Rozšiřování Evropské unie: Další, prosím!

10. 6. 2014 AC24
Nejčastěji se v inauguračním projevu nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka 7. června opakovalo slovo Evropa. Často se ozývalo i během parlamentních voleb v Kosovu, které se konaly minulou neděli. Evropská tématika nechyběla ani 5. června ve videoprovolání kancléřky Angely Merkelové adresovaném balkánským zemím.
Ve všech těchto případech se hovořilo o perspektivách jmenovaných zemí týkajících se jejich budoucího připojení k Evropské unii. Porošenko zdůraznil, že Ukrajina podepíše do 27. června druhou část asociační smlouvy s Evropskou unií.V Kosovu, kde zvítězila Demokratická strana v čele s premiérem Hashimem Thacim, slíbil Thaci svým voličům postup do Evropské unie. A Angela Merkelová prohlásila ve svém videoprovolání adresovaném balkánským zemím, že Srbsko, Makedonie, Černá Hora a také Bosna a Hercegovina mají jasné perspektivy pro vstup do řad členů jednotné Evropy.
Le Pen říká, že ta katastrofální politika EU je řízena z USA
Převrat na Ukrajině připravovaly USA a EU, kyjevští odstřelovači byli najati opozicí
Konkurent EU. Nový hráč – Eurasijský svaz (EUA)

Příznačné je, že v žádném ze zmíněných případů se nemluvilo o těch kritériích, která budou muset splnit jmenované státy, aby se staly členy evropského klubu. A zatím právě v době, kdy zvolený ukrajinský prezident pronášel slova přísahy o věrnosti svému lidu, padaly na část tohoto lidu žijícího v jihovýchodní části Ukrajiny, miny a náboje, letěly na ně rakety z raketometu Grad. Ve městech a obcích umírali civilní obyvatelé, mimo jiné i děti, hořely tu domy a závody, explodovaly systémy jejich zásobování vodou a elektřinou, útoky se nevyhýbaly ani nemocnicím .
Ukrajina se de facto rozpadla na západní a východní část a místo dialogu s přívrženci federalizace probíhá jejich fyzická likvidace. O katastrofální situaci v ekonomice tohoto státu, který by tolik chtěl být součástí Evropy, se už hovořilo mnohokrát. Zajímalo by nás, jak si představují „asociaci“ s takovou Ukrajinou v Bruselu?
Dalšího zájemce o vstup do Evropy, Kosovo, kde právě skončily parlamentní volby, vlastně ani nemůžeme pokládat v plné míře za stát. Ano, uznalo ho 99 zemí světa. Avšak mezi těmi, kdo ho neuznaly, je pět členských zemí Evropské unie. Jak přiznal německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, pokud jde o přiblížení k normám evropské demokracie, pak policejní mise EU v této zemi – EULEX – která končí v polovině roku 2014, prakticky zkrachovala. Rozmach zločinnosti a korupce v Kosovu se nezmenšuje. Pokračuje vyšetřování válečných zločinů polních velitelů Armády osvobození Kosova – UCK – mezi něž je zařazován i současný premiér Hashim Thaci. Předpokládá se, že je zapleten do obchodování s lidskými orgány. Za jeho vlády dosáhla nezaměstnanost v Kosovu 45%. A právě tenhle politik hodlá přivést Kosovo do Evropské unie.