Na Ukrajině už zřejmě jsou soukromé americké armády

11. 4. 2014   zdroj zde

Podle zpráv z Doněcka tam na letišti přistálo další komando amerických žoldáků, které kyjevská vláda připravuje jako nástroj k „uklidnění“ oblasti. Soudě podle publikací v americkém a britském tisku, dosahuje početní stav tohoto kontingentu, který hodlají kyjevské úřady nasadit na jihovýchodě Ukrajiny, 1 800 mužů.

Nejčastěji se objevují zmínky o soukromých amerických vojenských společnostech Blackwater a Greystone. Ve skutečnosti už ale Blackwater neexistuje. Tato společnost několikrát měnila název a teď si říká Academi. Je to největší soukromá armáda na světě. Blackwater je jedním z jejích útvarů. Své objednávky sestavují obě firmy z devadesáti procent z úkolů, které dostávají od amerického ministerstva zahraničí, Pentagonu a dokonce Bílého domu. Pod svými vlajkami mohou dát dohromady 5 až 10 tisíc „vojáků štěstěny“.

Zástupkyně Greystone Tiffani Andersonová 10. dubna prohlásila, že její vojáci na východě a jihu Ukrajiny nejsou. Podobné popírání je ale běžnou věcí. A málokdo mu věří.

Stálými členy bojových oddílů určených k rozsáhlým operacím Blackwater a Greystone je 100 až 300 mužů. Takže už bylo na Ukrajinu přesunuto až šest bojových skupin. Vojáci dostávají plat 300 až 1 500 dolarů denně. Britské noviny tvrdí, že na Ukrajině přijde Spojené státy „pronájem“ soukromých armád na takových osm milionů dolarů za měsíc.

Jak tvrdí podplukovník jedné ruské zvláštní služby, důstojník v záloze Andrej Popov, žoldáci z Greystone anebo Blackwateru se během operací dají rozpoznat jen velice těžko. Vždycky je maskují tak, aby byli k nerozeznání od příslušníků místní policie nebo zvláštních útvarů.

V současné době jsou (na Ukrajině) vyzbrojeni tak, aby to odpovídalo reglementu zvláštních útvarů, za které se vydávají. Mají samopaly Kalašnikova, pistole Makarova, stejné pancéřové vesty. Jediné, čím se liší, jsou spojovací prostředky. Jedná se o tajné spojovací kanály. Podle nich se dá určit, že to nejsou příslušníci ukrajinské zvláštní skupiny Sokol. Další odlišností je to, že jsou jim cizí jakékoli lidské city. Právě proto jsou posíláni na krvavé potlačování místních protestů.