Oblíbený televizní komentátor Miroslav Kalousek

11. 6. 2014Vedení zpravodajství České televize zjevně dospělo k přesvědčení, že nestačí, aby redaktoři důsledně vše komentovali z pravicových pozic, ale že je nutné, aby se ke všem významnějším událostem vyjadřovali čelní pravicoví politici. 

Nestačí, že si výhradně takové zvou jako “odborníky”, kteří odborné otázky hodnotí politicky a politické “odborně”. Tak jak s poznáním důsledků pravicové politiky ztrácejí půdu pod nohama pravicové strany, které nepředstírají, že jsou pravicové, snaží se i televizní redaktoři podpořit postavení těch, kteří je do funkcí v České televizi pomohli dostat a měli by je tam i udržet.

Nejvíce příležitostí dostává jimi oblíbený Miroslav Kalousek, nejlepší ministr financí. Důvodem jistě není jeho nesporný dar stručného a vtipného vyjadřování, ale skutečnost, že je dnes opravdovým lídrem pravice v ČR (pokud nepočítáme Andreje Babiše, který se takticky k pravici příliš nehlásí).

Metoda manipulace je takováto: Teď jste slyšeli zprávu. Nestačí, že byla formulována jako komentář. Následně uslyšíte někoho, kdo návrh vzešlý z ČSSD zpochybní, odsoudí nebo zesměšní. Bude to legrace a diváci pochopí, proč je i tento návrh špatný, jako všechny ostatní, které podává vládní levice (byť i krotká), nebo dokonce KSČM. Kalousek podpoří pravicové postoje, pohřbí levicové a pomůže redaktorům plnit jejich misi.

Kalousek totiž bez ironie opravdu génius je, jak bylo nejen mnou opakovaně konstatováno. Má velmi vysokou inteligenci a naprosto žádné morální zábrany. Je mnohem nebezpečnější než bezcharakterní blbci, protože se na rozdíl od nich vyhne všem překážkám ve svém dalším působení. Je nejnebezpečnější ze všech škůdců a největší nadějí všech, kteří se na společenských škodách přiživují.

A tak dnes 10. 6. 2014 v hlavních zprávách od 19.00 na ČT 1 a ČT24 bylo konstatováno, že důchodcům bude přidáno směšných zhruba 200.- Kč, ale hned byl povolán komentátor a “odborník” Miroslav Kalousek, aby konstatoval, že je pěkné, že vláda přidává důchodcům, ale že by měla také říci, kde hodlá ušetřit. Zní to totiž logicky. Neřekl, “kde na to vláda vezme peníze”, protože zdaňování bohatých je pro pravici včetně televizních komentátorů nepřípustné, smí se jen škrtat na jiném místě. Bohuslav Sobotka hned vysvětlil, že se bude škrtat ve státní správě. To znamená, že některé její funkce nebudou naplňovány nebo budou zprivatizovány. (Premiér ovšem pohostinsky vystupoval nikoli v roli žalobce, či soudního znalce, ale sprostého podezřelého.) Takhle o tom ovšem povrchní divák nepřemýšlí. Ten si má jenom říci: “Sakra, ten Kalousek má zase pravdu, vždyť ta neodpovědná vláda by dál zadlužovala další generace! Kolik že to bylo na té Kalouskově předvolební složence? ” Pro větší efekt dodala ČT vhodné záběry pasivně sedících usmívajících se důchodců. To nejsou prosté ilustrativní záběry, to je totiž komentář. Vyjadřuje názor: “Nač potřebují peníze, když nic nedělají? A asi jim je dobře, když se usmívají.”

Kalousek samozřejmě není jediným oblíbeným komentátorem a odborníkem. Ke zprávě, podle níž připravovaný zákon ztíží kácení stromů, které nejsou ovocné, byl v týchž zprávách povolán bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za ODS, který vyjádřil názor, že přece každý by měl mít právo kácet stromy na svém pozemku, jak on to vyhláškou prosadil, neboť to jsou stromy jeho, soukromé, ne veřejné! Rozumějme, stejně tak může majitel soukromého podniku terorizovat “své” zaměstnance a v budoucnu své poddané a své otroky, neboť pokrok se nedá zastavit. Hlasatelka poradila divákům, aby káceli rychle, než nová vyhláška začne platit. Ještě stačila podotknout, že s novou vyhláškou nesouhlasí “starostové”. A to je náhodička, starosty opět reprezentoval senátor za ODS , primátor Teplic, Jaroslav Kubera, skoro stejně talentovaný jako Kalousek, ale se stopami lidství. Starostů je málo a Kubera je nepochybně reprezentuje, tak koho jiného?

Nové úvahy o stavbě Kaplického “chobotnice” komentoval z politického záhrobí další génius Kalouskova typu – Pavel Bém. Těšme se, patrně mají v ČT za úkol pomoci jeho recyklaci a regeneraci.

Chápu, redaktoři mohou přece volat jen tomu, na koho mají telefon!