Hlas lidu, který církve nepotěší

Zpráva stručně
3. 4. zdroj zde
Velmi razantní názory veřejnosti představil průzkum společnosti SANEP. Její pracovníci se veřejnosti vyptávali na názor na církevní restituce. Tři čtvrtiny z oslovených vyjádřily mínění, že by vláda měla současnou podobu vyrovnání s církvemi změnit, a to bez ohledu na názor církví. Více než tři pětiny navíc nevěří, že by kdy církve o svém majetku informovaly věrohodně.
Zákon o církevních restitucích, prosazený Nečasovou vládou, by podle většiny dotázaných měl být úplně zrušen. To si myslí více než 56 procent. Dalších 19 procent si myslí, že by zákon měl být změněn. Pro jeho zachování v současné podobě je pouhých 8,3 procenta.
Ještě větší část obyvatelstva je přesvědčena, že by se o dalším osudu zákona mělo rozhodnout v referendu. Tuto možnost jednoznačně podporuje plných 67,1 procenta. Jednoznačně proti se postavilo pouhých 8,9 procenta dotázaných.
Vláda by měla podle průzkumu především prosadit takové změny, které by snížily finanční náhrady církvím za nevydaný majetek. To vnímá jako prioritu 41,6 procenta. Patnáct procent považuje za nejdůležitější, aby majetek, předaný církvím, byl řádně zdaněn, a 14 procent by zrušilo inflační doložku v dohodě.
Celý průzkum ZDE.
Změny ve vyrovnání s církvemi by vláda měla prosadit bez dohody s církvemi. To si myslí 75,1 procenta. Dalších 9,4 procenta by změny podporovalo, ale jen po dohodě s církvemi.
Další dotaz směřoval k prohlášení církví, že budou zveřejňovat zprávy o svém hospodaření a podrobí se i finančnímu auditu. Plných 63,9 procenta dotázaných ale přesto nevěří, že by církev o svém hospodaření informovala pravdivě.
„Z výsledků šetření společnosti SANEP jednoznačně vyplývá, že většinová populace jednoznačně nesouhlasí s církevními restitucemi a podporuje případně takové změny zákona o církevních restitucích, které by vedly ke snížení finančních a majetkových náhrad církvím. Stejně tak panuje jednoznačná názorová shoda na konání všelidového referenda, v němž by se mělo rozhodovat o změnách zákona o církevních restitucích,“ shrnuje agentura SANEP výsledky šetření.