Hned dva vlivní němečtí diplomaté se aktivně zapojili do urovnání krize na Ukrajině.

Petr Iskenderov
14. 5. ruvr.ru
OBSE jmenovala svým zprostředkovatelem v jednáních mezi Kyjevem a ukrajinskými regiony bývalého zvláštního zástupce EU pro Kosovo Wolfganga Ischingera. A 13. května navštívil Kyjev ministr zahraničních věcí Německa Frank-Walter Steinmeier. Co se skrývá za aktivizací německé diplomacie na Ukrajině?

Neochota nynějších kyjevských úřadu přistoupit na dialog s východními regiony už postavila Ukrajinu na pokraj rozkladu, což je pro Západ vůbec nevýhodné. A proto zapojení německých diplomatů znamená, že Západ se rozhodl vyvíjet na kyjevské úřady nátlak.
Cena záchrany Ukrajiny před defaultem roste den ode dne. Celkový objem nezbytného financování ukrajinské ekonomiky do r. 2018 se už odhaduje na astronomickou částku 300 miliard USD. To už je srovnatelné s cenou záchrany Řecka. A ukrajinská krize přece teprve vrcholí. Jako hlavní dárce ukrajinské ekonomiky vystupuje v současné době MMF, avšak není tajemstvím, že hlavní břímě si odnese přece Evropa, mj. i Německo. Takže co nejrychlejší urovnání ukrajinské krize je jedním z hlavních finančních zájmů Berlína.
Jak úspěšná ale bude mise Ischingera, který hodlá uspořádat všeukrajinské „kulaté stoly“ podobné polskému fóru z konce r. 1989? Tento diplomat má přece zkušenosti: byl velvyslancem Německa v USA a Velké Británii, účastnil se jednání o Bosně a Hercegovině v Daytonu, podílel na rozpracování strategie rozšíření NATO na Východ, byl zprostředkovatelem v jednáních o Kosovu, a účastnil se ročních konferencí o mezinárodní bezpečnosti v Mnichově.

Ischingerova činnost však měla ve většině případů jen záporný účinek. Výsledky podobné diplomatické aktivity můžeme jen těžko označit za úspěšné. Rozšíření NATO na Východ se stalo místo stabilizujícího činitele jedním z klíčových dráždičů ve vztazích Ruska a Západu. A v Kosovu se nepodařilo Wolfgangu Ischingerovi sblížit pozice Bělehradu a Prištiny. Příznačné také je, že bývalý prezident Finska Martti Ahtisaari, jehož návrhy pro Kosovo byly základem zprostředkovatelské mise Ischingera, zahájil řadu mírně řečeno pochybných rozhodnutí Nobelova výboru, mezi nimiž je vyznamenání prezidenta USA Baracka Obamy a samotné EU, připomněla v interview pro Rusko dnes expertka Anna Filimonová:

– Jmenování má jednoznačný ráz. Ukazuje neobjektivnost přístupu, bezzásadovost, „dvojí normy“, nerovnoprávnost a vnucování antihumánních, amorálních a anticivilizačních norem onoho korporativního fašismu, který pod neoliberálními hesly svádí boj proti svrchovaným státům.

Zatím však Frank-Walter Steinmeier navštívil Kyjev a opatrně slíbil, že poprosí německý parlament, aby naplánoval finanční podporu pro Ukrajinu na rok 2015. Avšak s ohledem na nálady ve Spolkovém sněmu by se neměl Kyjev nechat zlákat.

Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_05_14/Nemci-jdou-na-Ukrajinu-1193/