sobota 24. listopadu 2018

Tiskové prohlášení První mezinárodní konference proti zahraničním vojenským základnám USA a NATO

24. 11. 2018  The Irish Anti-War Movement

První mezinárodní konference proti vojenským základnám USA a NATO proběhla 16.-18. listopadu (2018) v Liberty Hall v irském Dublinu. Na konferenci bylo přítomno téměř 300 účastníků z více než 35 zemí z celého světa. Na konferenci promluvili řečníci zastupující země ze všech kontinentů, včetně Kuby, Argentiny, Brazílie, Kolumbie, Spojených států, Itálie, Německa, Portugalska, Řecka, Kypru, Turecka, Polska, Spojeného království (V. Británie a Irska), Irské republiky, České republiky, Izraele, Palestiny, Keni, Demokratické republiky Kongo, Japonska a Austrálie.

Tato konference byla prvním organizovaným úsilím nově zahájené Globální kampaně proti vojenským základnám USA a NATO více než třiceti pěti mírových, právních a ekologických organizací a podporované více než sedmi sty dalších organizací a aktivistů z celého světa. Na tuto mezinárodní konferenci nás společně přivedl souhlas se zásadami načrtnutými ve společném prohlášení Globální kampaně, jež účastníci konference odsouhlasili.

Účastníci konference vyslechli – a sdíleli se zástupci organizací a hnutí bojujících po celém světě za zrušení zahraničních vojenských základen – fakta o agresích, intervencích, úmrtích, ničení a poškozování zdraví a životního prostředí, jež způsobily vojenské základny celému lidstvu vedle hrozeb a porušování svrchovanosti „hostitelských“ zemí.

Účastníci a organizátoři konference zásadně souhlasili, že nejen odmítají všechny vojenské základny, ale považují téměř tisícovku vojenských základen USA a NATO, zřízených po celém světě a představujících hlavní pilíře globální imperialistické nadvlády USA, států NATO a Evropské unie, za největší ohrožení míru a lidstva, ale také že musí být všechny zavřeny. Vojenské základny států NATO jsou vojenským vyjádřením imperialistického zasahování do života svrchovaných zemí ve jménu dominantních, finančních, politických a vojenských zájmů kvůli kontrole nad energetickými zdroji, dopravními trasami, trhy a sférami vlivu, s jasným porušováním mezinárodního práva a Charty OSN.

Účastníci konference vyzývají organizace a hnutí, jež souhlasí s výše uvedeným, aby úzce a koordinovaně spolupracovaly v rámci Globální kampaně na organizování a mobilizování veřejnosti celého světa proti vojenským základnám USA a NATO.

Spolu výzvou k uzavření vojenských základen USA a NATO jsme přesvědčeni, že uzavření základen a vojenských zařízení v určitých zemích a oblastech vyžaduje zvláštní pozornost mezinárodního hnutí. Patří sem například americká základna Guantánamo na Kubě, základny USA na Okinawě a v Jižní Koreji, v německém Rammsteinu, v Srbsku a staré i nové základny USA a NATO v Řecku a na Kypru, zřízení nového Afrického velitelství USA (US African Command; AFRICOM) s přidruženými vojenskými základnami v Africe, četné základny NATO v Itálii a Skandinávii, letiště Shannon v Irsku, používané jako vojenská základna USA a NATO, a nově zřízené základny Spojených států, Francie a jejich spojenců na syrském území a kolem něj.

K pokračování naší společné globální kampaně v solidaritě se spravedlivou věcí národů v boji proti zahraničním vojenským agresím, okupacím a zasahování do jejich vnitřních záležitostí a proti ničivým dopadům činnosti těchto základen na životní prostředí a zdraví, účastníci souhlasili s doporučením a podporou koordinovaných akcí a iniciativ v příštím roce (2019), jež posílí Globální hnutí a rozšíří činnost a spolupráci a posunou je kupředu.

Konference podporuje globální masové mobilizace proti Summitu k 70. výročí NATO pořádanému 4. dubna 2019 ve Washingtonu DC a související protesty v členských zemích NATO i jinde ve světě jako další krok k tomuto cíli.

Deklarujeme solidaritu s desítky let trvajícími snahami kubánského lidu o navrácení území Guantánama, nezákonně okupovaného Spojenými státy, a vyhlašujeme podporu 6. mezinárodnímu semináři za mír a zrušení zahraničních vojenských základen, organizovanému sdružením MOPAZ 4.-6. května 2019 v Guantánamu na Kubě.

Účastníci vyjadřují nejsrdečnější díky a vděk Irské alianci za mír a neutralitu (PANA) za velkorysou pohostinnost a podporu při uspořádání této historické konference.

Přijato účastníky První mezinárodní konference proti vojenským základnám USA a NATO

18. listopadu 2018, Dublin, Irsko

1. Konečně svět pochopil agresivní politiku USA a NATO a začne se snažít je vyhnat ze svých území a poslat je na území po vyvražděných Indiánech !

1. Chlastoslovanské barbarské Kartágo, s jeho pátými kolonami užgryndaných, podlézavých, vlastizrádných a neproduktivních azbuckých čechomužiků, frankomužiků a balkánomužiků, musí být i s pomocí Číny zlikvidováno (demontováno) v zájmu světové civilizace. Čínský chanát přijde na řadu později. Blbou Evropu budou muset zachraňovat opět USA (i bez Trumpa) jako v obou světových válkách? Čína bude jejich hlavním spojencem? Blbí čecháčkové budou jenom čumět na drát.

2. Nevim, co se jim nelibi, USA hlavne prostrednictvim NATO, rozsiruje demokracii po celem svete, zvlaste tam, kde byli lidi pomyleni a volili levicove strany a ty pak vyhraly volby. NATO a USA to naprvuji po celem sveta a vsichni, aspon tady v Cesku, vime, ze tahle demokracie je to, co se generacim od praotce Cecha zdalo vsem, raj na zemi. Sice se 100% lisi od raje na nebi, ale hodne lidi aspon usiluje o to, do toho nebezskeho raje se dostat co nejdrive. To komuniste kvuli tomu delali procesy, tahle spolecnost je daleko uspesnejsi a zasluhou te americke domokracie posila do raje vice lidi kazdy rok nez komuniste za celou dobu sve vlady v CSR a CSSR. Ted na to staci jen CZ! Jaky pokrok zasluhou USA a NATO.Mely by byt v kazde zemi a tak dlouho, az by nebylo koho posilat na vecne casy.

1. Zavedeme u vás demokracii, i kdybychom vás měli vyvraždit. Tak šíří USA demokracii po světě.

3. Svinstvem je samotná existence NATO v situaci, kdy toto zločinné spolčení již dávno nedodržuje ani body své zakládací smlouvy. Členství ČR v NATO je hanbou !

4. Moc pěkný článek souhlas vyhnat je z celého světa domu.

5. Jen je mi líto, že ten hlas, volající po Míru je slaboučký, jako pípání střízlíka pod křídlem supa.
    Jak to dokázali naši dědové, když za studené války č. I v padesátých letech udolali celý válečnický svět a donutili ho k míru? Kam se vytratila pokrokovost kulturního a vědeckého světa, ten stál kdysi úspěšně na čele boje za mír a proti válkám, zatím co dnes je bez studu, byť zase úspěšně, spíše na čele s těmi, co mír proklínají a drží rozbušku války v napřažených rukách? S vidinou zlaťáků za hromadami mrtvých!

6. Vyborna iniciativa.

7. No je to ostuda, že jsme v tom hnus spolku. J.

8. hlavne, ze nasi politicki zapredanci clenstvo v tomto teroristickom pakte povazuju za nieco vynimocne, preto kazdy kto sa k tomuto paktu vyjadri pozitivne je bud nesvojpravny, parazit,pretoze na tom nejakym sposobom profituje, alebo iba obycajny hlupak, ktoremu natrepali do hlavy hluposti a on im veri