V Belgii má být první soudní proces se scientology


3. 4. 2014  Christnet
Belgická justice včera předvolala před trestní tribunál dvě sdružení napojená na Schientologickou církev Scientologickou církev a některé její představitele. Podle prokuratury se jedná o zločineckou organizaci, která se dopustila podvodu, nelegálního léčitelství, porušování soukromí a nedovoleného vymáhání peněz.

Obvinění se proti rozhodnutí bruselské justice mohou odvolat u vyšší instance, která může dospět k závěru, že vyšetřovatelé neshromáždili dostatečné důkazy pro podobná obvinění. V případě procesu, jenž by byl první svého druhu v Belgii, bude podle místních médií hrozit oběma sdružením úřední zrušení.

Obvinění se podle agentury AFP týkají belgické větve Scientologické církve a sdružení zastupující v zemi zájmy hlavního sídla církve ve Spojených státech, také deseti jejích představitelů v Belgii.

Scientologie je uznávána jako náboženství nejen ve Spojených státech, ale také například ve Švédsku a ve Španělsku. Naopak ve Francii, Německu a dalších zemích je kritizována a označována za sektu nepříznivě ovlivňující myšlení lidí a za bezohlednou hospodářskou organizaci.

V České republice scientologové začali před lety působit jako občanské sdružení. Ministerstvo školství kdysi označilo Scientologickou církev za nebezpečnou sektu. V roce 2012 se k ní při sčítání obyvatel ČR hlásilo 374 lidí.

Právě z toho, že má blízko k scientologické církvi obvinil slovenský premiér a prezidentský kandidát Robert Fico minulý týden svého soupeře v boji o funkci hlavy slovenského státu Andreje Kisku. Ten jakoukoli spojitost s touto církví odmítl. “Nejsem scientolog. Tečka!” řekl Kiska a oznámil, že podal trestní oznámení pro pomluvu. “Je to typická premiérova hra. Bezpečnostním rizikem pro naši zemi je totiž právě on,” řekl a varoval před koncentrací moci ve Ficových rukou. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční zítra.