Petro Porošenko: Zbraně, prostitutky a drogy

Gregorij Klljada
6.6.2014  Zvědavec
Bez ohledu na to, jak málo lidí se může zúčastnit ukrajinských prezidentských voleb v neděli, je výsledek známý předem – favorit USA, bude prohlášen vítězem voleb (článek vyšel 24.5. – poznámka editora). Výsledek zemi nadále rozdělí. Mnoho regionů odmítne za prezidenta tohoto čokoládového krále, který je notoricky známý rozkrádáním státních peněz, uznat. 


Porošenko nemá šanci krvavý konflikt zastavit, dokonce ani když bude bezskrupulózně vykonávat všechny příkazy Joe Bidena, Victorie Nuland a Geoffrey Pyatta. Mimo to jeho američtí páníčci si jako cíl ukončení krveprolití nikdy nestanovili.

Petro Porošenko, miliardář začal své podnikání praním peněz správců ze sovětských časů. Nikdy nebyl podnikatelem, který sám firmu rozjel. Tato báchorka je vymyšlená. Měl raketový nástup díky zločinným spojením svého otce odsouzeného za rozsáhlou krádež v r. 1986. Po odpykání trestu rozjel Porošenko st. vlastní byznys a svého syna donutil se do aktivit zapojit. Byl to špinavý byznys, vše začalo plundrováním státního majetku ozbrojenými bandami. Porošenkova rodina plánovala rozšířit aktivity mimo Ukrajinu. Taťjana Mikojan, velmi známá kyjevská právnička, si pamatuje, co tato rodina dělala v Podněsteří: „V 90. letech to bylo strašlivé: ilegální zbraně, prostitutky, drogy – to vše přinášelo zisky otci i synovi.“ Porošenko st. byl za své přednosti odměněn – v r. 2009 dostal vyznamenání Hrdina Ukrajiny, které mu koupil jeho syn, který zaplatil tehdejšímu prezidentovi Juščenkovi, kmotrovi dětí Petro Porošenka. Tento údajně zvolený prezident je známý svým rozkrádáním rozpočtových prostředků. Má pověst někoho, kdo ví, jak vydělat peníze z čistého luftu. Mnohokrát byl obviněn z účasti na rozsáhlých korupčních komplotech, z otevřeného lobbování, zpronevěry rozpočtových zdrojů, neplacení daní, ilegálních operací s cílem získat podíly a z fyzického vyhrožování politickým odpůrcům a konkurentům. Zcela určitě není jen pouhým podvodníkem, ale magnátem, vlastníkem obrovského a diverzifikovaného impéria.

Forbes uvádí Petro Porošenka jako 130. nejbohatšího žida na světě, s 1,6 miliardou dolarů. Pseudo-prezident Ukrajiny Porošenko se narodil jako Waltzman. Porošenko je jméno jeho matky, ta byla také židovka. V minulosti byl Porošenko sponzorem Naší Ukrajiny a Viktora Juščenka. Součástí jeho podnikatelského impéria je také 5. televizní kanál, známý svojí fanatickou protiruskou propagandou. Až donedávna vydělávala jeho cukrovinková výrobní skupina stovky milionů dolarů na byznysu v Rusku. Od r. 2012 měla Rošen 3,2% podíl na ruském trhu (6. největší producent). Vydělané peníze vždy používal na protiruské projekty.

Prezidentský kandidát a zítřejší „zvolený“ prezident učinil z návratu Krymu Ukrajině a obrany země před „vnější intervencí“ priority své zahraniční politiky. V jeho programu je těžké najít něco, co by bylo uvedeno konkrétně. Není tam nic určitého. Místo toho je plný prázdných výzev k vytvoření „svobodného evropského státu“, „obnovení vojenské síly“ atd. Mnozí považují jeho projevy za odporné, obzvláště když Porošenko začne vyprávět historky o „vlastenectví“, „národní jednotě“ a „ochraně lidských práv“.

Petro Porošenko je politický chameleon. Tento magnát vstoupil do politiky velmi cynicky. Udělal to pro osobní obohacení. Je plný ambicí a přímé touhy po moci, ale nemá profesionální tým, který by pracoval efektivně nebo udělal dojem na veřejnost. Je poháněn spíše hrabivostí, než myšlenkami.

Nyní má Porošenko kontrolu nad místními samosprávami v regionech Vinnycija, Volyň, Černovica a Záporoží a sní o rozšíření své moci na celou Ukrajinu. Jeho sklony zapojovat se do podvodných podniků lze těžko potlačit. Porošenko je jednou z nejodpornějších postav ukrajinské politiky a je v čele seznamu zkorumpovaných lidí v zemi. Po utrpení tolika neúspěchů se stane příštím prezidentem země, za požehnání Washingtonu.