Reklama

.

.

pátek 9. listopadu 2018

Večeře ve velké večerní toaletě a smokingu

Taras2
9. 11. 2018 TarasovaTerasa
Dnes ukončíme (jistěže přízemní) srovnávací žranice v obou našich oblíbených režimech. Pokud vám to připadá nadměrně nízké a nehodné mého pera, zkuste si tři dny nejíst. Nepochybně pak změníte názor.


V osmdesátých letech jsem měl jednu stavbu v masokombinátu. Jako pozornost ke kontrolnímu dni připravil investor vždy pohoštění. Na talíři se rozprostírala většinou játrová paštika a šunkový salám, žádný uherák. Rohlík nebo chleba však byl v tomhle podniku úzký profil. Nevěřili byste, jak úžasně lahodné byly obě uzeniny. Ptali jsme se provozního, jestli je to nějaká extra speciál výroba pro prominenty. Nebyla. Byly to běžné uzeniny, jenomčerstvé, které se v běžně známou nicmoc potravinu proměnily poté, co s nimi řezníci v obchodě (základ to naší dnešní podnikatelské třídy) zacházeli jako s uhlím. Tedy to sulcovali tak dlouho, dokud to neprodali. Současní řezníci si z nich vzali příklad a tak se dnešní nižší kvalita snoubí navíc se zamřelým charakterem uzeniny.

Čerstvost platí i pro zeleninu. Vracel jsem se odpoledne z práce a ve státním obchodu s ovocem a zeleninou bylo už vybrakováno. Osamělého vedoucího prodejny (dalšího budoucího podnikatele) jsem se zeptal, jestli zbylý salát je jakžtakž poživatelný. Ten dobrý muž měl zřejmě záchvat pravdomluvnosti a pravil, jistě, daly by se s ním dobře čistit okna.

Nutno uznat, že v tomhle zeleném oboru co do sortimentu i kvality vítězí kapík zcela přesvědčivě. Dovozům za devizy se socík vyhýbal jak čert kříži. Takže sice byla k dostání jablka za čtyři káčé kilo, výborné bulharské hroznové víno také za čtyři, kořenová za pakatel, ale jenom sezónně, nikoliv celoročně jako dnes. Ovšem i současnost má svá špecifiká: banány za devatenáct a jablka za čtyřicet, lískové oříšky ve skořápce za 350 kilo, to jsou divné věci. Ale vítěz je jasný.

Hotová jídla: teď zrovna jsem si koupil moravského vrabce a svíčkovou ve vaničce k ohřátí v mikrovlnce, po osmdesáti káčé za kus. Neuvěřitelná drzost. Výrobce JOSPO z Holešova patrně při výrobě zaměstnává ukrajinské zedníky, kteří se nechytili na stavbách. Kuchaři tohle určitě nevařili. Maso nemělo s vrabcem nic společného a bylo ho pět deka. Zelí nechutné, bramborové knedlíky bez chuti a tuhé, vejce nezahlédly ani letmo. Svíčková připomínala UHU, univerzální hnědou omáčku, a ta zase neviděla smetanu. Vrcholem bylo maso, tvrdé, nerozkousatelné, prorostlé šlachami. Mělo tvar trojbokého jehlanu, takže kdyby byl po ruce jednatel společnosti, nacpal bych mu masíčko tam, základnou napřed, aby si užil jako já. Ze stejného oboru hotových jídel bolševické mražené plněné papriky s rajčatovou omáčkou, táta se po nich mohl utlouct.

Konzervy: totální výhra totality. Pamětníci možná vzpomínají na čínské vepřové ve vlastní šťávě v červenobílé konzervě. Maso růžovočervené, vlákna, okolo sádlo. Výborné. Ta dnešní konzerva fintí, sází na vnější podobu, ale uvnitř je smrdutý lisovaný hnus, z něhož se ještě větší smrady vyvalí při ohřívání na pánvičce. Skutečně životu nebezpečná prasečina. Se slzou v oku vzpomínám na komunistické hovězí na divoko, husí prsíčka ve vlastní šťávě nebo na lečo s klobásou a vejci. To poslední bylo výborné i studené, s jistými exhalačními následky. Dnešní stejně pojmenované paskvily nemají s jídlem nic společného. Jediný možný závěr: kapitalistické konzervy s hotovými jídly nekupovat!

Obvyklá dětská věta: „Mamí, já mám hlad!“ Maminka mě odrážela s genocidním „Tak ho hlaď a říkej mu můj malej!“ Pak se ale slitovala a namazala mi krajíc chleba s máslem a medem. Normální dort, díky kvalitě a chuti všech tří složek. Dnešní děti se například už vůbec nedozvědí, jak vlastně chutná mléko nebo jogurt. Ty dnešní umělohmotné náhražky jim to neřeknou. Nebo obyčejná voda ze studny.

A pak byly speciality, které se dnes už vůbec nezažijí. Stejně jako dnes na Putina jsem měl přes jednoho příbuzného spojení s KGB. No, s KGB to zrovna nebylo, ale s Velkou zemí ano. A díky téhle družbě jsem dostával červený a černý kaviár, pravidelně. Mazal jsem to na veku nebo dokonce na chleba, já primitiv, bez většího respektu. Dnes pět deka patnáct stovek.

Spojení s KGB nebylo nutné pro další kulinářské orgie. Se ženou jsme dvakrát do měsíce kupovali krabí konzervu, Chatku. Stála deset korun, brali jsme dvě nebo tři, k tomu třicet deka výborné tatarské omáčky z domu potravin, dvě veky, ty konzervy se vyklopily, nálev vylil, papírový obal zahodil, a pak jsme to bílé krabí masíčko cupovali nadrobno do velké misky, mělo v sobě takové jakoby umělohmotné proužky. Na to tatarka, zamíchat a na chlebíčky. Náramná žranice, jak to píšu, mám sliny v hubě.

Dnes by tahle večeře přišla na tři tisíce. Kdybychom to tušili, tak si na tenhle svátek oblékla žena velkou večerní a já smoking. Tedy – kdybychom je měli.

A je to zase debakl, utkání komouši vs. kapouši skončilo 6 : 1.

Ještě si někdo zkusí zacinkat klíči, a má pazouru pryč!


- - -

107 komentářů :

  1. Když mluvíte o Chatce, myslím, že nestála 10,- ale 4,-. Jak píšete, neskutečná dobrota. Pokoušel jsem se jí sehnat za kapoušů, ale nic. Jednou jsem jel do KV, tam jsem zašel do ruské prodejny(tam jiné nejsou), a tam jí měli. Malou a velkou. Malá jako sklenička od jogurtu, 1000,- rovných. Chuť mě přešla a zase na ni pouze s láskou vzpomínám. K.K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám také chatku, cena cca 10,- byla ve staré měně. Čínské vepřové bylo výborné nahrubo umlít nebo vidličkou promísit s kořením a namazané na čerstvý chleba nemělo chybu. Asi požádám Zemana o dovoz pár konzerv, pokud mu to Babiš nezatrhne. Ale vážně, dá se koupit i dnes orig. čínské k porovnání, zda není chyba v naší chuti? Chatka se prodává stále v OD nejlevněji od 500.-

      Vymazat
    2. Bože, jak ten čas letí. Ani jsem si neuvědomil, že starou měnu míním před r. 53. V té také staré, jen novější tuším ty 4 koruny.

      Vymazat
    3. VŠICHNI KECÁTE, JAK JSTE KECALI NA ÚV! a PROTO JSTE TAKY TAK DOPADLY.
      Poslední cena chatky před převratem byla 35,-Kčs.
      A s těmi dovozy? Bylo to jednoduché, sionisti celého světa se dohodly, že nebudou vyměňovat státní měny států východního bloku a tak jsme mohli nakupovat za "tvrdý" jen, když jsme prodali zboží-výrobky u nás vyrobené za valuty a ty jsme zrovna nepotřebovali na nákup surovin nebo průmyslového zařízení, jenž jsme zrovna potřebovali pro státní výrobu, výzkum rozvoj.
      Pokud tedy zbyly valuty, nakupoval stát průmyslové a spotřební zboží a poskytoval prostředky na "devizový příslib" abyste mohli jet na "západ"!
      Co se dělo s dovezenými potravinami a spotřebním zbožím se zeptejte třeba lahůdkáře Ivo Rittiga nebo šéfa Kovoslužby Meleny. Ti s nedostatkovým zbožím šmelili.
      Kecy o ideologické platformě na jejímž základě se přidělovali prostředky k cestě na západ si nechte na zítra do synagogy.
      ve věci výměny koruny za tzv. volně směnitelné měny lze s úspěchem tvrdit že, to, co praktikují vůči Ruské federaci, praktikovali proti celému "východnímu bloku"!
      Jak smrtelné to bylo, nikdo z přeživších nechce přiznat!
      Za ty sviňárny nadnárodních sionistických bank by nám měli naši noví "ideoví bratři" měli vyplatit reparace. A byly by řádově vyšší než stovky miliard, které nám dluží fašisté!
      To by ale naše sionistická vláda a parlament nesměli kolaborovat s našimi úhlavními nepřáteli.
      šalom

      Vymazat
    4. 22:03-máte pravdu, já uvádím cenu chatky 4.- z roku cca 54. Vy 35.- v 89. Roční inflace tedy hluboko pod %. V současnosti stejné balení stojí cca 500-700.-, ročně cca 60 %. V ostatním souhlasím bez výhrad.

      Vymazat
    5. 22.03 Ceny Chatky si nepamatuji, ale ostatní nemá chybu. Souhlasím.

      Vymazat
    6. Ano Chatku jsme měli často k večeři, nejdříve stála cca ty 4 koruny, pak 6. Jednu zajímavost proč se to jmenovalo Chatka. Na východě lovili kraby a dávali to do těch konzerv, v jiné části CCCP tiskli kolem té konzervy papírové informace co to je. A zjistili že to natiskli delší než obvod té konzervy. No proč by si s tím lámali hlavu že jo. Takže Na tom dlouhém papírku přes konzervu původně mělo být Kamchatka, ale díky špatnému rozměru tam vyšlo jen chatka. To jen pro informaci a pobavení. Jinak chatka byla nej!!!

      Vymazat
  2. Zajímavé, moje chuťové vzpomínky jsou totožné. Chatka stála opravdu spíše 4 Kč, ale byly i takové maličké konzervičky nabité masem jestli krabím, nebo humřím nevím, ale byly božské. Ze školy jsme to měli vteřinu do mléčného baru a tam prodávali humrové chlebíčky myslím, že jeden za 1 korunu. Chuťová báseň. Se zeleninou mám poněkud jiné zkušenosti, základní kořenová stále a zelí také. Nijak jsem ty exotické druhy nepostrádala, ale je pravda, že saláty jsou ve větším výběru, považuji to opravdu za lepší než dříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tichomořský krab.

      Vymazat
    2. čtenář

      Tichomořský, ale ještě Sověti ho vysadili na severním pobřeží poloostrova Kola. Kousek od Murmanska. Myslím v 30tých letech. Dlouho nic a najednou se v 80tých letech začal objevovat v severním Norsku. Teď má obsazeno celé norské pobřeží i s blízkými ostrovy. Zlikvidoval místní druhy krabů, takže se komerčně jejich lov nevyplatí, ale začal se lovit sám. Na výletní lodi podél norského pobřeží (hodně jezdí němečtí důchodci) vám ho chytí do pasti a upraví čerstvého za režijní cenu. Profesionální rybáři s licencí loví pouze 3 měsíce, ale to nevadí. Vydělali si tím jako průměrný Nor za rok. Kam to z Norska jde a kde se to prodává, nevím. V Norsku jsem to neviděl, jen rybáře. Takže žádná evropská Chatka. Možná v Japonsku nebo jinde v Asii?. Usáci např. prodávají v Japonsku až 90% úlovku tuňáka z Atlantiku. Hluboce zmrazený a letadly na západní pobřeží USA a pak do Asie. Je to drahé, spotřeba uhlovodíků neskutečná a přesto se to vyplatí. Japonců je hodně, v moři u Japonska ryb už málo a za tradiční jídlo jsou ochotni platit.

      Vymazat
    3. Krabí maso je drahé všude na světě, krabi jsou dnes vzácnost, daji se obtízně pěstovat na farmách jelikož napadají jeden druhého na rozdíl od krevet.
      Zde v Austrálii se konají pokusy pěstovat krabi bahenní (mud crab) s mizivýmy vysledky. Stejně se z nich použijí jen klepeta kde je nejvice masa.
      Woolworths prodává 140ti gr konzervy za $10 coz je kolem 160ti kč. V Thajsku, které je mým druhým domovem je 250 gr krabiho masa za 350 Bath v Makru, asi 240 kč. Kilo živých krabů je kolem 400 bath ale víc jak polovina je krunýř.
      Krabů ubývá po celém světě a tak jsou stále dražší a dražší.

      Vymazat
    4. Oprava, pěstují kraby bahenní. Nák mi ta čeština moc nejde, sorry jako.

      Vymazat
  3. Haha,nestala ani 10 ani 4.Stala 6.A byla bozska.Cela rodina se napucla.

    OdpovědětVymazat
  4. Mluvite mi z duse....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdycky jsem si rikala,ze kdyby mne nekdo chtel smirit se soucasnym systemem,vratil by potravinarske normy

      Vymazat
    2. čtenář

      Také to vidím tak, ale potravinářské normy se nevrátí. To byste znevýhodnila zahraniční dovozce šuntu. Přece si (JIM) nezlikvidujeme volný trh, ne? .o)

      A taky myslím, že pár procent zisku, který na Východě vydělají západní výrobci nekvalitních potravin, mohou investovat do poslanců nebo pár lidí ve vládě. Bohatě se jim to vyplatí. To je také volný trh...

      Vymazat
  5. čtenář

    v 80-tých letech Chatka stála 10 Kč. Mám dokonce dojem, že těsně před převratem 12 až 15 !!!

    Byl jsem kluk, žadonil jsem po rodičích, aby to koupili. Tatínek kamaráda byl kuchař a občas z toho doma dělal pomazánku a s vekou prý byla výborná. Rodiče to prý měli jednou, snad jsem ani nebyl na světě a bylo to bílé do růžova, bez chuti a bez tuku, neslané, vypadalo to podle nich jako zkažené, tak to vyhodili.
    Já to chtěl ochutnat, říkal jsem jim, že to musí být s majonézou, ochucené, že se to nejí jen tak. Tvrdili, že to není dobré a stojí to spoustu peněz (norské sardinky byly za 4,50 Kč, z RVHP stála krabička 2,50 - 4 Kč pár let po roce 80...) a nikdy to už nekoupili !!!

    Dodnes z toho mám duševní trauma :-((((


    A mám trauma z toho, že nemohu nikde sehnat MNÍČÍ JÁTRA (z mořského mníka) v tomatě. Sdělano v SSSR. 250g kulatá konzerva a stála 3 nebo 3,50 Kč asi v letech 78 - 82. (Ty norské sardinky byly dobré, ale ne tolik a dražší a jen 115 g.) NESKUTEČNÁ POCHOUTKA !! Kam se hrabou tresčí játra v oleji. Pamatuji si, že proužek papíru kolem dokola byl v černé, červené a zlaté barvě a byl tam zlatý mník, červené rajče s obrysy ze zlata na černé barvě a nápisy.
    Byl jsem loni v Bělorusku a ptal se na to, ale nikdo o tom v obchodech nic nevěděl...:-(




    A strašně mi chutnávala tatarská omáčka s feferony z Velkých Pavlovic. Krabička jako od tehdejšího Termixu se zlatým staniolem a na něm slepice, feferony a asi i vejce. Skutečné kousky feferonů v omáčce, bylo vidět koření a různé přísady, jako okurka a tak. V obalu měla chlazená záruku týden, po otevření chlazená do 24 hodin. Nebyla homogenní, byly v ní malé kousky. A ta chuť !!! Neskutečné !!!!!!!!!!!! Dnešní Helmansy a Unilevery se nekazí, jsou homogenní a nemají žádnou chuť, jen kyselou...

    ----------------
    Jako student jsem se účastnil té revoluce. Ale není dnes vše dobré a tehdy nebylo vše špatné. Po roce 92, kdy liberalizovali obchod (a ceny potravin vzrostly skokově 2x až 2,5x) zrušili normy na potraviny. Klaus to tehdy obhajoval v TV, že naše normy jsou příliš přísné a západní firmy sem své zboží vozit nemohou a tudíž nebude volný trh, tak naše normy zrušili. Dotovaná nekvalitní produkce potravin ze Západu zlikvidovala naše výrobce. A dneska jíme odpad, co by na Západě neprodali. Jiný obsah výrobků s těmi stejnými obaly. Za stejné nebo vyšší ceny. Západní výrobci to obhajují tím, že jsme zvyklí na jiné chutě .o)))
    A co naši zastupitelé na tu zlodějinu?? :-///

    PS:
    Jestli chcete ochutnat kvalitní žrádlo, jeďte do Běloruska nebo Ruska. Méně nablýskaných obalů, méně výrazných chutí, ale v uzeninách je maso, ryby jsou ryby, v mléčných krémech smetana, (vzpomínáte, jaká pochoutka byl poctivý smetanový Termix nebo Lakrumáček nebo Pribiňáček - Pramen zdraví z Posázaví? Dnes to děckám nekupuju, bo je to nechutné, samá želatina.) chléb chutná jako chléb, kuře má tuk a chutná jako kuře (jak chutná kuře jsem za ty roky odvykl a vzpomněl si až v BL) v restauraci si dáte poctivou polévku bez polotovarů, třeba z pravými houbami kuřátky (rusky lisičkami) a místo Mekáče si dáte někde v turistickém zařízení mleté maso těftěli s pohankou, filé s bramborem nebo boršč, ťoplij ili stuďjonyj. Do plastové misky, ale výborný, s koprem a smetanou, s opravdové čerstvé řepy a jiných surovin...

    Jo lidi a kdyby mi někdo dal tip na ty mníčí játra v tomatě nebo nějakou poctivou tatarku.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve teď přináší komunizmus své Kainovsky zvrhlé a prznitelské plody na přírodě i na lidech - a ještě pár generací bude. Diskuze malomocných, neschopných, žlučovitých, klauzemanovských i putinovských socek v pracovní době to jenom potvrzují. Nostalgicky opěvují loupeživý komunizmus či jiný „většinový“ systém a zamlčují, že tehdy ještě dožívala předkomunistická výchova a morálka – komunisty nazývaná „přežitky kapitalizmu“ a že se žilo z naloupených bilionů. Dnes nemáme žádný civilizovaný kapitalizmus – ale trojbarevnou bolševickou otevřenou kleptokracii a partajokracii – bez „přežitků kapitalizmu“. Současný konzumizmus není nic jiného, než převlečený a přebujelý komunistický materializmus. Levicoví lemplové jen žvaní – ale ani jediný kibuc si dosud nezaložili, aby tam předvedli, co umějí vlastní prací, bez olupování a parazitování na těch úspěšnějších. Kydají na cikány, ale sami klesají na jejich úroveň, ba i pod ni.
      Historie lenivého, příživnického a pomlouvačného pronároda se stále dokola opakuje: etapu lžidemokracie vystřídá diktatura lapkovské lůzy, která se následně připojí k zacinkání klíči – až zase všechno nakradené prožere. A každých dvacet let plive na tu lůzu předchozí a nostalgicky vzpomíná na tu lůzu předpředchozí.
      Závistiví a připosraní Čecháčkové budou spokojeni - až zase všichni budou mít stejné h-vno - jen zasloužilí soudruzi (falmer) ho budou mít navoněné z Tuzexu či Berjozky.

      Vymazat
    2. 17:38Co jste zase nepochopil na lepsi urovni potravin?

      Vymazat
    3. neodpovídejte, to je jenom trol Daniel Višň...... z Litoměřic.

      Vymazat
    4. 17:46 Pan právník Pauk je vodjákživa z Brna, blbe! - https://plus.google.com/102483489539857983790

      Vymazat
    5. Jenže ty nejsi Pauk, ale Daniel V. z Litoměřic ;)

      Vymazat
    6. 18:57 Aha, Milane Kopřivo z Plzně, čili agente StB "Hejsku":)

      Vymazat
    7. elf

      Sledujeme tě, Danieli.

      Vymazat
    8. Je málo propíraným faktem, že židobolševik david má sen stát se hlavním rudým komisařem, jakým byl tento jeho strýc v Rusku před 100 lety! - http://risovach.ru/upload/2012/09/comics_Lenin_orig_1347032282.jpg

      A že poté on a jemu podobná svoloč by u nás rozhodovala koho ovládat a koho rovnou "mazat"! Jenže se jim tu postavíme, neb jsme poučený z dějin! My lžidavidismus léčit umíme! A velice efektivně, použitím rudých zmrdů jako topiva! - https://ihistorian.livejournal.com/176105.html

      A pan topič osobně! - https://78.media.tumblr.com/41e3271711cdbc5d234267674bac9d60/tumblr_nrdvakUyoQ1sqztn9o1_500.png

      Jsem jeho převtělením ...

      Vymazat

    9. Zveřejníme Danielovo bydliště?

      Vymazat
    10. 12:36 To přeci zná každej - je to přeci Longley! Jj. rudej prde - zalez! Tady Alan Dulles!:))))

      Vymazat
    11. Já jsem pro. Daniel dostane návštěvu.

      elf Legolas

      Vymazat
    12. 18:34 Budete se spolu modlit k Jehovovi, ty opejzelá filcko?:)) -https://www.jw.org/cs/publikace/knihy/pribehy-z-bible/10/daniel-ve-lvi-jame/

      Vymazat
    13. Pamatuju si jako dítě jsem slýchával od dospěláků průpovídku že "Hitler byl svině, ale komouše, židy a cikány měl vyhubit" anebo že "ho to měli nechat dodělat" apod. Tomu s těma Židma jsem sice nerozuměl (až mnohem později jsem v kanapi našel i Proces se Slánským a spol.), páč krom pár intelektuálů co komouše milovali jako osinu v zadku jsem žádné neznal, ale i tak jsem se na to těšil, že to dokončíme my, až to tu praskne! Jenže jsem nevěděl že na tom Západě to stojí taky za hovno, jak jsem potom zjistil, páč komouši ve všem lhali!Přitom komunisti nám slibovali v tomto směru ráj!!! Co všecko prý "hrozí" kdyby to "prasklo" (teda kdyby zvítězila kontrarevoluce u nás) a my jak blbečkové tomu věřili! Že prej v západním Německu už "řádí" nějaký Khárl Heinz Hoffmann! Na fotkách vypadal dobře! Velkej knír jak kaizr Wilhelm a v ruce nějaký kvér a na hlavě nacisticku helmu! Frajer. A prej že vede bojůvky neonacistů v západním Německu! A my se těšili až sem přijede na Leopardu (to je tank!) Až pozdějc mi syn emigrantů který tu bydlel u sousedů v pronájmu řekl, že prej je v západním Německu Hitler zakázanej a že ten Hoffmann je prej jen pošuk z jakéhosi spolku vojenské historie! To mě nasralo, ale řekl jsem si - no co no -"poraženej " stát. Ale spolýhal jsem aspoň na Ameriku! Viděl jsem na vlastní oči v ČST záběry pochodujících KKKáček ve Washingtonu jak hajlují a nesou nápisy Free Hess a Hitler was right apod. A měl jsem za to, že to přijde sem! Ještě v listopadu 89 jsme seděli s partou ve vinárně a jeden spolužák dal nohy na stůl a prones památnou větu: "Já tomu stejně nevěřím! Dokud nepojedou po Václaváku meďáky s hákošema na kapotě!". A my se smáli "vtipu". Jenže on měl pravdu! Nic se nezměnilo! Furt stejný žvásty o zlých nacistech, komouše nepověsili, židi zůstali dál nekritizovatelný a dokonce ani neobnovili zákon o potírání cikánských band z 1. republiky, takže naco se to dělalo? Přišel ten čurák Havlů s těma a kecama o "lidských právech" a hovno do hovna! Místo KKK se začlo cikánům říkat "Rom"!! Takže zklamání a podvod. Já hned jak se začli ty demonstrace, tak jsem na náměstí u nás rozflákal komoušský zasklený vitríny s Hrdiny práce" či co. A hned pár lidí s nějakýho OF na mě že prej to nemám dělat, že prej musíme "opatrně" a pod. zbabělý kecy, aby nás prý neměli za "provokatéry"! He! Já jsem čuměl jak zjara! Furt jsem čekal že vohlásej, že byl zatčen Bilak a že už ho někde mučej a vono hovno hovno! Ani ty posraný Rusáky neprotáhli Prahou s prackama vjerch! Hovada ... a prej (kontra)Revoluce! Jo Budapešť 56 -to byla Kontrarevoluce! - http://novysmer.cz/index.php/historie/2679-budape-1956

      Vymazat
    14. Jak říkáš. A co kdybychom k němu zašli na návštěvu?

      elf Cemper

      Vymazat
    15. 21:27 A rovnou do pece a komínem rudý zmrdíci! Pěkně pudete hnátama napřed a ty oslizlý mozoly co vám zbydou místo hlav vám budem poljevat vodou dokud za nima nezaklapne ocelovej dekl, abyste neomdleli předčasně a užili si pomalé chcípáníčko! A le jako útěchu vám přitom zahrajem tu vaší "Jdoužidižididoudoplynu, užvíííícekrát neuvidí svojiírodinu ..." - https://www.youtube.com/watch?v=aGKa8m7i9pY

      :D:D:D-:)))

      Vymazat
  6. No a co Hambáč nebo Kebab k tomu Cocacolu a jste v rauši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolte, abych se v odpověď na vaši ideologickou nabídku poblil.

      Vymazat
  7. Proč se autor diví?Češi mají zakódováno,že všechno cizí je lepší než české a oddůvodňovali to hezkým obalem.Tak se výrobci poučili a vyrábí krmivo pro prasata v krásném obalu a jak to Čechům chutná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekl bych že chutná. Prostě musí žrát to co je. To je celé. Všichni, kteří zažili dobu minulou se shodují, že jídlo bylo lepší. Ale je jim to prd platné, z krámu si odvezou pestrobarevné pytlíky náhražek.

      Vymazat
  8. Čtenář

    Faktem je, že někdy mezi rokem 98- 2002 asi měli v místní sámošce z Ruska v konzervě krill - drobné antarktické ráčky. Živí se tím velryby, menší tučňáci,ryby a menší ptáci. Velryby jsou pořád zdecimované, ryby velké oceánské lodi decimují také, tak byla nadprodukce krillu a státy špekulovaly, jestli to lovit a jak to zpracovat a jestli se to vyplatí. Tehdy to byla novinka. Konzervička pod 100 g , asi 80g z hliníku. Za bratru 15 Kč. Za to množství to byla tehdy pěkná pálka. Koupil jsem jednu na ochutnání, když už mne Chatka minula (ani v Bělorusku v Minsku jsem na ni nenarazil) a byla dobrá. K tatarce s feferony (bohužel ne takové, jako kdysi) jsem přidal citronovou šťávu a trochu kečupu (a hned to bylo pěkně růžové) a bylo to výborné. No a pak to porád zlevňovali, bo lidi to nekupovali. Za rok nebo 2 jsem nakoupil najednou 40 konzerviček po 3 Kč za kus. Pak ještě jednou. A to se už vyplatilo. Dal jsem to do sklepa a jedl při slavnostních příležitostech. Ve tmě a chladu se konzerva nezkazí. Jedna tam ještě možná je :-)

    No a před pár lety takhle koukám na bednu na program o rybolovu (bylo to na satelitu, na propagandu ČT nemám nervy) a tam pořad o britské velké oceánské lodi, co vyjede a vrátí se po roce a oni loví krill ve velkém. Jakoukoliv skvrnu krillu na hladině a do 200 m pod ni jemnými sítěmi dokonale vyloví. Ve dne i v noci. A z ráčků připravují krillí
    olej, prý úžasný na civilizační choroby, je to na tlak, růst, srdce, diabetes, avitaminózy, kosti, paměť, vitalitu, pracovní výkonnost, rehabilitaci, zrak, vlasy, pleť, zuby, orgány, rakovinu, leukémii, do postele ---- prostě jako dracéna, aloe, žen-šen, hořce, kafr, mandragora, listy bororo a všechny léčivé bylinky dohromady a možná ještě lepší.
    No a maličká pixle oleje (nejlepšího z nejlepších, laboratorně ještě před lovem na lodi je otestována kvalita krillu) z toho filmu stojí v Británii bratru 22 - 65 liber. Tehdy. Je to asi na tejden užívání. No nekupte to ! Reklama funguje :-))))))
    No a ten krill v konzervě jsem nějak dlouho v obchodech neviděl, tak nevím, za kolik je....
    A pokud velrybám vylovíme jejich jedinou potravu, těžko se jejich stavy někdy zmátoří. Vím jenom, že v jižním Chile, Argentině a na Falklandech se to sice taky jí, ale hlavně tím krmí dobytek, prasata a slepice...

    OdpovědětVymazat
  9. Ryby obecně, se staly cenově pro stále
    početnější skupinu obyvatel nedostupné...

    Jen si vzpomeňte, co stál KAPR !
    A co se skřípěním zubů zaplatíme letos, zase dražší.

    Ví ještě někdo, co to byl halibud ? Asi sotva.

    Na šňůrce kousek uzené ryby, masíčko bílé, skoro tekoucí,
    přiměřeně slané, k tomu velká křupavá houska, zalito lahváčem za Kč 2,30,-

    Včera jsem viděl v Kauflandu nabídku volně vážených brambor z letošní sklizně, HNUS ! V Německu by si nedovolili něco takového dát na pult, ale nám to přivezou.

    Asi máme, co jsme chtěli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Halibut? Platýz... Bývával k dostání ve Frionoru, ale pak ho v rámci "sankcí" Čechům přestali dodávat a žrali ho na západě sami. Nejlepší filé...

      Vymazat
    2. Já zase vzpomínám na uzeného tuňáka,taková kostka převázaná špagatkem a když se pokapala citronem, tak to byla mana a stačil k tomu chleba nebo rohlík. Nevím kolik to stálo, ale asi nic moc, protože naše rodina musela být nízko nákladová.

      Vymazat
  10. Manžel vyslán pro majonézu Poličanku, donesl Hellmans, vyhazuji. Je to kyselé, umělohmotné a zdraví neprospěšné.
    Naštěstí umím majonézu udělat sama v mixéru..Brambory jsou letos ale velmi dobré, pytel ze stánku, z |Vysočiny, jde to. Na Štědrý večer rybu s rýží...Za největší problém považuji pečivo. Něco se stalo s moukou / s pšenicí /, tloustne se po tom hrozně. Nejím. Náhrada - rýžové plátky.Když se v bedně vracejí k okupaci z 68 roku, zajímá mne, s odpuštěním, že jsou lidé na záběrech všichni štíhlí. Měli bychom mít zákonem dané právo na kvalitní potraviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čtenář

      Na tu tatarku napište recept !! Děláte ji i s feferony? :-)
      Hellmans je kyselisko na zblití a Boneco s feferony jen o píď stravitelnější.
      Informoval jsem se a prý by se zase poctivá tatarka bez chemie vyráběla, ale supermarkety a velkoobchody ji nechtějí, nemůže se skladovat měsíce. Takže do běžné obchodní sítě je nedodavatelná.

      Vymazat
    2. "madam", kdybyste uměla vařit, uděláte si čerstvou majonézu z čerstvých vajec.
      konzervu chatky koupíte v každé ruské prodejně za cca 280 Kč,-

      Vymazat
    3. Majonéza, jak ji dělám: do mixéru: olej + 2 žloutky / s bílky by mohla být řídká, ale můžete jimi příliš hustou zředit /+ nakrájenou cibuli + nakrájenou kyselou okurčičku +tavený sýr 1 smetanový. Množství odhaduju, přidám trochu worcesterské omáčky, pepře, kdo chce může dát chilli. Vyzkoušejte ! Dobrou chuť.

      Vymazat
    4. Majonézu do salátu dělala doma už moje babička za hlubokého socíku. A neměla k tomu ani mixér, vše dělala v míse ručně.
      Ale recept vám nepovím, nikdy mě nezajímalo, co tam dává.

      Vymazat
  11. Tak som začal slintať, že sa musím ísť najesť:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vzpomínám na krvavou sekanou za 1,60 , co dnes vydávají za sekanou je hnus !!

    OdpovědětVymazat
  13. No brambory už skoro nežeru. Ale před týdnem jsem koupil pětikilový pytlík v Auchanu v Bialsko Bialej. Sedm korun za kilo a jsou boží. A pak nadávejte na polské brambory. Je to o tom co nám tu obchodníci vnucují.

    OdpovědětVymazat
  14. Obdivuji autora, že si z toho ještě umí udělat legraci. Já bych kapitalistům byl ochoten odpustit mnohé, ale takovou dekadenci v potravinářství tedy ne. To jde u mě všechna sranda stranou. Kde to jsme, když už si nemůžeme dovolit ani poctivé jídlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako správného Čecha Vás pokud jde o "žrádlo" zcela chápu.
      Za tohle by opravdový Čech vraždil.

      Vymazat
    2. Anonymní 22:16

      Myslím že nejen Čech, ale všichni lidé se sebeúctou. Vždyť kvalitní jídlo je snad základ civilizovaného života. Jakou hodnotu má nejnovější model telefonu, když se člověk stravuje hůř než dobytek?

      Vymazat
    3. 23:03 Tak to je na každým, jak se stravuje. To nejde říct takhle obecně. Někdo se stravuje jako dobytek, jinej si kupuje kvalitní potraviny.

      Vymazat
    4. Anonymní 23:35

      To BY BYLO na každém, jak se stravuje, KDYBY BYLO kvalitní jídlo dostupné jako dříve.

      Vymazat
    5. 0:18 Kvalitního jídla je ke koupi všude plno.

      Vymazat
    6. Anonymní 13:35

      Mohl byste prosím konkretizovat KDE přesně, podle vás, je to VŠUDE?
      Třeba v naší spádové obci jsou 3 superhyper, v nichž je však v odlišných obalech, hustě popsaných seznamem náhražek, prakticky identické zboží. Stejně nekvalitní a stejně drahé.
      Předem velice děkuji za rozřešení

      Vymazat
    7. 13:35 i já od vás očekávám odpověď, kde najdu ke koupi onu kvalitu? I když tuším, že o kvalitě potravin nevíte nic.

      Vymazat
  15. Za komoušů jsem se pořádně najedla naposledy ! Za kapoušů z toho hnoje , kterému se tu v Havlistánu říká jídlo už jenom tloustnu ! Co do té umělé hmoty co se tváří jako "jídlo" dávaj , to nevím. Co vím ale bezpečně je , že nás krmí sajrajtem , který krvelačným kapoušům zajistí , že nám západní kolonizátoři po sežrání Dokradestánu nebudou vyplácet důchod ! A o tom to je !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu výše - zhouba je mouka ! Po pečivu se tloustne zaručeně.a taky s těstovinami opatrně a jen svátečně. Z čeho tedy brát sacharidy? Z brambor, RÝŽE, jíst luštěniny...umím výbornou čočku. Snídat rýžové plátky s tvarohem... Vážím 54 kg a nehladovím. Sladit medem, výrobců je ještě pořád dost. Sladká jídla jednou týdně / domácí táč z kvasnic s ovocem, nudle s mákem, ovocné knedlíky z tvarohového těsta/, aby nebyl deficit sladkého a chuť na ně . Vyrábět doma kompoty s minimem cukru a dávat k jídlům se taky zapomíná. Bydlíme na sídlišti plném ovocných stromů bez vlastníka a jsme široko daleko jediní, kdo sbírá toto možná napůl zplanělé ovoce - ale kompoty jsou prvotřídní !Džemy taky. A hlavně - jíst pořádně v poledne a necpat se večer. K večeři lehká jídla nebo jen ovoce. Když pořádně obědváte, na sváču trochu tvarohu s džemem, tak večeřet ani nemusíte. Lidi to dělají naopak...nechápu to. Neobědvají nebo jen lajdácky a večer hltají až do usnutí. Na závěr: hejbat se a vědět, že současná mouka je nepřítel!

      Vymazat
    2. Je mi líto, když z rádia slyším, že je nadúroda jablek a nikdo je nechce. Kdyby žil můj kapitalista dědeček, tak by nespal dokud by nevyrobil mošty, kompoty, pro ďeti přesnídávky a pro odrostlé třeba kalvados a co by spadlo tak by vypálil špiritus a zbytek by dostal dobytek. Tak se kdysi hospodařilo, dnes ovoce necháme zhnít a pro limonády podporujeme chemický průmysl. Pak je nám zle a potřebujeme léky (další chemii). Proč ?

      Vymazat
    3. 19:09
      To víte, nová doba s novými pravidly. Když se něčeho urodí hodně, tak se to nechá raději shnít, než aby se to prodávalo levně. A když se takhle zlikviduje polovina úrody, hned je důvod ke zlevňování zažehnán.
      Kampak by naši kapitalisté přišli, kdyby měli jablka prodávat levněji než banány a kokosy...

      Vymazat
  16. Možná by nebylo od věci připomenout slova klasika:
    "Vy Češi jste stádo domýšlivých sviní a my vám ten hřebínek brzy srazíme. Žrát budete to, co se vám do koryta naleje..."
    Karel Ptáčník - Ročník jedenadvacet, SPN Praha 1965, str. 19

    OdpovědětVymazat
  17. Výborný je nápad tři dny nejíst, zkuste to, budete se cítit nádherně, to není vtip.

    OdpovědětVymazat
  18. Já bych si dal takový retro den v socialistické Jednotě, lahůdkách, cukrárně. Ne to co občas dělá Lidl, kdy většinou stejné nebo jen o trochu méně ošizené hnusy prodává v dřívějším obalu.
    Bože, já bych na to vybral všechny peníze a skoupil to i s regály.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako že by ses postavil do nekonečné fronty, abys zjistil, že na tebe žádnej hajzlpapír už nezbyl?
      Děkuju nechci.

      Vymazat
    2. Anonymní 21:41

      Mně se líbí, jak se mládežníci během okamžiku zcela odhalí. Děcka, která nic neví, ale o to více věří hloupým pohádkám, prefabrikovaným pro jejich nemyslící hlavičky.

      Vymazat
    3. to sis nemoh nastříhat Rudý právo?

      Vymazat
    4. 22:06 Tos u mě střelil mimo. Já tenkrát stával ve frontě na kdeco. Nejen v drogerii nebo prodejně ovoce zelenina.
      Byl jsi někdy za komunistů v Mototechně pro nějakej díl na stovku? Nebo Mototechna na díly na motorky, byls tam někdy? Tam se stálo hodinu, i dýl.
      Tak si nech ty poznámky o děckách ty rozumbrado.

      Vymazat
    5. 22:34
      To jsem netušil, že v socialistické Jednotě, lahůdkách a cukrárnách se čekaly fronty na díly na motorku(to by mě zajímalo jaké, když je měl doma každý vesnický Pepík a ještě byly téměř všechny opravitelné v domácích podmínkách). To vám pak věřím, že ve vašich pubertálních fantaziích jste se v těch frontách načekal, aby vám paní od pultu se zákuskama sdělila, že žádné blatníky jim ještě nepřišly. Buďte rád že jen sníte svůj juvenilně uvědomělý sen. V reálu by na vás obratem zavolala odborníky se svěrací kazajkou. Dítě nešťastné, nemáte to se sebou lehké.

      Vymazat
    6. 22:48-trochu to zobecním. 22:34 stál tenkrát skutečně na cokoliv. Nejhorší zážitky si pamatuje dodnes, že kolikrát se postavil do fronty aniž věděl na co. I takoví byli lidé! Znám jich dost a teď to svádí na "hajzlpapír". My normální jsme použili Rudé právo, na což on neměl odvahu, co kdyby to někdo viděl!

      Vymazat
    7. Ja si pamatuji jen fronty na zajezdy s Cedokem a na jazykove kurzy na ambasadach....na nic jineho jsem nikde nestala dele nez dnes

      Vymazat
    8. 22:34 odjezdil jsem Jawu kejvačku 250 a prodal na 50000 km. Chtělo to 2 x sekundární řetěz, 1 x akumulátor, 2 x dvouvláknovou žárovku tuším 25 W. V Mototechně jsem pobyl vždy ani ne 15 minut. Ten sekundární řetěz jednou neměli, pořídil mi ho kamarád ze sousedního města. Jo, bez problémů jsem koupil 1 x obutí. Ta kejvačka ve chromu stála 8500 Kčs a pravda, čekal jsem na ni 6 měsíců v roce 1958. Potom jsem (1962) pořídil Wartburga 312 de Luxe za Kčs 33000, uhlíky v dynamu jsem neměnil, když to stálo 95 Kčs, žral zapalovací svíčky, ale jinak držel, v Mototechně jsem žádný problém neměl a Wartburga na 80000 km prodal, koupil 1972 nového tuším 355, vydržel s rezavějícími blatníky vzadu do 1985 bez problémů s Mototechnou do 85000 km, kdy jsem ho prodal a přešel k veřejné dopravě, protože řídit, a obsluhovat auto už otravovalo. Dnes ovšem bez auta v konkurenci okolí neobstojíte, takže takový krám mít musíte. Jenže, tenkrát jsem na všechno měl dost času, dnes si ten čas musí většina draze platit. Podle mého kecáte a navíc, je tomu co popisuju 33 let. Ta snad by někde a v něčem měla být pozitivně vidět. Nebo ne?

      Vymazat
    9. Dovoluji si oponovat, s manženem jsme po prvním dítěti řešílí dopravu s miminek a i když jsme oba VŠ, nepatřili jsme k vyvoleným a nedosáhli na poukaz na nákup nového auta. Vyřešili jsme to nákupem ojetého Trabanta za 32 000 Kčs i když nový tehdy stál 28 000 Kčs.Pneumatiky nebyly tak jsme jezdili na chruštěvičkách (ten mocnář byl holohlavý).Další nákup opět Traboše,jsme zvládli lépe s pomocí dědečeka jsme složili záhlohu v Mototechně a čekali v pořadniku,kdy na nás přijde řada, čekali jsme několik let.Pravda je,že prodej naší ojetiny zhruba pokryl cenu nového. Na tom vydělávali "zasloužilejší" pracující, kteří si za zásluhy přidělovali poukazy, každé dva roky.Musím přiznat,že auto bylo v podstatě bezúdržbové a servis levný i náhradní díly byly.Soudruzi z NDR neudělali u Traboše chybu. Např.podařilo se mi rozbít kryt zadních světel,stal mě 10.5o Kčs, bráchovi se stalo totéže u Škodovky a zaplatil 420 Kčs. Jsem pro nelhát a uvádět vše poctivě.

      Vymazat
    10. 19:53
      "Jsem pro nelhát a uvádět vše poctivě"

      To je moc dobré předsevzetí. Tak ať se jej podaří naplnit. Začít můžete třeba hned zítra.

      A zapracujte trošku na té češtině. Vždyť to je hrůza.

      Vymazat
    11. 19:53 nevím, jak si zasloužilejší v šedesátých letech přidělovali poukazy na auta, já poukaz získal jako dělník na práci, pro kterou jich k dispozici zrovna moc nebylo. Musel jsem být schopen složit k vinkulaci 20 000 Kčs a čekat rok a půl. Pravda, dělnická třída měla docela přednost. Jako tehdy "držitel" auta jsem ale v pořadníku na byt, potom kdy jsem se oženil a měli jsme potomka, klesnul kamsi ke konci. Jsa, měřeno tou dobou, bohatý. Otázkou je, 19:53, do jaké míry vás váš zaměstnavatel potřeboval, do jaká míry vás viděl nahraditelnými a také, kolika vůbec poukazy na příděl automobilu disponoval. Nejlépe na tom byly doly, hutě, těžké strojírenství, další výrobní podniky, nejhůř služby, a úřady. Zemědělství a školství kdesi uprostřed. Těch aut k dispozici, vzhledem k rostoucí poptávce, opravdu dost nebylo. Na druhé straně, v roce 1958 byla Simca Aronde za 33 tisíc Kčs. Na to měl leda horník nebo hutník, těžko ministerský úředník nebo poslanec Nár. shromáždění ať byl odkud byl. Vedle platu či mzdy ze zaměstnání pobíral apanáž Kčs 470 za měsíc, měl veřejnou dopravu zdarma a náhrady "služebních" cestovních výloh dle platné vyhlášky jako každý zaměstnanec. Jistěže poukaz na auto získal přednostně, ať poslancoval za lidovce, socialisty nebo za zahrádkáře ... Jo, taková to byla totalita

      Vymazat
  19. 21:41 Vy tu jen sirite soucasnou propagandu.Neni vam to blbe?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakou propagandu? Já se v těch frontách něco nastál.

      Vymazat
    2. No vidite...ja na ne nadavam az ted...Zrovna dnes mne pobavil jeden znamy...Koupil si boty pres internet (uz potreti),protoze na prodejne nikdy nemeli vetsi velikosti nez 43...Jenze je trikrat musel na tu prodejnu vratit (nikdy mu nesedeli) Kdyz tam prisel zrovna v jejich rozhlase sla reklama "Nenasli jste u nas velikost,nevadi,kupte si je na internetu a prijdou vam primo domu"...On se nezdrzel prohlaseni...jak domu,ja na ne pres pul hodiny stal frontu na poste:-)

      Vymazat
    3. 21:49
      To jste asi musel být totálně vygumovaný, když jste dle vašich slov "stál fronty na hajzlpapír, o němž jste předem věděl, že na vás nezbyde".
      Ale ono to spíše bude trochu jinak, že? Vy jste stál frontu možná tak na okresním výboru KSČ s přihláškou do strany. Ovšem ještě v tatínkových varlatech jako právě dozrávající spermie, čekající na svůj velký okamžik.

      Vymazat
    4. 22:37 Když o tom nic nevíš, tak mlč a šoupej nohama.

      Vymazat
    5. Anonymní 22:47
      Vaší diagnózu skutečně neznám, ale i tak mi přijdete jako zajímavý případ.

      Vymazat
  20. Tak tak socialismus měl a vše normy takže jídlo bylo kvalitní a dobré. Dnes normy nejsou a když to někdo koupí konzervy jsou hnus a ty levné párky salámy. Mám dobré jídlo nebo nakupuji v reichu.

    OdpovědětVymazat
  21. Byli fronty na banány a mandarinky, to je jako pravda....Ale jako jinak všechno ostatní bylo a v lepší kvalitě.....Třeba vlašák, chlebíček, vysočina nebo poličan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jídlo bylo výrazně lepší. Vlastně si uvědomuji, že v supermarketech kupuju jen základní potraviny. Na různé novinky- dresinky -směsi cukrovinky- barevné jogurty - nereaguju. Vařím, nedá se nic dělat, vím aspoň, co jíme. Jakžtakž. Ale pamatuju ten výborný chleba, játrovku, salám turistický, jogurt ! sice jen jeden druh, ale božský!Kafe ! jaké tehdy bylo kafe !
      A to mlíko...ve skle...poháry v cukrárně, smažený sýr za 8 kč / i s bramborama/, rybí jídelna v Brně - ach jo.

      Vymazat
    2. 13:08 O jakým kafi to, proboha, píšete? Kafe se sem vozí přes půl zeměkoule a vždycky tomu tak bylo. Tenkrát jste si mohla koupit jedno kafe, dneska si můžete vybrat z celého sortimentu, který se kde pěstuje.
      A Vy tu budete se slzou v oku vzpomínat na socialistickou Standard směs. Ach jo.

      Vymazat
    3. Anonymní 13:29

      Jo, vybrat si lze ze stovek druhů zboží v nespočtu obalech. Které má však jednu nemilou vlastnost, většina z toho (ne)chutná úplně stejně.
      A socialistický Standard, to bylo kafe jedna báseň. Když si jí lidé mleli v přistaveném elektrickém mlýnku, vůně se linula už před sámoškou. Ne že by se dnes nedalo koupit dobré kafe, ale je to boj. Co jich člověk musí vyzkoušet(a koupit), než narazí na pitelné. A tak je to se vším.
      Za socíku byl nesporně podstatně menší sortiment, ale člověk koupí žádného neudělal chybu. Dnes když mám odvahu ještě zaexperimentovat, tak to většinou končí v koši nebo v misce pro psa. Ten sežere (skoro)všechno.

      Vymazat
    4. Poločas nebyl ani náhodou, se štěstím se dal sehnat lovečák, ale stál cca 80 kčs, cože bylo k výdělkům moc.

      Vymazat
    5. Oprava poločas = poličan, přidám : o kafi lžete. Moje maminka si kupovala a nechala umlýt kávu u Jungmanna stálo 5 dkg 8 korun, na vánoce ji táta kupoval v Domě potravin v plechovce zastavenou Extra kávu, ale už nevím za kolik a kolik dkg. Tu maminka měla nejraději.

      Vymazat
  22. No doba se mnění, dnes když řeknu že jogurt si dělám sám z mléka, pro které jsi du do místního kravína tak většina rádoby chytrých se ptá - ty namáš na jogurt z krámu?
    Musím upozornit, že mléko které nakupuji se nedá srovnatr s jakousi hmotou kterou prodávají v běžných prodejnách. A to jak vůní, chutí a nakonec i cenou. Litr kvalitního neupraveného mléka za 12Kč. Jediná nevýhoda je, že musím mléko přelévat z umělohmotné láhve(to proto, že skleněné by při manipulaci byly nebezpečné pro prodejce). Ale čím kradší dobu je mléko v plastovém obalu , tím lépe. Zaujal mne komentář na alternativním vysílání, kde jsem hodnotil kvalitu tohoto mléka proti běžně prodávanému. Hned dva experti mi začali dokazovat, že všechny potraviny valastně jsou díky různým lékům podávaným chovné zvěři nebezpečné zdraví nakonec to vyvrholilo dokazováním, vlasně i zelenina a ovoce které si sám vypěstuji je také zasaženo chemickými prostředky. Takže jsem došel k názoru, že někteří superodborníci asi nejedí a nepijí nic Zajímavé, že ještě ŽIJÍ?
    Václav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o tom to je...V obchodech jsou sice "miliony druhu",ale pritom si clovek cim dal vic veci musi delat sam.....Tak k cemu to je?

      Vymazat
    2. Anonymní 12:13

      K čemu to je? Přeci k vytváření zisků.
      Lidé jsou dnes skutečně až na posledním místě.

      Vymazat
  23. noviczech
    ...jen pár poznámek k potravinám. Jedna věc je, že nám tyto potraviny nejen málo chutnají, ale mají i druhotný vliv na náš život. Kdysy jsem četl, (za režimu se lékaři mohli bez předsudků vyjadřovat), lékařskou zprávu, že asi 70 % potravy co sníme, spotřebuje náš mozek k přemýšlení. Asi 12 až 15 % spotřebují svaly na činnost těla, něco se vyloučí atd., atd. Tedy, funkce těla z nezdravé stravy jsou ohroženy, naše myšlení nemá dostatek energie, proto častěji saháme po sladkostech a jako další bod bych uvedl: povaha člověka, spokojenost, nervozita, agresivita!
    ...otázka: toto zlo se roztahuje jako nemoc po světě, je v moci někoho to uvést do pořádku? ....najdeme řešení..?

    OdpovědětVymazat
  24. Ja povazuji za nejhorsi to,ze tim,ze se skoncilo s krajovou vyrobou (zemedelstvim) musi vse kvuli prevozu ( a nejen jemu) vydrzet "100 let",takze misto potravin jite same nahrazky

    OdpovědětVymazat
  25. Řekla bych, že otázka výživy společnosti je otázkou kardinální a když ji minulý režim řešil lépe, byl tedy lepší, než ten dnešní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je výživa především otázkou jednoho každého. Kdo chce kvalitní suroviny, není problém si je koupit.

      Vymazat
    2. 13:32 podle mne jste spis "protkan" ideologii...ne naroky.....Musite pochopit,ze nekteri to maji jinak

      Vymazat
    3. 13:32 prosím důrazně, kde prosím a za kolik? Jsem venkovan.

      Vymazat
  26. Jo,ale travite tim cim dal vic casu....Narovinu kazdy vidi pod pojmem kvalita,neco jineho....V cene to fakt neni

    OdpovědětVymazat
  27. každý havlista vám vysvetlí, že ste si ten socík prežrali -

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na havlisty z vysoka seru. Jejich pocity jsou pro mě stejna tak důležité, jako prd v němém filmu.

      Vymazat
    2. 21:33 Tak to mám pro tebe blbou zprávu, voe! Havel byl totiž tvůj fotr, kterej tě namrdal týhle kurvě a ta tě pak potratila!!!!!˘ - https://im.tiscali.cz/press/2017/11/30/883039-final-0787-3800x2536.jpg

      Ten potrat pak komouši naložili do maus-oleje a odvezli do Chujlostanu jako delikatesu pro Putlera. Od tý doby co ji sežral poletuješ u jeho lejnolíhně - stal si se putlerprdem!!!!.-D:D:D:D

      Vymazat
    3. 10:10

      Panečku, tomu říkám gejzír inteligence.
      Jestli jste tak krásný, jako jste chytrý, potkat vás musí být zážitek na celý život.

      Vymazat
    4. 10:41 Nebyl by moc dlouhý, čechomužíku, skončil by s prvním pohlazením tvé hlavy sukovicí co tu držím v ruce!:)) - https://www.youtube.com/watch?v=LB9lObWclFQ

      Vymazat
    5. Anonymní 15:17

      Jsi blbej a smrdíš. Jsi k ničemu.

      Vymazat
    6. 17:40 To je pach krchova, putlerzmrde, krchova, nad kterým se rozplyneš, neb jsi tvořen pouze odporně páchnoucí směsí metanu a putléria, nově vědci pojmenované látky, vyvinuté touto kremelskou zločinou bandou - https://img.opentown.org/store/news/180407/te-url-9f0e394ab55deec1225656a563db0bf8.jpg

      k otravování vzduchu u nás!:)))

      Vymazat
    7. Anonymní 23:50

      Tak zalez zpátky do mauzolea a neotravuj tady vzduch, smrade.

      Vymazat