Turčynov tvrdí, že Kyjev je ochoten usednout ke kulatému stolu. Jde o politický manévr nebo krach trestné výpravy na východ?

11. 5. 2014 Vaše věc
„Slyšíme Donbas, a jsme připraveni usednout k jednacímu stolu“, řekl dnes ukrajinský pučistický prezident 


Uvedl v té souvislosti také záměr uspořádat v nejbližší době v Kyjevě kulatý stůl národní jednoty. Podobné kulaté stoly by údajně mohly proběhnout po celé Ukrajině. Turčynov prohlásil, že nezávisle na čemkoli Ukrajina půjde cestou decentralizace. „Kráčíme cestou reálného posílení místní samosprávy, posílení regionů, a to jak finančního, tak i politického. Máme zájem na silných regionech, které mohou přijímat odpovědná rozhodnutí a za tato rozhodnutí odpovídat. A právě touto cestou postupujeme, když připravujeme změny ústavy,“ tvrdí prezident velmi často vystupující v polní uniformě, zřejmě na znamení, že je kyjevská moc veválce s vlastními obyvateli.

. turcynov Oleksandr Turčynov

Turčynov na jednu stranu hovoří o široké decentralizaci a na druhou stranu nechává útočit armádu na ty, kteří s tímto politickým požadavkem vystupují. Nejspíše jsou ale jeho dnešní slova způsobena tím, že trestná výprava na východ země se komplikuje aktivními vystoupeními místních obyvatel proti kyjevským úřadům, jak dnes také „prezident“ prohlásil. Navíc prý armáda postupuje tak, aby co nejméně ublížila lidem. To je ovšem soldateska pod vrchní velením Turčynova ukazuje v Slavjansku nebo Mariupolu. Jak ovšem věřit „vládě“, která neplní dohody z Ženevy přinejmenším v otázce odzbrojení extrémistů? Důsledkem toho jsou také více než čtyři desítky upálených v Oděse, které má podle všeobecného názoru na svědomí Pravý sektor.