Gazprom: Státy EU musí v budoucnu platit v rublech

17. 5. 2014   Zvědavec
Moskevská vláda oznámila, že ruská ropa a plyn musí být v budoucnu prodávány zahraničním zákazníkům pouze v rublech. Státním firmám bylo nařízeno upravit v souladu s tím účetnictví. Tak bude „sevření ruské ekonomiky západem“ mírnější, řekl mluvčí.
Jako reakci na sankce západu nechá vláda v Moskvě v budoucnu kupující ruské ropy a plynu platit v rublech. Na této zvažované změně se již pracuje, řekl ministr financí Anton Siluanov ve středu v Kaliningradu. Rusko se obává vyloučení svých velkých firem z mezinárodních finančních převodů. USA v reakci na postup Ruska v ukrajinské krizi uvalily sankce, které vedly k tomu, že americké banky přestaly provádět dolarové transakce 18 ruských firem. Mimo to USA pohrozily rozšířením těchto opatření.

Siluanov řekl, že v jeho plánu jsou skrytá jistá rizika, protože rubl je volatilní, a mohly by zde být ještě náklady související se směnou rublů, které by snížily konkurenceschopnost ruských firem. Přesto se však touto cestou Rusko vydá.

Siluanovův zástupce, Aleksej Mojsejev, posléze vysvětlil, že vláda již se státem ovládanými koncerny o změně fakturace mluvila. Přičemž je na kupujícím, aby si zvolil, v jaké měně bude platit. Na účty ruských prodávajících však smí jít pouze rubly. To znamená, že někde během platebního procesu musí být začleněna banka, která cizí měnu vymění za rubly. Soukromě vlastněných firem se to však podle Mojsejeva netýká.

Šéf druhé největší ruské banky VTB Andrej Kostin tento nápad plateb v rublech podpořil již v dubnu. Tím se může „zmírnit vliv západu na ruskou ekonomiku“. „Západní země vyzvaly k izolaci Ruska, čímž chtějí prakticky zničit ruský bankovní sektor,“ řekl Kostin. „Používají dolar jako jakousi moderní jadernou zbraň.“ Podle jeho informací vystavily v současnosti oba státní energetičtí obři, Gazprom a Rosněft, a zbrojní koncern Rosoboronexport zahraničním zákazníkům faktury ve výši 230 miliard dolarů. To odpovídá 44% celkových ruských exportů.