Reklama

.

.

pondělí 14. ledna 2019

O tom, jak český karbanátek převálcoval Ameriku….

Přemysl Votava
14. 1. 2019
Je to jak v té pohádce o českém Honzovi, který se stal králem …. Tento příběh je zcela pravdivý. Najděte si Stupno, vesnici nedaleko městečka Radnice na Zbirožsku. Z tohoto kraje, kde si bída s nouzí podávaly ruce, odešel do světa roku 1888 hostinský Alois Kroc. Tehdy za císaře pána, statisíce našich krajanů odcházelo za lepším živobytím do ciziny, tedy do Ameriky, na ruskou Volyň, nebo do Banátu….

Alois Kroc zakotvil v Americe v Chicagu, zde se narodil jeho syn Raymond Albert Kroc (1902 – 1984), od roku 1955 majitel firmy McDonald ś. Jeho firma dnes působí ve 140 zemích světa. Bez toho pověstného hamburgeru od firmy Mc Donald´s, by Američané asi umřeli hlady. Však se do těch jeho hamburgerů zakousne denně 60 milionů zákazníků, jen těch restaurací fa McDonald´s má přes 30.000.

Američané si tento podnikatelský úspěch až příliš přisvojují, patří totiž k jejich americkému stylu života, ale není tomu zcela tak. Tím správným mužem, který Ameriku přivedl k tomuto životnímu stylu, tedy ke „karbanátku“, byl náš krajan Čechoameričan Raymond Albert Kroc. Vyzkoušel mnoho zaměstnání, až jednou si všimnul stánku s rychlým občerstvením, prodávali tam párek v rohlíku. Zde se seznámil se zakladateli firmy MC Donald´s, bratry Richardem a Mouricem. Potom již pohádka, o zázračném podnikateli českého původu, dostává rychlý spád.

Z vyprávění od svého otce si připomenul Raymond A. Kroc milované české karbanátky, které patřily k tradiční české kuchyni jeho předků ze Stupna. Místo párků začal prodávat karbanátky v žemli. V roce 1955 má už pronajatu první provozovnu od firmy bratří MC Donald´s, a v roce 1961 celou tuto firmu odkoupil za 3 miliony dolarů.

A tak české karbanátky vyrazily do světa k zákazníkům. Na té cestě do světa dostaly již nové jméno, tedy hamburger. Raymond A. Kroc měl úspěch, jeho karbanátek, tedy nyní už hamburger v teplé žemli, zaplavil svými restauracemi rychlého občerstvení celý svět. Když zemřel v roce 1984, zanechal za sebou prosperující firmu, která změnila, jak svět, tak i Ameriku.

Kdo dnes z těch stamilionů Američanů stravující se v restauracích Mc Donald´s, jen trochu tuší, že za tímto hamburgerem tedy karbanátkem v housce, je úspěch syna českého vystěhovalce, hostinského ze Stupna… ?

Tak až pojedete v létě na výlet kouzelnou krajinou Zbirožska, zastavte se ve Stupně. Je tam pamětní deska (na bývalém hostinci) připomínající životní cestu Raymonda Aloise Kroce. Zemřel 14.ledna 1984, před 35lety.

Přemysl Votava ( Národní socialisté Praha)

33 komentářů :

  1. No takových kteří si nevzponěli na vlast je vícero. Nevím ropč bych se tím zabíval. Oni se neznali v k nám, proč by se já mněl znát k nim. Prostě byl to Američan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mamlasi, vzdyt ty ani neznas pravopis.

      Vymazat
    2. 19.00
      boze ty jses ale primitiv, nauc se ceskou gramatiku blbe.

      Vymazat
    3. no tak to je tedy úžasná zásluha. Především si namastil svoji kapsu, proč do toho taháte bývalou zemi Rak.- Uherska? To že se vtam narodil emigrant jeho tata žádnou zásluhou pro republiku není. Ani to pojmenování nesedí. kdybyse to jmenovalo Stupnoburger tak možná, ale to by se zase neprodávalo s tak blbým názvem. žeano? takže Votavo, nula z nuly pojde. Hloupý článek o ještě hloupějším produktu.

      Vymazat
    4. 19.05 19.38 Někdo pracuje celý život, jiný celý život vyučuje pravopis.

      20.23 Někdo má předky i ve Střední Evropě, jiný, také Američan, má předky kromě Evropy i v Keni, a v Tanzanii... a dělal presidenta USA. Nemyslím, že by v Keni nebo v Tanzánii ti chlápci někoho zajímali. Nebo ten hnus od mekáče... urážka rakouskouherské, a hlavně české kuchyně.

      Vymazat
    5. 19:38 Není snad důvod k vulgaritám, zvláště pak, když vy sám si pletete pravopis a gramatiku. Gramatiku pán zrovna umí.
      V mateřském jazyce totiž umíme gramatiku (tvarosloví) všichni. Pravopis se musíme učit ve škole.

      Vymazat
    6. 19:05,19:38
      No hlavně že Vy dva jste šampiony v gramatice. Když o gramatiku zde naprosto nešlo.

      Vymazat
  2. Autor clanku svevolne smotal pate pres devate. Ray Kroc nevedel nic o hamburgrech. Styl, jakym se vyrabely, vynalezli prave bratri Richard a Maurice McDonaldove z kalifornskeho San Bernardina. Oni dovedli k dokonalosti masovou vyrobu hamburgeru - efektivni s minimem vynalozene energie, s maximalnim ziskem. Ray Kroc byl podomni prodejce elektrospotrebicu. On prinesl do firmy penize a predevsim pravnika, ktery pomohl se ziskavanim pozemku pro stavbu vsech pobocek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedovedu posoudit, ale fandím panu Krocovi. Přesto, si myslím, že na celé čáře vyhrává náš obložený chlebíček. Velebím českého vynálezce, kombinace různých chutí a estetika kompozice barev i pro oko, toť umění. Kam se hrabou hamburgery, hot dogy i sendviče, promiňte proti chlebíčku jsou bez šance.

      Vymazat
    2. 19:04
      A nepopletl jste to spíše vy?

      Vymazat
    3. Proc jsou tyhle pokrmy tak popularni i kdyz jsou velmi nezdrave.
      Do hamburgru se nacpe cokoliv a neni to videt. Odpad se potom zalije majonezou nebo kecupem atd.Zakreje se to slizkou /soggy/ houskou a
      Mc Donald vydrzi 3 roky, uz to zkouseli.
      Hot dogy, sausage rolls, sandwice , jsou to same , Nevite co zerete ,protoze , hlavni je to zakryt.
      Pred casem davali do Mc Donalda lupeny hlavkoveho salatu a ted tam najdete stezi 2 - 3 zvadle cancoury...Zisky rostou !!
      V kazdym McDonaldu to taky smrdi vsim moznym..
      Oblozeny chlebicek pak poctive vetsinou nezakryva, vubec nic a na prvni pohled zjistite jestli je pul hodiny stary atd..

      Vymazat
  3. Nevím, proč každý má potřebu hned posuzovat, odsuzovat a jakmile to jen trošku jde, napadat. A pokud možno vulgárně. Byli by jste, vážení 19:05 a 19:38 takovýhle gerojové taky "z oči v oči"?
    Vždyť je přece úplně jedno, kdo s čím v Americe přišel. Každý tam je náplava a každá náplava si něco přinese ze své domoviny. Spíš záleží na tom, kdo to v nových podmínkách dokáže jak prodat. A když na tom zbohatne.... Budiž mu přáno.
    Já jsem se například nestačil divit, jak na začátku devadesátých let letěl v Rumunsku "Trdelník". A když jsem to doma vylíčil mamince, jak to chutná a jak to vypadá, tak jsem se dozvěděl, že to za války byl jediný zákusek na vsi, protože to bylo nejlevnější a ingredience nejdostupnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a teď je to hit v Praze a prodává se zahraničním turistům. Zřejmě to tam dovezl Rumun (pokus o analogii a vtip zároveň)

      Vymazat
  4. Trdelník je od slova "trdlo", a těch máme neúrekom, že bychom je mohli sklízet kombajnem, tudíž bychom se mohli stát světovou velmocí v produkci Trdelníků.

    Cha cháááááááááááááááááááááááááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trdlo je to dřevo, kolem kterého se navíjí vykynuté těsto...

      Vymazat
  5. No jo je to dobré ale nedá se to jíst furt potom obyvatelstvo usa tak vypadá.

    OdpovědětVymazat
  6. Hambáč nebo pizza jednou za půl roku .Češi buďte rádi za chlebíčky a vaší skvělou kuchyň . Moja ťeta , uvarila v USA svíčkovou a ti se mohli posrat . Rusínské pirohy jsou lepší jak hamburger . Nebo klobáska na uluci v Ostravě za totáče a 5kč , to bylo masíčko . Dnes smích .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Američani chválí ze slušnosti k hostiteli všechno co jim nabídne. Realita je ovšem taková, že české restaurace v USA z 90% navštěvují jen krajani. Na rozdíl třeba od italských nebo čínských. Amíci na nějakou svíčkovou nebo snad pirohy z vysoka serou.

      Co se týče článku, tvrdit, že placka z mletého masa je snad český vynález, může jen člověk mdlého rozumu.

      Vymazat
    2. Ať si každý jí, co je mu libo. Američan je schopen dát si ke knedlíku kečup, který si ostatně dává téměř ke všemu. Když mu to chutná, je to jeho věc.
      My máme zase jiné chutě a jsem s nimi nadmíru spokojen. Cizí si občas také dám, vyjma německých navoněných klobás a právě amerických hamburgerů, ale vepřové koleno s křenem a hořčicí, to je prostě báseň. I ty karbanátky mám rád, ale v normálním vydání. Ne ta placka z růžového slizu mezi dvěma sladkýma houskama, vyplněnýma ještě vším možným na rozměr jak pro hrocha, že to ani do huby strčit nejde. Z téhož důvodu mi vadí kebab. Chuťově není špatný, ale kultura konzumace i při velké snaze působí nechutně.

      Vymazat
    3. 0:04
      Naprosto s Vámi souhlasím.
      Václav

      Vymazat
    4. 0:04 Také naprosto souhlasím a dodávám že oblíbené chlebíčky jím příborem. Praděda.

      Vymazat
  7. Velmi popularni a vsude propagovana je italska kuchyne. Je to kuchyne velmi chudych...
    Nudle jsou skoro zadarmo /60centu-2 dolary/,a po rychlem uvareni nebydou 3x vice.
    Omacka je to same , chut vseho dalsiho zakryje rajskej protlak a zase nevite co jite..
    Takovy jidla jsou za 15a vice dolaru v Tramtarii.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vtipný, že italská domácí kuchyně se ještě nedávno nepodávala v restauracích ani v Itálii. Asi se jim zdálo, že je tak skromná a jednoduchá, že by o ni nikdo nestál. A tak doma vařili něco a v restauracích něco jiného. Pak to někdo v italské domácnosti ochutnal, pochválil a z italské kuchyně se stal celosvětový fenomén..:-). J.

      Vymazat
    2. Tramtarie neexistovala, TARTARIE ano.

      Vymazat
  8. Tohle je další názor o původu hamburgru. Pod odkazem je video a další vysvětlení původu, je hned v první minutě videa.
    https://www.stream.cz/u-stanku/10024554-burger-na-ten-opravdu-dobry-se-budete-radi-vracet-kde-ho-hledat

    OdpovědětVymazat
  9. Mleté maso v různých podobách se dodnes vaří v bývalých zemích RU, i na severu Itálie, různě po světě jsou známé masové koule. Těžko říct, kdo a kde to vymyslel. Ale někdo v té Americe první být musel, možná Cimrman, řekla bych:-). Ale zajímavější je, čím si ta bizarní kombinace svačiny, tj. karboše v housce, povýšené na oběd přílohou hranolkami, získala takové milióny příznivců. Tak buď obložená houska, nebo maso s přílohou, ne? Společně to je jak milostný trojúhelník, pořád tam něco přebývá. A jak to konzumentům svědčí, tak to je vidět všude kolem nás, nejen v USA. Cena za rychlost života a nekonečný růst.J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct kdo a kde to vymyslel, ale v USA s tím prý udělal díru do světa jakýsi potomek českých imigrantů. No jo, když má člověk obchodního ducha, tak se dá uspět s ledasčím.

      Vymazat
    2. Dle mého názoru je to jídlo pro velkohubý. Normální člověk jí pomalu malé kousky a řádně je rozžvýká. Ukázkou debility jsou big hambáče, které normální člověk ani nedostano do úst aniž by je zmáčkl.

      Vymazat
  10. Podle mne, to jsou typické pražské hospodské pindy, kterými si chtějí jejich autoři povýšit svou malost. Ostatně karbenátky jsou nezdravé, chtěl bych vidět co tam ti Usáci melou, jak staré maso a z čeho.
    Tento rok je to sto let, kdy, tehdy plukovník, Josef Jiří Šnejdárek zachránil část Těšínska pro republiku; a vyhnal ze střední části Slovenska vojska Maďarské republiky rad.
    Jsem zvědavý, zda média tkzv. veřejné služby tuto skutečnost zaregistrují, anebo opět budou hrát jejich
    obehrané mantry: USA, Sudeťáci, Římskokatolická církev a Havel
    Morave

    OdpovědětVymazat
  11. Proč se to ale jmenuje "hamburger"? Pamatuji se na článek, ve kterém se jednalo o Němce, rodáka z Hamburku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Tohle je článek ve stylu že "žárovku vynalezl Jabločkov"!:)))

      Vymazat
  12. Já si myslím, že jde jen o test. Jde o to, že ať je téma jakékoliv, tak se zde pohádáme. Nevšimli jste si ?

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, šťastní přátelé nového roku, je to můj rok svědectví. Zázrak se stále děje, přečtěte si mé zázračné svědectví. Nemohu ani vysvětlit, jak se to všechno stalo, funguje to jako slib Drigbinovie, velkého člověka, který Bůh zvykl přinést pravou lásku ke svému manželství s jeho kouzlem. Můj manžel podepsal rozvodový list před šesti lety poté, co kamarád navštívil náš domov. Žijeme v Marylandu v USA, po více než šest let jsme měli dvě děti společně, kvůli mým dvěma synům obětuji všechno, abych pracovala v manželství, po nějakém měsíci můj manžel přestal dělat věci tak, jak používá a kdy snažte se mu říct, že skončíme s bojem, jednoho dne se můj manžel podíval do očí a řekl, že je mezi námi. byl jsem tak překvapený, takže jsem se ho zeptal, co jsem udělal špatně, ale na straně, chtěl nový život. Miluju svého muže tolik, že jsem nemohl žít bez něj den po mé straně a moje děti mohou žít tam dál. Můj manžel odešel domů po dobu čtyř měsíců. žádné telefonní hovory nebo textové zprávy od něj. Byl jsem tak strach a plakal celý den a noc na dlaždici Jednoho dne přišel domů opil s některými doklady s ním Pokusím se s ním mluvit, ale spal, takže když spal, podíval jsem se na dokumenty, které jsem byl tak překvapen, že jsem viděla rozvodové papíry, takže jsem četl rozvodový papír a byl jsem tak šokován, že jsem viděl mé jméno na dokumentu. Následujícího dne se ho zeptám, co to znamená, ale on sám chtěl nový život sám, volal jsem ho a prosil ho, aby přestal, co dělá. že ráno přišla žena a řekla mi, že je můj manžel právník. Tak jsem ji pustil dovnitř, pak ji nechal vědět, co se děje, a ona by měla dostat právníka, ale já ji prosila, že nemám peníze nebo někoho, kdo může pomozte mi. Takže podepisuji rozvodový papír a to bylo, že v loňském roce mi starí přátelé řekli, že můj bývalý manžel nyní pracoval blízko svého domova a teď má s sebou novou ženu, rozhodl jsem se, byla. Byl jsem šokován, když jsem viděl toho stejného právníka, který jsem zíral plakat. Tvá přítelkyně mi pomohla zotavit mého manžela zpátky mi řekla o doktorovi igbinovii, jak pomáhal lidem tak chtít, tak chci domů a číst on-line blog o poradenství / rozvod, četl jsem svědectví od ženy, jménem Mary Michael, jak. Drigbinovia jí pomohla vrátit manželství zpět, nikdy jsem nevěřila kouzlu kouzel, ale rozhodla jsem se to zkusit. Takže jsem mu poslal zprávu na své e-mailové adresy doctorigbinovia93@gmail.com, před dvěma hodinami mi odpověděl, a řekla jsem mu všechno o mém manželském problému, udělal mi slib, že mi pomůže vrátit se ke mému manželovi zpět. Drigbinovia mě poučila a řekla mi, co mám dělat během těchto sedmi dnů oběda lásky kouzlo. Sleduji všechny pokyny a dělám to, co jsi mě požádal, abych se dobře ujal. Jen tři dny po lásce bylo oběd ve vzduchu, můj manžel mi zavolal neznámým číslem. Byl jsem tak překvapen, že můj manžel stále má své telefonní číslo, aby mě kontaktoval tak laskavě. Zpočátku byl můj manžel obezřetný a cítil se provinile, že mne i naše děti osamocil po mnoho měsíců, aniž bych řekl nic jiného, ​​než aby můj manžel Raymond přišel do kostela v kostele přes noc, aby se omluvil. Jsem velmi rád, že můj Farmily je na zádech, jsem vděčný za to, co mi Drigbinovia pomohla. Velmi doporučuji každému, kdo má problém s manželstvím nebo partnerem, kontaktujte jej dnes, abyste se rychle vrátili k vaší skutečné lásce.

    OdpovědětVymazat