Hon na čarodějnice v Evropském parlamentu.

22.5.2014 AC24
Týden před volbami do Evropského parlamentu rozpoutali odpůrci euroskeptických stran opravdový hon na politiky, kteří představují nebezpečí pro nynější bruselské úřady. V  podmínkách ukrajinské krize a pokusů Washingtonu rozdmýchat v Evropě rusofobskou hysterii začali euroskeptiky obviňovat z práce pro ruské zvláštní služby.

V tomto „honu na čarodějnice“ už jsou první oběti. Lotyšska bezpečnostní policie zahájila vyšetřování činnost poslankyně Evropského parlamentu Taťjany Ždanokové, kterou obviňují z  ovlivnění politického života Lotyšska ve prospěch Ruska, a také z  „podkopání státních základů“ tohoto baltského státu.
 Na rusofobské demarše baltských zemí si už mnozí lidé zvykli, ale skandál, který vypukl v Maďarsku, měl zvláštní ohlas. Podle zpráv maďarského tisku požádala prokuratura o zbavení imunity evropského poslance za stranu Jobbik Bély Kovácse, který se obviňuje ze „špionáže pro Rusko v evropských mocenských orgánech“. List Magyar Nemzet, který tuto senzaci zveřejnil, neuvedl žádné důkazy viny maďarského poslance a zmínil se pouze o jeho častých návštěvách Moskvy a  proruských názorech. Podle prohlášení politických odpůrců evropského poslance je hlavním trumfem obžaloby ruské občanství manželky poslance Kovácse.
Předák strany Jobbik Gabor Vona se postavil za svého straníka. „Protože nemáme co skrývat, přišli jsme na osobní žádost Bély Kovácse s návrhem svolat veřejné zasedání Bezpečnostního výboru, na němž promluví Béla Kovács. Předtím právě Jobbik navrhl, aby všichni členové maďarského parlamentu ohlásili své eventuální dvojí občanství a financování svých stran ze zahraničí. Špióni v Maďarsku opravdu jsou, ale zpravidla američtí a izraelští“, prohlásil.
Sám poslanec Kovács hodlá donutit maďarské právní orgány k tomu, aby dokázaly svá obvinění u soudu: „Nikdy jsem nebyl členem žádné tajné služby, nikdy jsem s nimi nespolupracoval a nikdy jsem nedostával návrhy na spolupráci. Proti obviněním moje manželky a mne osobně se budu odvolávat. Nehodlám zastavit svou činnost v  strategicky nejúčelnější spolupráci v oblasti politiky a energetiky mezi EU a Ruskem, nezávisle na nynější situaci na Ukrajině. To všechno dělám proto, že jsem členem Evropského parlamentu, v němž zastupují zájmy maďarského národa“.
Je příznačné, že pro Evropu se stalo už běžnou věcí lynčování v masmédiích politiků a veřejných činitelů, kteří vyjadřují sympatie vůči Rusku, anebo mají prostě pochopení pro akce ruských úřadů. Proameričtí politici a masmédia v Evropě se pokoušejí trestat za samotnou skutečnost vyslovení „nesprávných myšlenek“. Podobné případy byly zaznamenány ve Velké Británii, Polsku a dokonce i v  Německu, kde se už stal mediální boj proti lidem, kteří „chápou Putina“, předmětem jízlivé satiry.