Rusko by mělo Washingtonu odepřít jeho novou studenou válku.

Paul Craig Roberts
15. 5. Vaše Věc
Náměstek ministra financí v někdejší Reaganově vládě a Reaganův hlavní poradce Paul Craig Roberts v úterý 13. května odpovídal zpravodajské stanici RT na otázky týkající se Ukrajiny, Pobaltí a studené války.
RT: Způsob, jakým američtí politici dnes hovoří, naznačuje, že skutečně věří tomu, že Rusko se rozhodlo napadnout baltské státy.
PCR: Washington doufal, že se mu podaří tak říkajíc„zchlamstnout“ celou Ukrajinu, zmocnit se hlavně její vojenské základny na Krymu a oddělit Rusko od krymských přístavů a tím též od jeho přístupu do Středozemního moře. A když se tohle nezdařilo, přešel na jinou hru. Pokouší se nastartovat novou Studenou válku. Teď konkrétně předstíráním neexistující hrozby, že se Rusko chystá napadnout Pobaltí. Což je samozřejmě absurdní.
RT: NATO buduje v těchto dnech v baltské oblasti své vojenské uskupení. Nejedná se o nebezpečně provokativní krok, ubírající se v termínech nové studené války?
PCR: Washington tuto novou studenou válku chce – potřebuje ji. Byl poražen v Afganistanu, byl odblokován od úderu na Sýrii a na Iran, takže aby udržel svůj vojensko-bezpečnostní komplex pohromadě a zajistitl mu dostatečný přísun financí, dělá to, co dělá. S tím, jak jeho válka na Středním východě uhasíná, musí nastartovat konflikt nový. Nu a protože původní plán na převzetí celé Ukrajiny zkrachoval v podstatě na tom, že její velká část podporuje Rusko -chystá se zahájit nové kolo Studené války. Zatím nemá v pro ni zamýšlených oblastech ani dost vojska ani letadel, ale snaží se to rychle napravit. To znamená, že Rusko čelí nové studené válce a nejlepší způsob, jak se s ní vypořádat, je ignorovat ji. A i nadále pokračovat v navazování svazků s Čínou, Indií, Brazilií a Jižní Amerikou, rozvíjet s těmito zeměmi svůj obchod a opustit dolarový finančná systém. Zkrátka nesnažit se být přijatelný pro Washington za každou cenu. Washington totiž odmítá navazovat dobré vztahy se zemí nepřátelskou, kterou Rusko dle Wolfowitzovy doktríny ve znění: “každá země, která je pod kvalifikovaným řízením schopna vytvořit sílu globální, na USA nezávislou, je třeba pokládat za zemi nepřátelskou,“ prostě je. A já mám za to, že nejlepším řešením pro Rusy je vzít tuto doktrínu jako fakt. Nemohou s ní totiž nic dělat, protože jejich země, stejně tak jako Čína, jsou mocnostmi na vzestupu a proto jsou pro USA mocnostmi nepřátelskými.