Ukázka z knihy slovenského publicisty Dušana Valka o Andreji Babišovi, která byla v roce 2002 na Slovensku soudně zakázána

15. 5. 2014  ProtiproudV Bratislavě pokračuje soudní jednání, v němž se Andrej Babiš domáhá, aby byl vyškrtnut za seznamu agentů někdejší československé Státní bezpečnosti. Není jasné, zda již dnes padne rozsudek. Spíše však ne, protože svědci ze slovenského Ústavu paměti národa, kde se slovenské svazky StB nalézají, mají dnes přednést další důkazy proti současnému českému ministru financí, místopředsedovi vlády a majiteli hnutí ANO.viz dokument 24. 10. na Nové republice

Bez ohledu na to, jak dopadne v Bratislavě soud, určitě nebude nikdo „investigativně“ rozkrývat to nejdůležitější: Babišovy vztahy a původ jeho majetku – a tedy i současné politické moci, která je s tím bezprostředně spojena. A to dokonce ani v médiích napohled konkurenčních: Majitelé hlavních médií udržují mezi sebou obvykle „stav neútočení“. Což je zřejmě ten vůbec nejpodstatnější důvod, proč Andrej Babiš do nákupu finančně nezajímavého mediálního impéria šel.

Kdo nám bude vládnout?

Před námi jsou další dvoje volby: Za pár dnů do Evropského parlamentu, na podzim komunální a do třetiny Senátu. Hnutí ANO mezitím podle průzkumů dále posiluje. J to bezprostřední důsledek „mediálního ticha“ kolem Andreje Babiše. Jde o úplně nový fenomén, který jsme dosud neznali. S největší pravděpodobností „přivodí“ českému Berlusconimu další volební vítězství. Zákony mediokracie jsou v tomto smyslu jednoduché.

Zakázaná kniha

Myslíme si proto, že je dobré, aby alespoň část české veřejnosti věděla o našem budoucím „autokratovi“ ještě něco více. Kniha Dušana Valka „Počestný Andrej Babiš“, která se zabývala mnoha podezřelými okolnostmi Babišovy „cesty vzhůru“, byla na Slovensku zakázána. Klasický případ: Máte-li opravdu hodně peněz, dokáží právníci téměř cokoli. U nás však takový zákaz neplatí. Přineseme proto postupně několik komentovaných ukázek z této publikace, která k výše zmíněným otázkám přece jen alespoň něco napovídá.

V českých politických a novinářských kruzích se po přiklepnutí Unipetrolu Babišovi začalo veřejně šuškat o tučné provizí, která měla odejít z Babišovy kapsy přes šéfa premiérových poradců Šloufa k Miloši Zemanovi a ministru průmyslu Miroslavu Grégrovi. Mluvilo se řádově o devíticiferné částce.

Úplné začátky vzniku chemicko-potravinářského impéria nechme zatím stranou, vrátíme se k nim v jiných souvislostech. Aktuálně je zajímavější podívat se na metody, jakými Andrej Babiš postupoval, když už byl poměrně silný a bohatý – ale ještě zdaleka ne nejbohatší. Kdy proto o politické kariéře ani neuvažoval. Něco podstatného nám to může říci také o jeho „politických“ metodách. Víme přece, že chce „řídit stát jako firmu“. Tu ovšem musí nejdřív nějak získat. V byznysu to probíhalo zhruba takto:
Tunel v Agrobohemii a ovládnutí Unipetrolu

Když Zemanův kabinet odklepl Babišovi český chemický gigant, Česká televize ve své hlavní publicistické relaci Fakta odvysílala dokument o tom, odkud Andrej Babiš pochází, a co všechno už v Čechách dokázal a  jak ovládl například lukrativní chemický podnik Lovochemie.

V polovině 90. let získala jednapadesátiprocentní balík akcí lovosické Lovochemie společnost PROfertil, kterou vlastnil Babiš společně s německým podnikem BAGS. Firma PROfertil se ale přes nátlak německého spolumajitele navýšení nezúčastnila a zůstala jí v podniku minorita. Stratégem převratu byl právě Babiš, šéf představenstva Lovochemie, Agrobohemie i PROfertilu. Ze své funkce pak poslal PROfertil do likvidace i s půlmiliardovým dluhem v IPB. V celém případu dodnes není jasné, kdo poskytl Agrobohemii potřebný kapitál na ovládnutí státního podniku Unipetrol.
Podvod v Lovochemii?

Souboj v Lovochemii nakonec skončil tak, že německá firma, která se cítila Babišem jako svým společníkem podvedená, podala na Agrofert, tedy na Andreje Babiše, trestní oznámení. To ovšem nakonec vyznělo do ztracena. Dluh PROfertil zdědila po krachu IPB, tedy ČSOB. Ta podala na PROfertil další trestní oznámení za podvod. PROfertil totiž ručila za úvěr privatizovaným podílem lovosické Lovochemie, ale protože ztratila v podniku vliv, ztratila hodnotu i bankovní záruka.

Společnost PROfertil byla i podle pořadu ČT vytunelovaná právě Andrejem Babišem, a čeští daňoví poplatníci tak přišli minimálně o půl miliardy korun. Tehdejší místně příslušená státní zástupkyně Lenka Bradáčová o tom napsala, že podle jejího názoru Andrej Babiš se transakcemi v Lovochemii a PROfertilu chce zřejmě splacení půl miliardového úvěru úmyslně vyhnout.
Zeman, Babiš, Unipetrol: Cesta na vrchol

Když Zemanův kabinet překvapivě přiklepl Unipetrol Agrofertu, zamířil Babiš k hvězdným výšinám. Jeho největší konkurent, britská Rotch Energy, nabízela české státní kase 14,5 miliardy korun. Babiš o tři miliardy méně. Zeman zpočátku tvrdil, že v největší české privatizaci bude rozhodujícím kritériem cena, najednou však na to zapomněl…

V Čechách není žádným tajemstvím, že Andrej Babiš má velmi dobré kontakty na českou politickou špičku. Známý je jeho vřelý vztah k lidem blízkým právě bývalému premiérovi Miloši Zemanovi či k některým členům jeho vládního kabinetu nebo vládní ČSSD.

Čtěte ZDE: Andrej Babiš pěstuje „superřepku“, zatímco krysy tiše umírají na rakovinu. Vládne nám „firemní hnutí“ MonsANtO? Už i Princ „Bilderberg“ Charles „opatrně nesouhlasí“

V českých politických a novinářských kruzích se po přiklepnutí Unipetrolu Babišovi začalo veřejně šuškat o tučné provizí, která měla odejít z Babišovy kapsy přes šéfa premiérových poradců Šloufa k Miloši Zemanovi a ministru průmyslu Miroslavu Grégrovi. Mluvilo se řádově o devíticiferné částce. Někteří čeští novináři se také zabývali informací, že BIS před rozhodnutím informovala některé ministry Zemanovi vlády o nejasných majetkových propojeních Agrofertu. BIS měla prohlásit, že nedoporučuje privatizaci ve prospěch Babiše.

Při setkání s mými českými kolegy v Praze jsem se dozvěděl, že právě premiérův poradce Šlouf měl údajné zajistit, aby se BIS stáhla a o svém stanovisku dále jednotlivá ministerstva neinformovala až do převodu Unipetrolu. Česká tajná služba se totiž Andrejem Babišem zabývala od jeho příchodu do České republiky v souvislosti s akvizicemi Agrofertu.

Sledovala jednotlivé operace a vstupy do chemiček. Někdejší šéf bratislavského Petrimexu Marián Mojžíš mi na jedné z našich schůzek věnovaných Andreji Babišovi mezi čtyřma očima přiznal, že ho začátkem navštívili dva velmi dobře informovaní lidé, o kterých byl přesvědčen, že jsou ze slovenské tajné služby SIS a české BIS.