Zeman: Právě lidé jsou zlato naší země, zlato, které přetrvá

16. 10. 2013
Projev prezidenta republiky při setkání s občany v Příbrami

Vážený pane vicehejtmane, vážený pane starosto,

rád bych úvodem reagoval na některé transparenty, které tady vidím – „těžba zlata u Mokrska je zločin“, „kyanid a arsen ve Vltavě“, naprosto souhlasím, pouze podotýkám, že tuto těžbu zastavila už moje vláda před dvanácti lety a nevidím důvod, proč by se tato těžba měla obnovovat. Zadruhé – „pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“. Dovolte mi, abych Vám pouze řekl, že naprosto souhlasím s tím, že pravda a láska má zvítězit nad lží a nenávistí, ale ptejme se, kdo bude určovat, co je to pravda a co je to láska. Podle mého názoru to nemají určovat samozvané elity, ale mají to určovat právě čeští občané a to zejména svou účastí ve volbách, ať už budou volit kohokoli.

A když jsme mluvili o investicích do zlata, ano, je tady investice do zlata a to je investice do lidí, protože právě lidé jsou zlato naší země. Zlato, které přetrvává.

Nejdůležitější investice jsou proto do vzdělání, do mladé generace, která po nás přijde, a která konec konců bude vydělávat i na naše starobní důchody. Proto zastávám názor, že je třeba probudit aktivní občanství, a já sám se to snažím realizovat tím, že místo toho, abych byl zavřený na Hradě, případně v lánském zámku, respektuji, že jsem byl přímo zvolen většinou volících občanů a že mám skládat účty jak jim, tak i těm, kteří mě nevolili. Skládání účtů znamená zeptat se – co si prezidente za dobu své funkce vykonal? Místo toho, abych Vám přednášel dlouhý seznam, záleží na Vašich konkrétních otázkách, na co se z výkonu prezidentské funkce budete při skládání účtů ptát.

Já sám Vám řeknu pouze jednu jedinou věc, na kterou jsem sice hrdý, ale pro kterou mě někteří lidé, možná právem, nenávidí, a to je, že v době, kdy podala demisi Nečasova vláda, jsem odmítnul jmenovat vládu Miroslavy Němcové, v níž by seděli i nadále pánové Kalousek, Schwarzenberg a všichni další, tedy vláda s týmž personálním složením a s týmž programem. Ano, toto jsem skutečně udělal, proto jsem některými označován za diktátora, ale současně jsem veřejně řekl, že jmenování vlády Jiřího Rusnoka je nejkratší cesta k předčasným volbám. Ti, kdo si přejí pana Kalouska v křesle ministra financí, mají možnost svým hlasem pro jeho stranu, tady ve Středočeském kraji, dát tuto přízeň najevo. Ti, kdo si ho nepřejí, mají plnou možnost hlasovat pro asi 23 jiných politických stran.

Tím se dostávám k závěru svého vystoupení, věřte lidem a nikdy, když před nimi mluvíte, jim nikdy neříkejte Vy obyčejní lidé, protože každý z nás je neobyčejný, každý z nás v životě něco dokázal, někdo se k tomu teprve chystá, ale věřím, že se to i jemu podaří a v každém případě z toho slova obyčejní lidé přímo čiší papalášské pohrdání – Vy jste obyčejní, já jsem neobyčejný. Místo toho říkám, věřte normálním lidem. Normálním lidem, kteří mají své běžné životní starosti a trampot,y a které já na tomto shromáždění vůbec nebudu vyzývat k tomu, aby si vybrali tu či onu stranu. Já je budu pouze prosit, aby šli k volbám.

A na závěr Vám řeknu jednu krásnou anekdotu z Irska: „Patrik se modlí k Hospodinu a říká: „Pane Bože, dej, ať vyhraji v loterii.“ Modlí se rok, modlí se dva roky, modlí se tři roky. Třetí rok se rozevřou nebesa a Patrikovi se zjeví Hospodin a říká: „Patriku, splním tvoje přání, Patriku, vyhraješ v loterii, ale, Patriku, i ty pro to něco musíš udělat. Patriku kup si los!“.A Vy si koupíte los tím, že půjdete k volbám.

Děkuji Vám za pozornost