Lživá reportáž v pořadu Reportéři ČT

Viktor Horký
3. 4. zdroj zde
Manipulování se skutečností se  ČT dopustila  v reportáži, kdy zazněla tato slova: Jiří Vyvadil svolal na Václavské náměstí demonstraci na podporu Ruského vojenského zásahu na Ukrajině”. Což je naprosto lživá a ničím nepodložená informace. Demonstrace byla namířena proti manipulaci s fakty českých médií.
Na pozvánce je uvedeno: “Rozčiluje vás, že soukromá i veřejnoprávní média v ČR manipulují s fakty o dění na Ukrajině, šíří nepodložené či tendenční informace? Vadí vám, že do televizních debat jsou zvaní neustále stejní „experti“, jejichž názor je dopředu jasný? Nesouhlasíte s postoji našich předních politiků vůči ukrajinskému konfliktu? Odmítáte šíření protiruské hysterie?”
Jiří Vyvadil ani nebyl organizátorem akce, pouze na demonstraci promluvil.
Překrucování reality ve prospěch pošpinění jedné nebo druhé strany, ve prospěch senzací a hraničící s propagandou je zcela neospravedlnitelné a nepřijatelné chování České televize, dalších médií nevyjímaje.
Jako portál Hlídáme média chystáme obsáhlou stížnost adresovanou panu generálnímu řediteli Petru Dvořákovi, řediteli zpravodajství panu Zdenku Šámalovi a Radě pro Rozhlasové a Televizní Vysílání. Stížnost bude mířit jak na úvod reportáže, tak její obsah a pana Davida Macháčka, který je pod reportáží podepsaný. Budeme požadovat veřejnou omluvu v následujícím pořadu Reportéři ČT a na webových stránkách České televize.
Česká televize svoji reportáží porušila i zákon o České televizi, a to konkrétně paragraf druhý, odstavec druhý: “Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,”

Odkaz na reportáž: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/2144528012… (úvod začíná po první minutě)
Celý text pozvánky na demonstraci: http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/3826-pozvanka-na-demonstra…
Facebooková událost demonstrace: https://www.facebook.com/events/720643381291479/?ref=3&ref_newsfeed_stor…
Zákon o České televizi zde: http://img.ceskatelevize.cz/boss/image/contents/zakony/pdf/zakon-o-ceske…