Předseda Sobotka v kleštích minulosti

Jiří Paroubek
24 .4.  Vaše věc
„Nepochybuji o tom, že B. Sobotka mohl a měl při privatizaci minoritního podílu státu v OKD Z. Bakalovi udělat více pro ochranu zájmů státu a zejména nájemníků 44 000 bytů OKD,“ říká bývalý premiér a předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek.
V tiskovém prohlášení k nyní propíranému případu říká: „Když jsem před zhruba pěti lety, ještě jako předseda ČSSD, nechal zpracovat analýzu smluv navržených mezi státem a kupcem minoritního podílu v OKD (analýzu zpracovala H. Marvanová), s hrůzou jsem zjistil, jak chatrně jsou zajištěna práva nájemníků bytů OKD na odkoupení bytů za rozumnou cenu. A toho Bakala bezskrupulózně zneužívá.“
Paroubkova snaha řešit celou záležitost – a v té chvíli zejména byty – po volbách nevyšla. Vládu ke spokojenosti Bakaly nesestavoval Paroubek, ale Nečas. Z. Bakala – jak se s jistým časovým odstupem pochlubil v médiích, udělal všechno pro to, abych se českým premiérem znovu nestal. Dal budoucím vládním stranám před volbami v roce 2010 téměř 20 mil. Kč finančních darů a plně k dispozici také svůj tisk.
Tehdejší předseda sociální demokracie si dodnes myslí, že rozhodující pro tento postup byla interní informace, kterou Bakala dostal od svého dvorního právníka R. Pokorného, kterou ten obdržel od svého osobního přítele B. Sobotky. „To byla rána pod pás,“ říká.
Právě proto by se možná mohl připojit k dnešní honbě na Sobotku. Místo toho ovšem J. Paroubek říká, že když ho začátkem tohoto týdne zavolal V. Dolejší z Babišovy MFD s dotazem na duo Sobotka – Pokorný, „poslal ho do háje“.
Ronění krokodýlích slz nad prodejem OKD A. Babišem a jeho novináři je prý zcela účelové. Je to marketingová předvolební akce, která může – pokud bude živena v MFD a dalších médiích celých šest týdnů, co zbývají do voleb do EP – zcela destruovat volební potenciál ČSSD.
„Spojení velkých peněz, vysoké ústavní pozice a vlastnictví významných médií v osobě A. Babiše – je smrtícím koktejlem pro českou demokracii. Na to jsem upozornil již před nástupem Sobotkovo – Babišovy vlády. Dnes to musí být jasné každému, kdo je schopen rozumného pohledu na věc,“ konstatuje Jiří Paroubek.