt k zákonu potřebujeme opět získat..., no měl bych se toho podle předpovědi dožít, tak uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  19. Právě "jím", no spíš přežvykuji "mandarinky"a vyplivuji.
    Skoro plané, za to bez jader.
    Kubánské pomeranče, to byl problém, ale aspoň byly sladké.
    Také, dneska koupit sladké a nevyplivovací hrozny, skoro
    nemožné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kubnáské pomeranče byly odrůdou na šťávu a džusy, že nám je zde prodávali k přímé konzumci byl podvod.

      Vymazat
    2. 23:35
      Nevím jestli jsou kubánské pomeranče odrůdou na šťávy a džusy, ale byly sladké a přirozeně vyrostlé v zemi. Ne jako mnohé dnes prodávané ovoce a zelenina, které byly sklízeny snad ještě jako poupata, nebo vypěstované v obrovských kádích jakéhosi roztoku. Na pohled mnohdy i krásné jako z katalogu. Ale naprosto bez vůně a chuti. Se zavázanýma očima by člověk nepoznal co konzumuje.
      Podvodem už se to nenazývá, protože na podvodu je založen celý kapitalistický byznys. Ono to ani jinak nejde, když základními zákony je minimalizace nákladů a maximalizace zisku.

      Vymazat
  20. Vzpomínám na huronský pokřik z konce roku 1989 a let potom o "jedovatých" potravinách za komunistů, když ještě v roce 1992 západní Němci kupovali české salámy a lihoviny jako vysoce kvalitní, chutné a levné, zatímco dnes nic takového nekoupí pokud nemusí, popřípadě leccos z Německa přivezou jako oprávněně vzácný dárek.
    Vzpomínám na televizní záběry z kobek, kde vyúsťují telefonní kabely s komentářem, že všechno to slouží k odposlechům komunisty. Dnes se dozvídám, kolik odposlechů se uskutečňuje legálně. Ovšem tenkrát každý telefoňák viděl na ústředně drát, který vedl k odposlechu, mnohdy to znalý mohl rozpoznat při rozhovoru. Dnes si kdo může, naklepe odposlech na klávesnici k tomu určeného počítače, při rozhoru nemůžete rozpoznat nic. A pokud jste sledován? Tenkrát se za vámi museli táhnout estebáci. Dnes na vás čučí kamery, prozrazuje vás mobil, kreditní nebo debetní karta, některé a příště všechny, občanský průkaz s čipem. Kam se na to hrabou tehdejší komunisti.
    Potvrzuji článek. To co je dnes, nám obyčejným nabízeno, to není k životu ani k žrádlu.

    OdpovědětVymazat
  21. 23:35 dnes ovšem se zárukou, jako zbožíznalec víš, jakou kategorii potravin žereš, že? Ono těch průserů ve státech s rozvinutou demokracií je tak málo? Jestliže tedy určitá odrůda pomerančů je vhodná k výrobě džusů, je nevhodná k přímé konzumaci? To ty dnes pěstované pod igelitem, nehledě na odrůdu, mohou být nějakým způsobem lepší, když rozhoduje jen a jen rentabilita, tedy v chudém Česku pultová cena? Boží naivito.

    OdpovědětVymazat