sobota 13. června 2020

Tisková zpráva: Neprávem vyhození zaměstnanci z restaurace Klub cestovatelů Praha podali žalobu a domáhají se dlužné mzdy

Restaurace Klub cestovatelů na pražském nábřeží, ve které
bývalý ministerský náměstek zrušil Zákoník práce.
12. 6. 2020  Levice
30. března vydal server Seznam zprávy reportáž o porušování zákoníku práce v pražské restauraci Klub cestovatelů. Ve videu vypověděli Gita, Barbora a Lukáš, jak se k nim v době koronaviru zachovalo vedení podniku. Jednatel společnosti gunTAO David Gladiš ukončil pracovní poměr s některými zaměstnanci, aniž by jim dal výpověď, odstupné nebo vyplatil mzdy za březen. Ostatní zaměstnanci, kteří toto jednání nenahlásili, svoji březnovou mzdu údajně obdrželi.

Mikuláš Falber, člen předsednictva nové strany Levice, kontaktoval tuto trojici bývalých zaměstnanců a propojil ji s právníkem Jakubem Tomšejem, který je předním expertem na pracovní právo a zabývá se kromě jiného poskytováním bezplatné právní pomoci zaměstnancům. Firma, za kterou jedná jednatel David Gladiš (bývalý náměstek na Ministerstvu zahraničních věcí), obdržela 15. 4. 2020 předžalobní výzvu a ignorovala ji. Všichni zmínění zaměstnanci proto začátkem června podali žaloby k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, v níž se domáhají výplaty dlužné mzdy, poskytnutí zápočtového listu a dva ze zaměstnanců se také rozhodli zpochybnit platnost skončení pracovního poměru.

“Naší společnou prací nechceme pomoci pouze poškozeným v kauze Klubu cestovatelů, ale chceme tím inspirovat a dodat odvahu nespočtu dalších pracujících, kteří se v současné těžké situaci potýkají s podobným nedodržováním našich zákonů a ze strachu o nich mlčí,” komentuje tuto aktivitu Levice Mikuláš Falber.

“Ani koronavirová krize nikoho neopravňuje k porušování zákona. Přístup zaměstnavatele, který zpětně ukončil pracovní smlouvy zaměstnanců bez jakéhokoliv právního jednání, nevyplatil zaměstnancům dlužné mzdy a neřeší jejich nároky vyplývající ze skončení pracovního poměru, je masivním porušením pracovněprávních předpisů, s jakým se v praxi nesetkávám často,” uvedl právník Jakub Tomšej, který bývalé zaměstnance zastupuje.

“Očekávala bych, že po tak dlouhé době, co pro pana Gladiše poctivě pracuji, se ke mně bude alespoň slušně chovat a nevyhodí mě ze dne na den na ulici.” uvedla Barbora Kohoutová, která byla zaměstnaná jako zástupce manažera v restauraci Klub cestovatelů na Praze 1.

Členové Levice jsou nadále v kontaktu s trojicí propuštěných zaměstnanců a právníkem a společně zvažují další postup.

Stáhnout tiskovou zprávu v PDF

Kontaktní osoba: Petr Pávek | 728 141 668 | info@jsmelevice.cz

1. Nepřekvapuje mě, že politruk David Gladiš z Ministerstva cizích zájmů je takový gauner a zloděj, který si vlastně ponechal cizí peníze. Co se v politice naučíš, v byznysu jako když najdeš. :)

OdpovědětSmazat
    1. Po majdanu 1989 to bylo daleko horší pro statisíce rodin dle Klause těch méně "úspěšných"...
      https://email.seznam.cz/imageresize/ celebrity všade... width=1680&height=939&mid=98640&aid=1&uid=28144896&default=%2Fstatic%2Fwm%2Fimg%2Fdefault-image.svg
      Světlana Merkulová
      globál kapitalistický lágr ,ráj pro bohaté , 1989 nám havlofašisti všechno rozkradli ,zadlužili a podle plánů západních zasr*anů zlikvidovali potravinovou soběstačnost z armády čr udělali okupanty v poušti , mají obnovovat soběstačnost ...sázet zeleninu,obilí, místo toho podporují podnikatele, ............zavřít zbytečné hospody, hotely a obnovit chov dobytka, skotu, sázet stromy proti suchu, vytvářet pracovní místa v zemědělství kam přejdou třeba herci a umělci ....žádné státní dotace na havloidní herecké šmuky , a praha? ta se směje nám ostatním hloupým vesničanům ,není jediný důvod tu pražskou havlistickou povýšenou špínu jakkoliv podporovat , na mnohých hospodách měli nápisy kdo volí prezidentem zemana zákaz vstupu.......slušní pražáci musí žít mezi tou prohitlerovskou klerofašistickou špínou europráskačů a vítačů islámských teroristů , at se místo státních dotací podnikatelé zabalí do tibetstké vlajky i s tím hnojem hřibem

Smazat
    2. Jedinná památka na Gavóla bude zachovaná v americkém mouz-óleum,Dáša se tam může rovnou odstěhovat....tady na ni přestanou štěkat psi a bbudou rovnou trhat....

Smazat
  2. Určitě by podhradí zajímalo rozložení majetku našich politických elit. Naši aktivističní novináři si to zjednodušili tahem na Babiše, ale určitě máme skrytých oligarchů víc. Asi se blbě odhalují, protože díky své skromnosti jsou schování za příbuzné či bílé koně. Možná že i chybí zájem je trochu prolustrovat.

OdpovědětSmazat
  3. 16:27 za pravdě podobnější bych považoval, že bývalý státní úředník Gladiš se v předchozím zaměstnání navykl být bez obav bezohledně, hloupě drzý. Zřejmě se přecenil.

OdpovědětSmazat
  4. Jediné co by fungovalo, ale co by zároveň znamenalo likvidaci samotné podstaty kapitalismu, by byla tvrdá státní kontrola. Podvádíš? Neplatíš? Nesplácíš? Padej pryč z podnikání a politiky k "lopatě"! Navždy! Bez možnosti návratu do třetího kolena. A to by rozhodně žádný oligarcha nepřežil. A jejich manželky a milenky už vůbec ne!

OdpovědětSmazat
  5. nevyplatenie mzdy je na Slovensku trestným činom - a ak ukončíš činnosť a nevyplatíš mzdy, novú nezaložíš - to preto aby nenastalo reťazenie dlhov, ak si niekto myslí, že je to preto, aby sa uspokojili zamestnanci - nie - štát chce dane

OdpovědětSmazat
  6. Věččnou slávu kapitalismu a největšímu Gavólovi světa....

OdpovědětSmazat

Redakce vás žádá, abyste diskutovali slušně, nenapadali spoludiskutující ani autory, abyste argumentovali věcně a fakty. Děkujeme.