pondělí 2. prosince 2019

Výroční zpráva BIS Chvojkovice-Brod

David Dvořák
2.12.2019   Zvědavec
Ti čučkaři musejí být fakt slušnej oddíl - vydat výroční zprávu za r. 2018 na konci roku 2019 ... ta rychlost, ta operativnost, zkrátka solidní výkon hodný uznání.

Když se v minulých dnech začaly objevovat nekorektní a přiznejme si, ba přímo hanlivé, komentáře k výroční zprávě naší BIS za rok 2018, říkal jsem si: " ... co ti proruští trollové, xenofobové, zaprodanci a ztroskotanci, ta Putinova úderka, nepřátelé velké EU myšlenky a konspirátoři blbnou, proč na konci roku 2019 připomínají nějakou zprávu za r. 2018..??" Málem jsem si říkal, že tentokrát v tom budou naši čučkaři asi nevinně. Jenže omyl - ti umělci fakt vydali Výroční zprávu za r. 2018 dne 26.11.2019.

Datum vydání je zdánlivě malichernost, ale asi bude přesně vystihovat skutečný stav věcí. Jeden by si mohl říct, že možná do poslední únosné chvíle čekali zda se vítr neobrátí a zda nepřijít raději s nekorektní, leč pravdivější verzí. Přece jenom - vydat zprávu za r. 2018 v r. 2020 už by bylo fakt dost blbý, stejně tak, jako vydat ji pár dní (tedy v prosinci) před koncem r. 2019.

Ta zpráva má 25 stránek a zkrácená verze zní: za každou břízkou číhá zlej, proradnej Rus a zbytek stromů obsadily Číňani. Rus má na zádech PC propojené s baťohy Číňanů obsahující síťové prvky a lá Huawei - to aby mohli hacknout a narušit naše mírumilovné úmysly.

Že naši, aktuálně nespojenci, budou mít snahu zjistit co máme za lubem, bych bral jako normální a nedivím se tomu. Co mě ovšem zaráží je, že dle naší rozvědné služby jsou asi jediní, kdo mají snahu u nás vyzvídat a prosazovat svoje zájmy a plány. Při čtení mě jen tak bezděčně napadlo, zda už např. Američané, prostřednictvím svých technologií, přestali odposlouchávat vrcholné představitele Evropy. O tomto nebezpečí se zpráva nezmiňuje, takže asi fakt dali čestné pionýrské a potuplovali to přísahou na holý pupek, že nikoho neodposlouchávají. Jenže - vzpomínáte na vraždu novináře Kuciaka na Slovensku? Při té příležitost se šuškalo, že Amíci dodali detailní pohyb mobilů v onom zapadlém koutu Slovenska. Že prý čirou náhodou nad tím místem prolétal jejich nevyzvídající satelit. Nejednoho rusomilce by určitě mohla napadnout všetečná otázka - když mají k dispozici pohyb mobilů neznámých lidí v místě, kde lišky dávají dobrou noc, co takhle pohyb mobilů vrcholných představitelů státu? A to se nebavíme o odposleších. Ty zatím oficiálně praskly jen na Merkelovou a spol.

Teda já nevím, milí čučkaři, možná by stálo za to si jen tak cvičně zkusit spustit instalaci nejrozšířenějšího operačního systému ve státní správě, aktuálně Windows 10, a podrobně si všímat, co všechno musíte při instalaci odsouhlasit. Možná dojdete ke stejnému závěru jako početná skupina IT správců (které mám čest být členem), že se z operačního systému Windows stal sice graficky velmi pěkně vyvedený, ale jen prostý terminál na sběr informací od uživatele. A vzhledem k zaměření vaší služby by pak mohla být na místě otázka, co je cílem tak masivního sběru informací, kterému Huawei svými příležitostmi nemůže pokukovat ani po kotníky.

Zde si dovolím malou odbočku. Konspirativní, prokremelské, xenofobní ... zkrátka média, která mají tak půlroční informační náskok před mainstreamem, přišly se zajímavým tvrzením. Tvrdí, že silové složky Kremlu se v případě těch ukrutně nejtajnějších věcí dočasně vracejí ke klasickému psacímu stroji a to z obavy před sledovacími možnostmi USA. Měl je k tomu vést rozbor výpadku el. sítě ve Venezuele a Jižní Americe. Do té doby prý panovala shoda, že je dostačující nepoužívat OS Windows, ale systém s otevřeným (a tedy zkontrolovatelným) kódem. Ovšem možná jste zaregistrovali jistě konspirativní a směšnou zprávu, že Rus hodlá začít sázet výhradně na svoji elektroniku. A tady se kruh logicky uzavírá a celé to dává logiku. Zkrátka v Kremlu údajně sílí podezření, že v základních / řídících deskách vyráběných US firmami budou asi nějaká zadní vrátka pro nekalé aktivity a tedy jako obrana nestačí jen používat systém s otevřeným kódem, který je vrstvou nad firmwarem dané základní / řídící desky. K tomuto je má vést právě rozbor výpadků vzpomínaných el. sítí. Ono to totiž prý probíhalo tak, že z ničeho nic věci přestaly fungovat a nepomohly ani obnovy ze zálohy a resetování hodnot. Údajně pomohly až výměny celých řídicích desek, protože na postižených byl záhadným způsobem přepsán firmware, tedy prográmek na úrovní BIOSu, který řídí chování daného kusu hardware.

Tož tak. Na celé věci bude dobrá zpráva asi ta, že pokud se Rus pustí do miniaturizace elektroniky, tak současně se může dát do práce odvětví zajišťující výrobu přívěsných vozíků ... to aby zdroje energie ji byly schopné doprovázet a být nablízku. Tedy času máme nejspíše dost ...

No a na závěr - datum zveřejnění výroční zprávy signalizuje, že BIS je na tom s rychlostí asi jako Rus s miniaturizací. Možná je tedy namístě alespoň jedním zpravodajským okem kouknout na aktivity euroobčanky Jourové - zda její činnost nelze hodnotit jako nepřátelskou, navíc ve spojení s cizí mocí, když je spoluautorkou dokumentu, který má snahu autoritativně přepisovat dějinná fakta. Ono přepsat fakta může být z krátkodobého pohledu výhodnější, ale z dlouhodobého hlediska je to časovaná bomba s běžícím odpočtem. Komunisti by o tom mohli jistě sáhodlouze vyprávět ...

1. no Davide, víme že Rusy taky moc nemusíš, ale s tou jejich miniaturizací ala příklad s přívěsnými vozíky jsi vedle jak ta jedle. Jejich zbraňové systémy z nichž mnohé nemají ve světě obdobu jsou plné miniaturizace a to jim asi dodává kdo? USA? Čína?... zapoj mozek

1. Také si myslím, že Rusko je na tom s miniaturizací celkem slušně. Jen to nedokáží zpeněžit ve spotřebních věcech. Schovají si to třeba do raket nebo jiné výzbroje. Kromě toho byli Rusové vždy dobří v oblasti ochrany výpočetních systémů a s tím souvisí celá oblast hackingu. Ale tady jsem na tenkém ledě, protože o tom nevím nic konkrétního. Problém je, že si Rusko své informace tají. Nepodceňoval bych je.

2. Myslím, že jeden ze základních kamenů úspěchu a neúspěchu leží ve školství. To ruské se mi jeví jako nezkažené. Zatímco na západě jsou přesvědčení, že tajemství úspěchu leží v penězích, v Rusku ještě mají skutečné hodnoty své místo. Ze špatného učitele neudělá dobrého ani největší pytel peněz. Naši kantoři stále melou o vyšších platech. Ale jenom ojediněle je slyšet skutečný důvod odchodu řady kantorů ze škol. A tím je úpadek morálky. Děti mohou dnes téměř vše. Mohou urážet a šikanovat. Znají všechna svá práva, ale žádné neví o nějaké své povinnosti. Když jsou hloupí, systém je nevyřadí ze studia, ale sníží své nároky na kvalitu. Protože naši studenti už neumějí počítat, raději vyřadíme matematiku z maturitních předmětů. Přece nebudeme našim budoucím absolventům snižovat ego jejich vlastní debilitou. A navíc, Brusel nám nařídil zvýšit počet vysokoškoláků, ber kde ber.
      A tak je to u všude. Děti málo sportují a vyrůstají z nich obézní kryplové. Ty pak nabereme k policii a do armády. Ale protože máme moc vysoké nároky na fyzickou zdatnost uchazečů, místo výchovy dětí ke sportu, snížíme své nároky na fyzickou zdatnost.
      To už není k smíchu. To je k pláči.

3. Už jen fakt, jak jsou Američané hysteričtí z ruských hackerů, které zatčené svými vazaly si musí osobně vyzvednout vysoké kongresové šajby, nebo hysterie z elektronického "ovlivňování" voleb v různých státech, napovídají, že Rusové s IT nezaostávají.

4. Pane Dvořáku, to mi leží v hlavě už od doby, kdy se rozmazávala možnost ruského ovlivňování amerických voleb. Všichni mleli o tom, že Rusové něco zveřejnili na Clintonovou, ale nikdo se nezabýval obsahem zveřejněných zpráv. Z nich, mimo jiné, vyplynulo, že se Clintonová měla opeřit na americké "pomoci" libyjským "demokratům". Všichni řvali, že to vytroubili Rusové, ale nikdo se nezabýval možností, že by to mohla být pravda.
      Všichni řvou o ruských dezinformacích, ale většinou se za nimi skrývá obyčejná pravda. To je úžasné. Podle této logiky nebudeme trestat zločince za jejich zločiny, ale za to, že byli chyceni.
      Už zase se mi chce zvracet...

5. 06:00... Hloupým dětičkám (teda,spíš líným a nevycválaným) opatřej rodiče papíry na palici.
      Máňa se nechce učit násobilku,mamka s ní zaskočí na psychinu,šup,a je tu další těžkej dyskalkulik.
      A všichni jsou spokojený.
      Máňa nemusí počítat,mamka se chlubí jedničkářkou,speciální psychologové (kteří by se dali pomalu přebírat vídlema) mají práci.
      Kontrolní otázka:Dotáhne to Máňa bez znalosti násobilky na toho bakaláře,nebo nedotáhne?? ;-)))
      (A ty,pančelko,víš co nám můžeš!)
      Helanov

2. 22:11 Slávku, nepsal to David, ale Dvořák. Jinak máte naprostou pravdu. Sám jsem zažil šok, když někdy koncem 80.let jsem školil v SSSR odborníky na náš řídící systém, sestavený z běžných TTL obvodů. Byl na deskách velikosti asi A4. Jeden z účastníků školení mi pak přinesl hrst ruských miniaturních ekvivalentů stejných integrovaných obvodů, ze kterých by desky se stejnou funkcí měli velikost menší, než vizitka. V té době už také prodávali v GUMu dětskou hračku "Lunochod", která byla osazená mikropočítačem a bylo možné do ní vkládat docela slušný program, jako učení základů programování robotů. Vesmírný program bez miniaturní elektroniky je také nepředstavitelný. Takže s tím podceňováním SSSR potažmo Ruska bych to nepřeháněl.

3. Pracoval jsem v Rusku jako zástupce jedné firmy, nebudu uvádět jaké, a setkal jsem se při své práci s ruskými vědci. Musím říci, že pracovat s nimi je velmi přátelské. Ale přesto jsem pochopil, že ne všechno jsou ochotni mi prozradit. Při jednom takovém přátelském posezení mi jeden akademik přece jen něco sdělil. Asi sto kilometrů od Moskvy prý je výzkumný, podzemní komplex, spojený s Moskvou podzemní dráhou. Kde je do ní vstup je prý přísně tajné. A k činnosti onoho komlexu mi jen řekl: "Kdyby američani věděli, co tam na ně mají připraveno, zalezli by někam do děr a báli by se jen vystrčit hlavu." Víc podrobností jsem z něho nedostal.

4. Ono to jiz pred zakladem UEFI. Tam to bylo rozpracovano, k dokonalosti.

Pote uboot, obootin, v ruznych architekturach, etc.

Velmi davno.
    Kdysi byly widly jako pracovni nastroj, celkem fajn, no W10, nastroj ke hrani, alespon si zahraji obcas s autissskami.

Z jineho hlediska, Ubuntu (LTS), taky nic moc. Zamer.
    Co den, aktualizace, no clovek nema sanci na aktualizace v gitech. Nekdo hned, neco, jednoduse - zmrvi.
    Casem to prestava byt legrace, i kazdeho bavit.
    Tech cervu, viru, utoku - je moooc.
    At si poslouzi - HW injektor.

Doporuceny, bezpecny OS od ministerstva vnitra RF:

V mnoha jazycich.
    Ne, neni to propaganda, prozatim fakt.

No i tak bude kazdy, svym chovanim, monitorovan, na druhou stranu, alespon, v bezpeci.

nobody.

5. Nedivme se. Jeden umí číst, druhý psát a třetí (trochu) počítat.A protože se málo kdy sejdou, tak jim to chvíli trvalo

6. 6,56
    A ty seš idiot trojjedinej!!!!!!

7. K čemu taková výroční zpráva asi tak slouží. K plánování to asi nebude, takže k pomluvám, ale od toho tu máme bulvár a řeporyjského magora.

8. Kvalitou výuky naši ministři přes školu ponížili kvalitu středních škol na základní a vysokých škol na úroveň středních.Tak vlastně plníme něco z programu nacistů,kteří nám zavřeli vysoké školy a jejich programem bylo že čechům stačí zvládat jen se umět podepsat a počítat do deseti.

9. Chvojkovice-Brod Byl aspoň slušný oddíl ale naše bis si jen vymýšlí a lže.

1. Opravdu to jsou čučkaři a kopou za EU a SSA.

10. Jeden nemusí být superprofi, stačí důkaz jak desítky miliard protekly přes digitalizaci stát.správy bez úspěchu. To říká vše.

11. No to ale za komoušů byl jeden státní úředník na 200 občanů a teď je při té digitalizaci na 60 občanů. Potom je zkuste ve volbách přehlasovat a nejlépe je to vidět v Praze.

12. Dříve, co Čecb to muzikant, dnes co Čech to státní úředník.