Jiří Paroubek: Cynismus církví nezná mezí

Jiří Paroubek
První zprávy
 29. 11. 2013
Ekumenická rada církví včera odmítla jakékoliv změny v tzv. církevních restitucích. Církve se bez jakékoliv širší politické shody, jejíž absenci si musely uvědomovat, dohodly s Nečasovou vládou na jejich plnění.


Každému rozumnému člověku přitom muselo být jasné, že nová vláda bude požadovat logické změny. Cynismus církví v tomto směru skutečně nezná mezí, tvrdí Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21.
 Důležitou součástí církevní republiky je morálka. Připomínám, že přijetí kontroverzního zákona o tzv. církevních restitucích bylo možné proto, že rozhodující hlas pro návrh zákona poskytl poslanec pravomocně odsouzený k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, pokračuje Paroubek.
Většina české veřejnosti přitom považuje tzv. církevní restituce za jednostranně výhodné pro církve, především tedy pro katolickou církev. Nyní se zdá, že jednou z mála vhodných cest pro vytvoření morálního tlaku na církve může být obecné referendum o církevních restitucích. Výsledek takového referenda je dopředu jasný. Dosud jsem takovou cestu nepodporoval, ale když vidím arogantní chování představitelů církví, zdá se, že tato cesta bude nevyhnutelná. Budu příští vládu v takovém kroku, pokud se k němu odhodlá, podporovat, vyzývá Jiří Paroubek.
Většina: Církevní restituce jsou nemravné a protiústavní
Podle většiny Čechů jsou tzv. církevní restituce nemravné a protiústavní, a církve by takto získané finanční prostředky měly dát na povodně. S majetkovým vyrovnáním státu s církvemi, které prosadila vládní koalice, nesouhlasí 74,5% domácí populace.
Téměř dvě pětiny veřejnosti (39,3%) se domnívá, že církve, respektive církevní hodnostáři zneužijí majetky a finanční prostředky z tzv.  církevních restitucí, k individuálnímu obohacení zainteresovaných osob a 24,1% veřejnosti je pak toho názoru, že církve v žádném případě nevyužijí tyto finanční prostředky ku prospěchu nemocných, nezaměstnaných či chudých lidí. Ukázal to exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP