Evropané plánují vytvořit konsorcium a koupit ukrajinský systém přepravy plynu

10.4.2014 zdroj zde
Evropské společnosti plánují vytvořit konsorcium a koupit ukrajinský systém přepravy plynu, řekl ve čtvrtek, 3. dubna, Ivan Gračev, předseda Výboru pro energetiku ruské Dumy.
„Všichni chápou, že Ukrajina nemá nyní peníze. Evropští partneři se obávají, že scénář ‘plynové války’ z r. 2009 by se mohl opět opakovat. Pokud vím, Evropa zvažuje možnost vytvořit trilaterální konsorcium s cílem koupit ukrajinský systém přepravy plynu od Naftogaz Ukrajina. Příjmy budou použity k vyřešení záležitosti s plynem,“ řekl tento poslanec, podle zpravodajské agentury Itar-Tass.
Setkal se s představiteli EU a s poslanci z Německa a Belgie v minulých několika měsících mnohokrát a setká se se svými holandskými kolegy v pondělí, 7. dubna.
Hodnota ukrajinského systému přepravy plynu se odhaduje na 5,3 miliard dolarů. Ukrajina bude potřebovat 6-7 miliard dolarů k tomu, aby mohla napumpovat plyn do podzemních zásobníků a nakoupit plyn do konce tohoto roku.
Naftogaz Ukrajina může dovézt v dubnu 1,7-2 miliardy m³ ruského plynu, řekl parlamentem jmenovaný ministr energetiky a uhelného průmyslu Jurij Prodan.
Prodan řekl, že cena 485,5 dolarů za 1,000 m³ ruského plynu je příliš vysoká. „Je to přehnaně vysoká cena a Rusko by mělo chápat, že žádné podobné ceny nikde nejsou,“ řekl na tiskové konferenci v Kyjevě.
Ministr řekl, že by pro Ukrajinu bylo méně nákladné dovážet plyn z Evropy.
Když mluvil o ceně za přepravu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, Prodan řekl: „To je předmětem vyjednávání.“
Řekl, že Ukrajina by se ráda vrátila k dohodě s Ruskem dosažené koncem r. 2013, která Kyjevu umožňovala kupovat ruský plyn za cenu 268,5 dolarů za 1,000 m³ a získat od Ruska půjčku ve výši 15 miliard dolarů.
„Musíme začít s jednáními, abychom se k této ceně vrátili. Je to pravděpodobně cena, která zajišťovala stabilní fungování našeho systému přepravy plynu,“ řekl ministr.
Tato dohoda předjímala vyplacení 2 miliard dolarů Ukrajině v r. 2014, kdy by Kyjev automaticky tyto prostředky použil k zaplacení dluhu za ruský plyn, který Prodan odhadl asi na dvě miliardy dolarů.
Rusko zrušilo nulové clo na plyn pro Ukrajinu 3. dubna, což automaticky povede ke zvýšení ceny plynu pro Ukrajiny od dubna 2014 na 485 dolarů za 1,000 m³, což je oproti dosavadní ceně nárůst asi o 200 dolarů.
V prosinci 2013 ruský Gazprom a Naftogaz Ukrajina podepsaly dodatek k plynové dohodě platné od 19. ledna 2009, podle kterého měla být cena ruského zemního plynu pro Ukrajinu snížena o třetinu, na 268,5 dolarů za 1,000 m³, od 1. ledna 2014, v porovnání s 410 dolary za 1,000 m³ ve čtvrtém čtvrtletí 2013.
Moskva a Kyjev se také dohodly, že sleva zůstane v platnosti, dokud budou dodržovány klíčové podmínky, specificky včasné platby za aktuální dodávky a splácení dluhů.
Na konci prvního čtvrtletí 2014 Gazprom řekl, že bude muset zvýšit cenu plynu pro Ukrajinu o více než 100 dolarů, na 385,5 dolarů za 1,000 m³, protože Ukrajina nesplatila dluh za plyn dodaný v r. 2013 a neplatí za aktuální dodávky.
V březnu Rusko dodalo Ukrajině 1956 milionů m³ plynu a doposud „nedostalo ani kopějku“. „Dluh se zvýšil a přesáhl 2,2 miliardy dolarů. Situace se nezlepšuje. Vlastně se zhoršuje,“ řekl Miller.
Nové zvýšení ceny plynu o dalších 100 dolarů, na 485,5 dolarů za 1,000 m³, oznámené 3. dubna je výsledkem zrušení nulového cla na plyn pro Ukrajinu.