Jak dosáhnout závislosti na vyzpytatelných USA


Ivan David
27. 4. 2014
Na portálu i-dnes nabídl Jan Brož vystupující pod zkratkou „brz“ tvrzení, že „Evropa včetně Česka“ žadoní na USA: „Prodejte nám svůj plyn!“
zde

A to proto, že „Evropa včetně Česka“ „řeší, jak se rychle zbavit závislosti na plynu z nevyzpytatelného Ruska. Sám však dodává, že dovozu zatím brání zákony a slabá infrastruktura a konstatuje: „Ukrajinská krize zvýšila šanci, že by plyn z nalezišť Severní Ameriky mohl v budoucnu zásobovat i tuzemské domácnosti.“ Sám však „šanci“ popisuje, jakoby šlo spíše o hrozbu: „Náklady na transport však jeho cenu více než zdvojnásobí…“Děkuji za šanci na dvojnásobně dražší plyn. 
Dále uvádí: „Pomoci by k tomu měla smlouva o volném obchodu mezi EU a USA, na které se mezi oběma kontinenty pracuje.“Je to hezké vyjádření. Na smlouvě se pracuje „mezi kontinenty“, její obsah je v rámci demokratických zásad utajován. Jak by to vypadalo s rovností obou stran lze usuzovat například ze skutečnosti, že občané USA vízum do ČR nepotřebují, my do USA ano, a i po zaplacení poplatku může být bez uvedení důvodu jeho vydání zamítnuto. Američané jsou nám, zdá se rovnější než my jim. 
Podle Jana Brože naděje na dvojnásobné ceny vyvolává euforii, i když není jasné kde. Proto dodává: „Mnozí experti včetně ministra Mládka však brzdí předčasnou euforii. Spuštění dovozu plynu z USA totiž není záležitostí několika měsíců. „Reálně nelze očekávat, že by bylo možné z USA ve větší míře vyvážet plyn dříve než za čtyři pět let,“ míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. 
Euforii a naději Jana Brože mírní také jím citovaný expert Peters: “Náklady na dopravu jsou skrze Panamu do Tokia přirozeně větší než přes Atlantik do Rotterdamu. Přesto je to mnohem atraktivnější. Takže cena v Asii musí buď klesnout, nebo v Evropě vzrůst. Podobný vývoj v nejbližší době nehrozí.“ Když si to shrneme, máme naději na dražší plyn, ale podmínkou jeho dovozu je jeho zdražení, aby se cena vyrovnala ceně pro Japonce, ale toto zdražení nehrozí.
Po takových informacích se ani nelze divit názorům diskutujícíchk článku, například: 

Pavel Šikula: Horší článek sem snad nečetl…bez dat,pouze domněnky pro ovce,spočítejte si množství tankerů poptřebných,zjistíte,že tohle nebude nikdy možné….můžou nam dodat,ale nenahradí ani čtvrtinu potřeby…Idnes,styď se!
Ivan Marek: Nějak jsem si nevšiml že by Rusi měli snahu zastavit nebo jakkoli omezit dodávky plynu pro  Evropu (tedy krom neplatičům na Ukrajině) ,takže o čem je tu řeč  a  o co vlastně komu jde   ? ! ? !
Eleonora Nová: Transatlantická smlouva není jen o dovozu plynu z USA !!! Navíc je dokázaný vliv frakování na zemětřesení a tak tento směr dovozu plynu je velmi nejistý. Nikde navíc není psáno, že Rusko nechce plyn dodávat. To jen někteří politikové hysterčí, i když účelově..
Michal Novák: Nahrazení ruského plynu americkým je čirá fantasmagorie. Důvodů je několik: 1. těžba (frakování) v USA se stává čím dál tím dražší – cena půjde nahoru. 2. USA nemají ani zdaleka kapacitu, aby mohli nahradit plyn z Ruska  – a to ani při 2x vyšších cenách 3. Terminál na zkapalňování plynu v USA neexistuje – staví se jediný, který ovšem cílí na asijské zákazníky. 4. Neexistuje dostatek velkých LNG tankerů, které by mohli vozit zkapalněný plyn. Stavba terminálů a tankerů je běh na dlouhá léta.

Peter Lazor: Miesto dohody typu: VÍŤAZ (Európski odberatelia) – VÍŤAZ (Rusko) tu za každú cenu, silou-mocou, mašinéria masírovania mozgov pracuje na 150%, chceme dosadiť stav: PORAZENÝ (Európski odberatelia) – PORAZENÝ (Rusko) a pre mňa Európana s nepochopiteľnou ideou, že porazené Rusko je vlastne víťazstvo Európskej únie. A ja sa pýtam v čom spočíva víťazstvo EU, ak bude porazené Rusko.

Oskar Kovařík: Evropa s Českem? Zase si hrajeme na pupek světa? Nevyzpytatelné Rusko? Proč je nevyzpytatelné? Protože jim Ukrajina dluží astronomické sumy za plyn? Když zavřou kohouty, tak je to logické opatření. Tak to funguje i v běžném životě.
Petr Motyčka: V článku existuje v podstatě jediná podstatná informace: “Pomoci by k tomu měla smlouva o volném obchodu mezi EU a USA, na které se mezi oběma kontinenty pracuje.” Dost možná, že právě TAFTA může být tím skutečným důvodem, proč se rozehrálo divadlo na Ukrajině. Protože tato smlouva, projednávaná mimo veřejnost, nemedializovaná, hrozící mnoha dopady na ekonomiku, život občanů, atd. už stojí za to,  zahazardovat s mírem nejen v Evropě, ale i na celém světě.

Politická propaganda je k ničemu, když jí lidé nevěří. Ostatně ani pravdě neprospěje, když jí hlásá trouba.