Doněcký region by mohl přejít na rubly po referendu.

Zprávy
11. 5. AC24
I přes odsuzování ze Západu (jako kdyby to fungovalo u Krymu?) a diplomatické apely na odložení od Putina, to vypadá, že zítra se spustí další kriticky důležitý katalyzátor vším se eskalující občanské války na Ukrajině. Jak hlásí RIA, organizátoři referenda vytiskli asi 1,7 milionu hlasovacích lístků na den hlasování v regionu, kde bude více než 1 600 volebních středisek.
Referendum voliče požádá, aby zodpověděli jednoduchou otázku: „Podporujete vyhlášení státní nezávislosti Lidové republiky Luhansk?“ a proběhne mezi 8 h ráno a 8 h večer místního času. Organizátoři tvrdí, že „vůle volit je téměř naprostá,“ což činí rozhodnutí Lidového starosty, že „po referendu … postupně přejdeme na ruský rubl,“ ještě ekonomicky významnější pro tento MMF podporovaný národ.

Proces referenda už probíhá:

Hlasovací lístky pro referendum o statutu regionu Lugansk byly doručeny do téměř všech hlasovacích středisek v regionu, řekl RIA Novosti mluvčí Armády jihovýchodu Vasilij Nikitin.

V regionech Doněck a Lugansk musí 11. května proběhnout referendum o statutu regionu. V regionu Lugansk předkládají k hlasování otázku: „Podporujete vyhlášení státní nezávislost Lidové republiky Luhansk?“ K hlasování dojde od 8:00 do 20:00 (9:00 – 21:00 MSK).

„Informační zpravodaje byly doručeny do všech oblastí a ochota hlasovat je téměř všeobecná,“ řekl Nikitin.

Organizátoři referenda vytiskli asi 1,7 milionů lístků. Nikitin řekl, že v den hlasování bude v regionu fungovat více než 1 600 volebních středisek.

Což následovalo po tomto…

V březnu na východní Ukrajině – v Doněcku, Charkově a Luhansku – začaly kvůli nespokojenosti s akcemi nových kyjevských úřadů protesty za federalizaci. Později se protesty rozšířily do četných měst Doněckého a Luganského regionu. Od poloviny dubna úřady z Kyjeva rozběhly speciální operaci proti protestujícím s vojenskou podporou. V Moskvě kyjevské rozhodnutí použít armádu proti obyvatelstvu označili za extrémně nebezpečný vývoj.
Ve středu ruský president Vladimir Putin naléhal na přívržence federalizace, aby referendum odložili a vytvořili tak podmínky pro dialog k de-eskalaci situace v zemi. Avšak milice se rozhodla, že referendum uspořádá podle původního plánu 11. května.

A jelikož vypadá pravděpodobně, že se odhlasuje nezávislost, tak vůdci separatistů už plánují dále…
„Lidový starosta“ Slovjanska Vjačeslav Ponomarjev nevylučuje, že region Doněck nakonec přejde k vyrovnávání v ruských rublech. Zítra 11. května musí v regionu proběhnout referendum o sebeurčení.

„Po referendu budeme upouštět od ukrajinské hřivny, ale postupně, myslím, že přejdeme na ruský rubl,“ vyjádřil se Ponomarjev pro RIA Novosti.

„Lidový starosta“ vysvětloval užší ekonomickou integraci s Ruskou federací: „Ekonomicky máme s Ruskem silné vazby. Náš průmysl je téměř úplně zaměřený na Rusko,“ řekl Ponomarjev.

Samozřejmě, že Západ to odsuzuje a referendum prohlašuje za ilegální…
MERKELOVÁ ŘÍKÁ, ŽE SEPARATISTICKÉ REFERENDUM NA UKRAJINĚ JE ILEGÁLNÍ
Činitelé ukrajinské vlády, EU a USA říkají, že referendum je ilegální

Ale zrovna tak jako s Krymem, prozatím věci k zármutku Západu mají snahu vymykat se jeho kontrole…
Doněčtí separatisté říkají, že hlasování bude platné při jakékoliv účasti: RIA