BBC: Důkazní břemeno na straně obžalovaného?

Ivan David
5. 5. 2014
Britské listy uvedly přepis interwiev moderátora BBC s šéfem kanceláře rozhlasu Hlas Ruska zde. Jde o krásnou ukázku nekorektnosti mnohých pracovníků médií. V rámci své otázky uvedou nějaké tvrzení s tím, že „interwievovaný“ má tvrzení vyvracet. V korektní diskusi musí být důkazní břemeno na straně toho, kdo něco tvrdí. Ani BBC si neláme hlavu s korektností…

Pokud je tvrzení vyvratitelné, není „hostu“ dán prostor, je přerušován nebo umlčen další naléhavou otázkou a/nebo opakováním tvrzení.
Vše je podřízeno celkovému dojmu, který má mít z rozhovoru nepříliš pozorný a málo zkušený (tedy většinový) divák nebo posluchač. U čtenářů je navíc riziko, že nepředpokládají, že rozhovor proběhl jinak, než je uvedeno, případně neproběhl vůbec…
Není jasné, jaká byla subjektivní idea redaktora Britských listů při uvedení tohoto rozhovoru, ale objektivní idea je jasná, moderátor se chová manipulativně, aby diváci a posluchači získali určitý dojem, který nemusí korespondovat s realitou. Jde tedy o „úmyslné uvedení v omyl“, což je skutková podstata trestného činu podvodu. Mám s BBC stejnou osobní zkušenost.
Účinnost propagandy, která stále něco naznačuje, ale výslovně nelže, je dobře patrna z toho, že většina občanů USA byla přesvědčena, že za útoky z 11. září 2001 stojí Saddám Hussein, ačkoli média nic takového netvrdila. Tak „hlídací pes demokracie“ vyrábí na objednávku obraz nepřítele. 
Moderátor: Jsou na jihovýchodní Ukrajině ruská vojska? 

Dmitrij Lynik: Ach. O tom se pořád mluví, ale nejsouo tom žádné důkazy. New York Times právě vydal reportáž ze Slavjansku. Žádní ruští vojáci. George Piat, americký velvyslanec na Ukrajině: Žádné důkazy o přítomnosti ruských vojáků. 

Moderátor: To ale není totéž jako důkazy o jejich nepřítomnosti, že? 

Dmitrij Lynik: Nepřeháníte to trochu? Předpoklad je, že… 

Moderátor: Dobře. Byla ruská vojska na Krymu před jeho anexí? Mimo základny? 

Dmitrij Lynik: Mimo základny? Nejsem si jist, nejsem voják, ale já tu situaci interpretuju tak, že jakmile se začala odvíjet situace v Kyjevě, každá takto velká vojenská základna by jistě vysunula nějaké hlídky na nějaká strategická místa. 

Moderátor: Myslím, že nyní všichni vědí, že na Krymu byla ruská vojska mimo ruské základny…