Porošenko začíná z nesprávného konce

Jan Petránek
3. 6. 2014 ruvr.ru
Návštěva zvoleného ukrajinského prezidenta ve Varšavě vypadá jako předem naplánovaná operace, jejímž jediným cílem je schůzka v polské metropoli s prezidentem USA Barackem Obamou.
Je to mínění mezinárodního komentátora Českého rozhlasu, známého politologa Jana Petránka. Podělil se s Hlasem Ruska o svůj názor na ukrajinský problém a nadcházející varšavská jednání.
Oficiálně bylo sděleno, že na varšavských jednáních mají být posouzeny otázky stabilizace ukrajinské ekonomiky, zmírnění napětí na východě a postup k dialogu. Ale je tento dialog na vyšší úrovni dnes skutečně možný?
Jan Petránek má za to, že Putin je výborný stratég. Prokázal to založením Eurasijského svazu, do kterého ještě určitě vstoupí Arménie, Kyrgyzstán a v určitém formátu také Tádžikistán. Myslím, řekl Jan Petránek, že by Kreml mohl dát na jednací stůl s Porošenkem takové návrhy, které ukrajinský prezident nedokáže odmítnout dokonce s ohledem na Brusel a Washington. Jenže jednání si vyžadují vzájemnou shodu. Šance na to zatím existují.