Tříprocentní vítěz…

Ladislav Žák
28. 5. 2014 Vaše věc
Při poslechu toho, jak nám naši politici v čele s premiérem vysvětlují, že jsme vlastně v evropských volbách uspěli, protože u nás zvítězily proevropské síly, je hned jasnější, proč se věci mají tak, jak se mají.

Nízká účast, tedy to skutečně podstatné pro demokracii, je šmahem vysvětleno působením prezidenta, který opustil svůj úřad více než před rokem s problematickou nálepkou příliš široké amnestie. Aktuální vliv Václava Klause na názory lidí není při vší úctě takový, aby mohl způsobit to, že více než 4/5 voličů zůstaly doma. Údajně mu v „zajištění“ ostudné účasti pomáhala zlá média, která nechválila EU, ale zdůrazňovala prý tvrdošíjně jen kauzy pomazánkového másla, žárovek nebo splachování WC.
Pojďme si nalít čistého vína. Lidé nejsou tak hloupí, aby našli volit proto, že někdo v Bruselu vymyslel šablonu na banán. Lidé vnímají EU díky chování českých politiků jako velký problém. Stále větší skupina subjektů včetně obcí se bojí evropských dotací a jiných aktivit jako čert kříže, protože jsou v konečném důsledku zdrojem problémů, i když se z nich podaří něco užitečného vytvořit. Se značkou EU je spojeno mnoho potíží. Na straně druhé na velký aktivní svobodný pohyb osob nemá podstatná část našich občanů peníze a ten pasivní jim většinově přináší jen neblahé důsledky imigrace. Kapitálem lidé nevládnou už vůbec a svobodný pohyb kapitálu jim přináší více nejistot a nezaměstnanosti než příležitostí. Pokud se týče volného pohybu zboží, tak lidé většinově čekají, až se „dopohybuje“ do slev, popřípadě dokonce do kategorie zboží s propadlou zárukou.

Lidé možná neznají tři pilíře EU, nicméně velice citlivě vnímají, že jde o pilíře hliněné a ještě k tomu v pořádném vlhku. Jasně cítí, že už nejde o žádné pilíře, ale jenom o velký kšeft, kterému ty pilíře brání. Neustále je jim politiky předhazováno, jaké mají štěstí, že žijí v EU a vůbec si toho neváží, ale lidé právě tohle nesnášejí. Možná by si měli politici uvědomit, že EU, to jsou především lidé, které oni pořád peskují, pohrdají jimi a bezostyšně je okrádají. O lidech nepadlo ze strany těch, kteří obhajují EU jako bílou krávu ani slovo, tedy kromě obvyklých frází, že si nejsme schopni uvědomit to nespecifikované dobro.

Neschopnost našich politiků pochopit, že to není jenom EU, ale že to jsou stále více i oni, kdož jsou lidem ukradení, je až neuvěřitelná. Volby v České republice nevyhrály proevropské síly a podobně hloupé je konstatování, že neúčast u voleb jsou znaky euroskepticismu. Eurovolby v České republice vyhrála lhostejnost. Naším politikům to vůbec nevadí, protože jim jsou lidé lhostejní už dávno a tak se těší na to, až budou u voleb hlasovat jenom oni. Je důležité si uvědomit, že pro vítěznou kandidátku nehlasovala ani tři procenta voličů…

Takový mandát není legitimní, takový mandát je k smíchu, který nám ovšem může zmrznout na rtech.