Islanďané zavádějí paralelní digitální měnu

zdroj  Dolezite.sk
Tvůrci této digitální měny doufají, že se jim podaří zlomit vazbu mezi bankami, které se staly příliš velkými,  aby mohly padnout. Proto chtějí zavést peníze nezávislé na machinacích bank a vlád.

Dne 25. března 2014 obdrží 330 000 Islanďanů prostřednictvím digitální transakce 31,8 AUC (Auroracoinů). Název měny a logo symbolizuje polární záři. Tato digitální zúčtovací jednotka má napomoci rozvoji ekonomiky a jedná se o občanskou iniciativu. “Národ se zbaví pout papírové měny”, píše se na stránkách nové digitální měny Auroracoin.org. Tvůrci této měny mají velké plány. Podle jejich názoru se digitální měna bitcoin osvědčila jako udržitelná a podařilo se jí úspěšně obejít politický systém a banky.  Volatilitu hodnoty měny ovšem nikdo neřeší.

Baldur Friggjar Odinson vyvinul alternativní měnu speciálně na podmínky Islandu. Na Islandu je totiž na internet připojeno 96% obyvatel, což podobný experiment usnadňuje a činí vzájemné placení možným. Při vydávání AUC se využívají údaje ze systému registrace obyvatel, který umožní přezkoušení identity každého příjemce. Tvůrci této digitální měny doufají, že se jim podaří zlomit vazbu mezi bankami, které se staly “too-big-to-fail”, tedy příliš velkými, aby mohly padnout. Proto spekulují ostošest, vědomy si toho, že je z průšvihů budou muset vytahovat daňoví poplatníci a vystrašení politikové. Proto chtějí islandští aktivisté zavést peníze nezávislé na machinacích bank a vlád. V tomto ohledu mají tvůrci pravdu.

Zkorumpované politické elity současný podvodný systém chrání a Island je zemí, která chce být demokratická a svobodná. Viz naše články o tom, jak Islanďané zvládli zdejší krizi (Jak Island zatočil s bankovními a politickými zloději). Zahraniční investoři nemají o investování na Islandu dvakrát zájem. Proč také, když je výhodnější nafukovat bublinu státních dluh, akciovou a částečně probíhající nemovitostní bublinu. Tady jsou slibovány zajímavější zisky, zvlášť když centrální banky půjčují tak levně!
více zde