Stalin by žasl, jak si Obama hravě osvojil jeho metody kultu osobnost

Břetislav Olšer
29. 5. 2014   Fragmenty
Tisíckrát opakovaná lež se stává skutečností; Goebbelsovo heslo platí pro české novináře i dnes. Včerejší novinové titulky v našich novinách promlouvaly k protiruským čtenářům jasně; zlé Rusko rozpoutalo “hvězdnou válku”, když zrušilo činnost pro NASA důležité Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Stalin by žasl, jak si Obama hravě osvojil jeho metody kultu osobnosti

Skutečností však zůstává, že americká NASA byla v rozpoutání “hvězdných válek” první, když pozastavila už od 3. dubna 2014 veškerou kosmickou spolupráci s Ruskem, tedy před měsícem a půl. Zaměstnanci NASA nebudou cestovat do Ruska ani přijímat ruské návštěvy, nebudou se svými kolegy z Ruska smět udržovat elektronický kontakt a ani pořádat společné telekonference. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír toto rozhodnutí oznámil týden poté, co i přes ruskou anexi ukrajinského Krymu označil americko-ruské kosmické vztahy za dobré. Stalin by žasl, jak si Obama hravě osvojil jeho metody kultu osobnosti.

Podle ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina se jedná o způsob, kterým chtějí Američané pozastavit ruskou expanzi do vesmíru a zmařit jejich snahy na trhu vesmírných služeb. “Po analýze sankcí proti našemu kosmickému průmyslu navrhuji Spojeným státům, aby své astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici vysílaly pomocí trampolíny,” dodal vicepremiér. Hop, a je tu lidoop…

Takže, USA mohou činiti cokoli a je to OK, ale jakmile Rusko zareaguje, je z toho trhák na první stránky. V tomto případě o Putinově rozpoutání “hvězdných válek” s USA. Podle odborníka na kosmonautiku Tomáše Přibyla představuje Mezinárodní kosmická stanice (ISS) v podstatě 99 procent spolupráce mezi americkými a ruskými vědci v oblasti kosmonautiky. Zákaz spolupráce s výjimkou ISS je podle něj proto pouze prázdné gesto, formální zákaz. “Dnešní kosmonautika je obecně postavena na spolupráci. (…) Dnes odpoledne například odstartovala z Kalifornie americká raketa Atlas 5 s americkou vojenskou družicí. První stupeň rakety Atlas 5 pohání motory vyrobené v Rusku. Jinými slovy, ta kosmonautika je opravdu nesmírně propojená. (…) Myslím si, že není možné zcela přerušit jejich dosavadní kontakty.” Takže to ale vypadá, že sankce neučinily NASA žádané. Poslední americký raketoplán s lidskou posádkou podnikl cestu na oběžnou dráhu v roce 2011. Od té doby létají všichni astronauti z Bajkonuru ruskými Sojuzy. NASA sice doufá, že soukromé firmy vyvinou loď schopnou převážet na ISS lidské posádky, nicméně to potrvá ještě několik let. NASA by tento proces chtěla uspíšit, ale je otázkou, zda na něj získá více peněz. Podle stanice CBS News dále Američané využívají ruské raketové palivo pro větší manévry se stanicí ISS.

NATO přerušilo veškerou spolupráci s Ruskem

Ano, je to jasné; Spojené státy s 18 biliony USD státního dluhu jsou na ruském kosmickém programu závislé, neboť v současné době nemají po vyřazení raketoplánů vlastní kosmickou loď, kterou by mohly dopravit astronauty do vesmíru. Američané proto využívají ruská plavidla Sojuz, za jedno místo v této kosmické lodi platí takřka 71 milionů dolarů (přes 1,4 miliardy korun). NATO se však včera dohodla, že – slovy diplomatů – “na praktické úrovni” přeruší veškerou civilní i vojenskou spolupráci s Ruskem kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Společných projektů Ruska se v minulosti rozjela celá řada. Minimálně v jednom případě ale bude zastavení kooperace s Rusy (pokud k němu skutečně dojde) Evropany opravdu “bolet”.

Řeč je o projektu strategické přepravy aliančních jednotek SALIS (Strategic Airlift Interim Solution); tu zajišťuje společnost Volga-Dněpr obřími letouny An-124 Ruslan, které přepravují vojáky do Afghánistánu či afrického Mali, stejně jako jednotky dalších třinácti států NATO. To bylo ale předtím, než NATO vydalo rozhodnutí, že přerušuje veškerou spolupráci s Ruskem. Moskva chce po tomto prohlášení rovněž zakázat Američanům používání ruských raketových motorů při vojenských startech a od 1. června pozastaví v Rusku i používání amerického navigačního systému GPS. Pokud se Moskva nedomluví s Washingtonem na rozmístění pozemních stanic ruského navigačního systému Glonass, pak od 1. září bude “definitivně ukončena” práce 11 amerických stanic systému GPS v Rusku. Holt, sankce jsou dvojsečná zbraň, zvláště když NASA nemá své motory, které by dopravovaly americké raketoplány do vesmíru. Bez “džípíesky” se žít dá za volantem po Moskvě i po Sibiři, ale bez raketového motoru na ISS v kosmu? Asi fakt jen s pomocí trampolíny…

A aby bylo zcela jasno, proč sankce proti Rusku; Robert Hunter Biden, syn vicepremiéra USA Josepha Bidena, se stal členem ředitelské rady soukromé ukrajinské společnosti, která těží plyn. Kromě právnické práce bude reprezentovat společnost v mezinárodních instiucích. Navíc astronauté “dostali radu”, jak na to s tou trampolínou. Na rozdíl od rakety, která astronauty pomocí chemického paliva vystřelí do vesmíru, ale trampolíně nedá potřebnou energii. Pokud by tedy chtěli astronauti dosáhnout potřebného počátečního zrychlení a překonat gravitaci, museli by umístit trampolínu do jámy zhruba kilometr pod zem. Druhým závažným problémem je samotný materiál trampolíny, neboť současné používané látky by takový nápřah nevydržely. Bylo by tedy za potřebí vytvořit novou, superinteligentní látku, kterou by se trampolína potáhla. Ale ani by nevyřešilo další problémy, jako například určení správného směru letu.

Legračních rozmařilostí není nikdy dost, ale teď znovu vážně; Moskva obvinila kyjevskou vládu, že závažně porušuje zmíněná mírová ujednání ze Ženevy. Ukrajinci, byť se k tomu zavázali, odmítají zakročit proti radikálům neonacistického Pravého sektoru, kteří zastřelili pět proruských vzbouřenců u Slavjansku, nemíní ani odzbrojit „revolucionáře“ na kyjevském Majdanu. A rezumé? Zloděj křičí chyťte zloděje; Rusku se prý krátí čas, aby přestalo mluvit a začalo jednat podle dohody z Ženevy, řekl americký viceprezident Joe Biden. Pohrozil, že za případné provokace Moskva zaplatí. Přitom americkým letounům Rusové povolili kontrolní let nad svými vojáky na hranicích s Ukrajinou; že by to samé povolily USA v Polsku a jinde?

Třicet základen NATO kolem Ruska

Dívám se na mapu Evropy, na skoro třicet základen NATO kolem hranic s Ruskem. Přes třicet států Západu doráží jak rozzuření sršni na jedinou ruskou armádu, které ještě vyčítají, že ji mají na svém, tedy ruském území. Drzost nezná mezí. Aliance na území cizích států nevadí, ale ruská armáda na vlastním území Ruské federace je ohrožením světové bezpečnosti. A v čele tohoto pomateného srocení jsou Spojené státy, co mají své vojáky ve sto padesáti zemích planety, ale to je OK. V kolika zemích má svoji armádu Putin? Najde se někdo, kdo mi odpoví? Jde o patologické čekání na krveprolití ve zkrachované Ukrajině, která chce jediné – občanskou válku. A chudák silový ministr Martin Karolín Peake -Stropnický dostane od Rasmussena kartáč, že nechce k nim do holportu a přidat se mezi submisivní schizofreniky, co si k sobě domů opět pozvou na dočasný piknik další armádu…

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger v deníku The Washington Post zkritizoval západní politiky za to, že „očerňují“ ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle slov amerického exministra zahraničí démonizace Putina není cílenou politikou Západu, ale je to jen ubohý alibismus, kterým chtějí ospravedlnit svou nekompetentnost a neschopnost. Slova byla patrně mířena na B. Husseina Obamu. Popularita amerického prezidenta v USA je velmi nízká a sám Putin je v USA populárnější nežli Obama, kdy prezident Ruské federace je podle mínění Američanů nejmocnějším mužem světa.
Inu, lžeš, lžeme, lžou; nejen politici, ale hlavně média, co ze sankcí USA proti Rusku udělala údajně Ruskem zahájenou “hvězdnou válku…” 
Další komentáře, glosy, reportáže a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz(http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)– http://bretislav-olser.enface.cz – http://olser.cz –http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php