Zimola: Lákali snad nahezkaní paňácové na oranžovém pozadí?

Jiří Zimola,hejtman

20. 11. 2013  převzato z portálu První zprávy
Jiří Zimola, hejtman jihočeského kraje za ČSSD a účastník tajné lánské schůzky, který se kvůli ní vzdal vrcholných stranických funkcí, brání své postoje a varuje, že se vše nyní může házet na tzv. pučisty.
Nadzdvihla ho například místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková opakovaným tvrzením, že levicová sociální demokracie není pro bezdomovce, ale zejména pro střední třídu. Tím vyvolala širokou kritiku včetně religionisty Ivana Štampacha.
„No výborně, Alenko! A já nechápavý jsem si vždycky myslel, že sociální demokracie je tu pro všechny – od těch nejchudších, až po ty, kteří mají peníze i srdce. Jen tak dál, naštvěme je všechny. Ještěže to můžeme hodit na “pučisty”!“ uvedl rozhořčeně Zimola na svém facebooku.
Gajdůšková by se prodávala za guláš, zuří lidé na facebooku
Stejně tak Zimolu rozlítil sociolog Jan Keller, který v úterním deníku Právo ve své glose mj. Vrací k volebnímu výsledku ČSSD a dává to do souvislosti s tím, že že za Nečasovy vlády dosáhl počet lidí v chudobě 1,6 milionů občanů Česka. „Jestliže po takovém sociálním úderu získala sociální demokracie o deset až patnáct procent hlasů méně, než se čekalo, je opravdu dětinské přičítat to osobě jejího předsedy (Zimola na předsednictvu po volbách hlasoval pro výzvu k rezignaci Bohuslava Sobotky – pozn. red.). Lidé, kteří klesají až na samé dno, buď k volbám nechodí, nebo odevzdávají protestní hlasy nejradikálnějším kritikům poměrů. Není známo, že by kdokoliv z pučistů podrobil směřování naší země kritice srovnatelné s mocným hlasem Babiše či dokonce Tomia Okamury. Rozhovory od bazénku takový náboj nenesly,“ uvedl Keller s tím, že si nemyslí, že chudé lidi nebo chudobou ohrožené přivede zpět k hlasům pro ČSSD „pokoutní výměna předsedy“, což označil za naivitu.
Zimola reagoval slovy, že si konstantních názorů Jana Kellera váží a vždy pro něj byly nejen osvěžením v zatuchlém politickém brčálníku, ale i důvodem k hlubšímu zamyšlení. Uvedl, že osobitý a Zimolovi velmi blízký styl inteligentního suchého humoru dává jeho komentářům potřebný nadhled.
Sociální demokraté slyší na hru o vnitřním nepříteli a páté koloně
„Tím překvapující je pro mě páně profesorův dnešní komentář pro Právo, v němž se autor zabývá vztahem lidí žijících na anebo dokonce pod hranicí chudoby a jejich volebními preferencemi. Je bezesporu pravdou, že právě takoví lidé k volbám buď nejdou, nebo volí radikálně. A že hovory od bazénku tuto radikálnost jistě nenaplňovaly. Ale naplnily ji snad a k volební účasti motivovaly nahezkaní paňácové na oranžovém pozadí, slibující Dobře fungující stát?! ptá se Jihočeský hejtman.
„Jsem přesvědčen, že při vší naivitě, kterou ani sám Zdeněk Škromach nijak nepopíral, oslovily bazénové povídačky obyčejné lidi mnohem více,“ poznamenal hejtman.
„Sociální demokracie nepochopila, co chtějí lidé slyšet, a nemůže se divit fenomenálnímu volebnímu zisku, nebezpečně atakujícímu hranici “úžasných” dvaceti procent. Že to zatím neakcentují sami sociální demokraté a slyší na hru o vnitřním nepříteli a páté koloně, je udivující, leč pochopitelné (zajímavé posty zavazují a oněmují); že má toto a takto zapotřebí komentovat nejinteligentnější český politický glosátor, je zase důkazem, že i velmi chytří lidé mohou podllehnout mainstreamu,“ dodal zklamaně Zimola.
První zprávy