„Amerika nás oklamala,“ vzteká se rozzuřený irácký premiér a kupuje si k válce proti ISIS radši ruské tryskáče

Tyler Durden
28. 6. 2014   NWOO      původní zdroj
Bylo to před týdnem, když jsme se dověděli, že ruský Vladimir Putin v zase dalším diplomatickém majstr-štyku využil vakua ve vztazích mezi US (které teď chtějí svého dosavadního loutkového ministerského předsedu Iráku odstranit) a Iráckým premiérem (který čím dále hlasitěji vystupuje proti spojencům US v regionu, konkrétně Saúdské Arábii, a proti US požadavkům na koaliční vládu) a  nabídl iráckému vůdci „úplnou pomoc“.



Včera se irácký vůdce rozhodl vzít Putina za slovo (zvláště když, jak jsme referovali před tím, Irácké letectvo momentálně sestává ze všech dvou tryskáčů Cessna) a oznámil, že koupil použité ruské tryskáče, kterých bude ve válce s ISIS použito místo US bojových letounů.
Jak hlásí BBC citující Malikiho: „Tryskáče z Ruska a Běloruska přinesou, doufejme, tu klíčovou změnu v boji proti ISIS v Iráku.“ Vysvětlil, že lituje iráckých kontraktů s US a říká, že jejich „tryskáčům trvá příliš dlouho, než dorazí.“
„S boží vůlí bude tato síla do týdne účinná a zničí ty teroristické brlohy,“ řekl BBC Arabic.

Pan Maliki říká, že Irák si z Ruska objednal tryskové bitevníky Suchoj, snad podobné tomu na obrázku.
Mezi tím tento ministerský předseda využil další šanci, aby dloubl US do oka, které i přes poslání „vyzbrojených konzultantů“, nebo jak to Obama v těchto dnech nazývá vojáky a zvláštní agenty CIA, tak selhaly jako dodavatel svých slíbených tryskových bitevníků pro tuto občanskou válkou rozervanou zemi. Maliki kritizoval proces nákupu US tryskáčů jako „vlekle zdlouhavý“ a dodal, že radikálové by už byli zahnáni, kdyby Irák měl řádnou leteckou obranu.
„Budu upřímný a řeknu, že když jsme podepisovali kontrakt s US, tak jsme byli oklamáni,“ řekl Maliki. „Radši jsme měli usilovat o nákup jiných tryskových bitevníků jako britských, francouzských či ruských, abychom našim silám zajistili vzdušné krytí; kdybychom měli letecké krytí, tak bychom to, co se děje, odvrátili,“ pokračoval.
Maliki řekl, že Irák koupil použité tryskové bitevníky z Ruska a  Běloruska, „které by do Iráku měly dorazit během dvou či tří dnů.“ Říkal ve svém prvním interview pro mezinárodní vysílač od začátku velké ofenzivy ISIS – Islamistického státu Iráku a Levanty – arabské službě BBC.
Ministerský předseda rovněž potvrdil, že syrské síly provedly nálety proti islamistickým militantům na hraničních přechodech mezi Irákem a  Sýrií. Řekl, že Irák tyto nálety nepožadoval, ale že je „vítá“. „Provedly své nálety a my jsme provedli své údery a konečnými vítězi jsou obě naše země,“ řekl.
Je ironií, že to také znamená, přinejmenším opticky, že US jsou nyní v jednom šiku s Ruskem, stejně jako s Íránem, se Sýrií a se Saúdskou Arábií v boji „všech proti jednomu“ proti ISIS, která si nadále konsoliduje své území v Iráku a v Sýrii.
Co to opravdu znamená, je že, Obama požádal o dalších $500 milionů k vyzbrojení ISIS a jejích druhů z al-Kaiídy v Sýrii a brzy to dostane, na což následně irácké letectvo teď použije ruské tryskáče, aby to zbombardovalo.
Jaká je zase definice zástupné války?
Autor: mir.pavlicek