Za co vlastně ukrajinští vládní vojáci bojují? A za co umírají?

Petr Fojtík
18. 6. 2014   fojtik.blog
Autor předkládá jednoduchou a přehlednou úvahu o subjektivní stránce účasti na bojích na Ukrajině. Vedle jeho sdělení je pozoruhodná také argumentace v diskusi k článku. Asi 90% diskutujících s autorem nesouhlasí. Protože jde o blogosféru Mladé fronty Dnes, jde zřejmě o pilné čtenáře tohodo deníku.

V Luhansku tragicky zemřelo skoro 50 ukrajinských výsadkářů. Chlapů, které jejich vláda poslala zabíjet své spoluobčany. Další, úplně zbytečná smrt lidí, kteří byli zneužiti svými “zvolenými” kyjevskými politiky. Již třetí hromadný masakr, který nikdy nikdo neobjasní. V Evropě tohoto tisíciletí zatím nevídaný jev. Státní mocí vyvolaná občanská válka.

Co si asi ti ukrajinští výsadkáři před vlastní smrtí mysleli?

Jaké bylo jejich odhodlání se v rámci rotace zúčastnit bratrovražedného běsnění na jihovýchodní Ukrajině?

Co to bylo za účinnou propagandu, kvůli které šli na tak hrůznou smrt?

To opravdu věřili kyjevské podvodně zvolené vládě, že jdou zabíjet své spoluobčany kvůli vlasti? A ne jen pro zájmy Porošenka, Achmetova, Kolomojského a jimi dosazených kyjevských poskoků? Umírat pro osobní a mocenské zájmy samozvanců?

Děkuji, to bych tedy nechtěl.

Oni těm vojákům a dobrovolníkům nacpali do hlav, že musí zabíjet kvůli svobodě a demokracii. Nařídili jim vraždit a hrdinně umírat.

Nelze nevpomenout, jakým způsobem dnešní kyjevská vláda vznikla. Nelze zapomenout na arogantní porušení podepsané smlouvy s bývalým prezidentem Janukovyčem. Na podezřelé praktiky při “hlasování” o nové vládě. Na ozbrojence v ukrajinském parlamentu, dohlížející na svobodné projevení vůle. O odebrání hlasovacích karet komunistických poslanců a následném “dvojitém” hlasování ani nemluvě…

Nelze nevzpomenout na bezohlednost současného ukrajinského vládnoucího aparátu.

Na jejich šílenou touhu ovládnout a podmanit si ty otroky z Achmetovových dolů a hutí. Donutit je znovu sklonit hlavy a dřít pro blaho oligarchů, zlodějů plynu a pár desítek kyjevských vykuků.

Možná i na toto všechno mysleli ti výsadkáři z iljušinu, který byl dnes neznámými střelci zasažen raketou.

Je mi všech těch mrtvých na Ukrajině líto. Jejich rodičů, žen i dětí.

Nejhorší je zbytečná smrt. Zneužitá chorobnou touhou po moci.

Snad si to jednou budoucí generace uvědomí.

Výběr z diskuse:

Oldřich Mazal

Analogicky se lze ptát, zač bojují a umírají separatisté a zda jim nevadí vraždit vlastní občany (třeba sestřelováním letadel).

Pavel Dvořák

Čekám, kdy se tu objeví názor, že to letadlo si Ukrajinci sestřelili sami, aby měli důvod brutálně zasáhnout proti hodným separatistům, nejlépe humanitárním bombardováním civilního obyvatelstva.

Milovníci konspiračních teorii si už brousí tužky (resp. leští klávesnice).

K blogu: pisatel se zařadil mezi autory humoristické fantasy literatury a dada stylu.

Bedřich Marjanko

A kdo ten konflikt vyvolal. Kdo podpouje separatisty na východě. Kdo jim dodává zbraně. Odpověď je nasnadě….. Kdyby se do toho Rusko nemontovalo, tak by ke krveprolévání nedošlo, neboť by nebylo čím zabíjet…

Miloš Fiala

Za co vlastně ukrajinští vládní vojáci bojují? A za co umírají?

Za vlast, za svobodu a nezávislost své země v boji, proti ruským fašistickým okupantům a jejich domácím posluhovačům, tedy za všechno, za co stojí bojovat. Asi ne Vám pane Fojtíku ale ano stojí.

Jan Ziegler

Tento hloupý shluk písmen jako by z oka vypadl ruské komunistické Pravdě z roku 1940. Také tam vycházely články ve stylu: “….Za co britští vojáci bojují, za zájmy imperialistů a koloniální nadvládu Anglie nad světem a proti obyčejným německým dělníkům…” Soudruh Fojtík se k tomuto stalinovskému stylu velmi přiblížil.

Jaroslav Fišer

Vždycky mě rozčílí ty rádoby humanistické bláboly, že ukrajinští vojáci zabíjejí své vlastní spoluobčany.

Za prvé, ti lidé se sami Ukrajinského občanství vzdali, vyhlašováním všech těch svých obskurních republik a států, tudíž to už nejsou spoluobčané, nýbrž lidé, nedodržující zákony země kde žijí.

Za druhé, svých cílů chtějí dosáhnout se zbraní v ruce a pomocí násilí.

Za třetí, bojují ve městech a aglomeracích s civilisty a ti jim slouží jako štíty.

Žádný stát v takovém případě nemůže jednat jinak a musí reagovat na silu a nezákonnost silou, nebudu opakovat, jak se v podstatě se stejnou situací popasovalo Rusko v Čečně.

Dobré je zamyslet se i nad vznikem téhle situace. První ozbrojené skupinky začali vznikat po bubnové palbě ruských sdělovacích prostředků, že se na východ řítí zfanatizované bandy fašistů a banderovců a budou je vraždit a vyhlazovat. V téhle oblasti co se řekne v ruské TV je zákon a dodnes téhle hlouposti věří spousta lidí. Takže je celkem jasné, kdo má ruku na spínači/vypínači tohoto konfliktu

Robert Horáček

Tito “bratři” je banda samozvaných a importovaných ozbrojenců, kteří si berou za rukojmí civilní obyvatelstvo. Pokud by ozbrojené síly státu nezasáhly, pak by neměl institut státu žádný smysl. Neumím si představit stát, který by si to nechal líbit. Snad jedině kvazistát..

Bedřich Marjanko

Doporučuji přečíst rozhovor s ukrajinskáým fotografem Igorem Gilbo. Ten pán narozdíl od autora blogu na Ukrajině žije přes čtyřicet let….

Nora Malá

Tohle je prostě vyšší hra, které podle mne normální smrtelník (limitovaný nedostatkem informací – hlavně pravdivých informací) nemůže rozumět. Musí si jen vybrat které straně fandit (jak ve sportu). Mám známého. V listopadu 2013 byl služebně v Bělorusku (zastupuje českou firmu podnikající v zemědělství). Povědomě cestoval do zaostalé, uzavřené , chudé země. Byl hodně překvapen – zdaleka to nebylo tak špatné jak předpokládal. Zaskočila ho vysoká odborná úroveň (zemědělství ) lidí se kterými mluvil. V soukromých rozhovorech si ti lidé stěžovali na nemožnost cestovat (jinak byli celkem spokojení) a hlavně řešili situaci na Ukrajině (v listopadu 2013, u nás to bylo ještě nepodstatné téma). Nechápali připravovanou asociační dohodu Ukrajiny s EU. Dle jejich pohledu by znamenala odstřižení od Ruska a ekonomickou katastrofu (ropa,plyn,fosfáty a naopak většina vývozu do Ruska). Říkali (bělorusové) že to Janukovič dlouhodobě nemůže “hrát na obě strany” (EU,Rusko) a že to nemůže podepsat. Na druhou stranu že “západ” už Ukrajinu nenechá jen tak být. Říkali že to špatně dopadne. Nechci tady nikoho dráždit. Chci jen říct že není jen jeden úhel pohledu. To co se nám tady zdá být jasné, může být dost odlišné z pohledu západního Ukrajince, Bělorusa, obyvatele Doněcka, nebo Rusa třeba z Volgogradu.

Miroslav Kulhavý

Je zde několik autorů, které již nečtu a dneškem jsem si mezi ně zařadil i Vás pane Fojtíku. Takový jednostranný pamflet, co jste zde vyplodil ani komentovat nejde. I pro pana Černého, jehož rovněž jednostranné názory jsou poněkud nepochopitelné, jen několik dotazů a pokud si na ně po pravdě odpovíte, seznáte svůj omyl.

1) Kde vzali separatisté tolik moderních zbraní, které neměla a ani nemá ukrajinská armáda?

2) Mají všichni separatisté ukrajinskou státní příslušnost? Kolik těch, co tak výtečně ovládají výše jmenované moderní zbraně, jsou Rusové jak národností, ale i státní příslušností? Neopakuje se šaškárna z Krymu s neoznačenou ruskou armádou?

3) Kolik se na Ukrajině pohybuje ruských agentů – provokatérů i vzhledem k bezbariérovému jazyku?

4) Může si menšina ruské národnosti osobovat právo k vyhlášení samostatného státu a vzápětí požadovat připojení k Rusku?

5) V čem je nelegitimnost ukrajinské armády zakročit proti samozvancům a vrátit do úřadů řádně zvolené a jmenované představitele regionu, když byl výkon jejich funkce násilně pod hrozbou ztráty života přerušen? 6) Neusvědčuje separatisty z nízkých pohnutek (práce za ruský žold) i to, že lidé, kteří chtějí ochránit své rodiny a chtějí opustit město, musí při odchodu za tento akt zaplatit? 7) Co je to za sraby, když se při odpalování raket (kde je vzali?) a se střelbou z minometů schovávají za civilní obyvatelstvo? 8) Kam se poděly turisté z Ruska z desítek autobusů, které před akcemi separatistů překročily hranice? Přeji výše jmenovaným brzké probuzení do reality.

Tomáš Kučera

Další Putinův rectální alpinista při projevu. Poslední dobou se nějak přemnožili – nešlo by trochu zregulovat stavy jako u zvěře – njn. nejde to. Musíme stále znovu trpělivě vysvětlovat, že nejspíš většina Ukrajinců Putina nechce a ti, co ho chtějí, se s těmi druhými pustili do války. Tomuto typu války se říká občanská – copak na tom pan autor nechápe?