KYJEVSKÁ VLÁDA NAD BEZPEČNOSTNÍMI SILAMI NA VÝCHODNÍ UKRAJINĚ ZTRATILA KONTROLU

MICHEL CHOSSUDOVSKY

10. 4. zdroj zde
Kyjev najal cizí žoldnéře, aby na východní Ukrajině převzali povinnosti prosazovatelů zákona, stejně jako tam prováděli skryté operace, jelikož tato země bojuje o obnovení kontroly nad svým bezpečnostním aparátem, řekl RT ekonom Michel Chossudovsky.
RT:
Aktivisté v Charkově říkají, že do města přijeli policisté z jiných ukrajinských regionů, a že to byli oni, kdo vyprovokoval násilnosti. Čeho se podle vašeho názoru snažili dosáhnout?

Michel Chossudovsky: V první řadě kyjevská vláda ztratila kontrolu nad svými bezpečnostními silami, svými prosazovateli zákona na východní Ukrajině. Tohle jsem si uvědomil už před několika týdny, protože dočasná ukrajinská vláda potvrdila, že najímá soukromou vojenskou společnost jménem Greystone Ltd., kterou za radostných dnů založil bývalý britský SAS, ta však ve skutečnosti dodává soukromé žoldnéře, a ta se teď s nejvyšší pravděpodobností integruje do policejních sil, ti však také nejspíš fungují mimo rámec oficiálních zákon prosazujících agentur.
Michel Chossudovsky: Americké sankce na Rusko jsou nepřímými sankcemi na EU

A svědkové říkali, že ti lidé, co přišli, mohli být agenti provokatéři, a já mám podezření, že opravdu byli. Ti se rovněž integrují do USA a NATO podporovaných vojenských společností, které fungují na východní Ukrajině.

Současně s nimi svou roli hrají i ultra-konzervativní neonacistické frakce ve vládě, když je nám známý fakt, že dvě strany extrémní pravice Svoboda a Pravý sektor mají pod kontrolou komisi národní bezpečnosti a obrany, která v tom hraje klíčovou roli. A já bych si myslel, že je důvod k podezření, že vláda v Kyjevě je také rozdělená mezi na jedné straně ministerstvem vnitra a na druhé straně pravicovými extremisty.

RT: S tím, jak se na jihovýchodě země hromadí protesty, hrozí Kyjev ‚drsnou reakcí‘. Co to podle vás znamená?

MC: Především to, že to ve skutečnosti není vláda, kdo to má na povel. Tohle je instrument loutkářů jmenovitě z USA a NATO a v menší míře i EU. Poslouchají příkazy a my jsme viděli tenhle postoj, jaký zaujímají ohledně reforem od MMF. Prostě konstatovali, že přijímají jakékoliv reformy, co MMF navrhuje.

A to, co přijímají, je v podstatě ožebračení veškerého obyvatelstva, od Západu po Východ, protože ten reformní balíček vyvolá další proces ožebračování země, která už byla kurzem posledních 20 let ožebračena.

Tento reformní balíček v podstatě ukrajinskému obyvatelstvu zničí živobytí a lidé na východní Ukrajině teď protestují proti této vládě, která se zavázala realizovat program MMF. A oni ve skutečnosti i uznali, že tohle obyvatelstvo ožebračí.

RT: Ruský ministr zahraničí řekl, že nejvíce znepokojivou věcí je to, že jsou tam mezi nimi žoldnéři z americké soukromé bezpečnostní firmy. Co si o tom myslíte?

MC: Vycházím ze zprávy, která byla vydána 25. března ruskou zpravodajskou agenturou. Ta byla založena na prohlášení proneseném dočasnou vládou a v podstatě znamenalo, že ta americká soukromá vojenská společnost ve skutečnosti není v USA registrovanou soukromou vojenskou společností, ta je registrována někde v Karibiku, na nějakém ostrově. Je to Greystone Ltd. a tato konkrétní společnost byla najata s výhledem na to, že v podstatě převezme aktivity prosazování zákona stejně jako s největší pravděpodobností i skryté operace na východní Ukrajině.

Není v zájmu ruské vlády, aby přihlížela, jak tento proces vybuchne ve formě násilného protestního hnutí nebo aby to byl proces, který nakonec destabilizuje východní Ukrajinu. Neexistují žádné důkazy, že by ruská vláda jakýmkoliv způsobem zasahovala do na východní Ukrajině se rozvíjejících událostí. Tohle je spontánní hnutí, které vyrůstá odspoda, a které má rovněž značnou podporu uvnitř ukrajinského obyvatelstva na východě Ukrajiny.

Video z půtky v ukrajinském parlamentu kvůli postupu na východní Ukrajině: