Co pro Ukrajinu může znamenat statut “vojenského spojence” USA?

Anna Michajlenko
31. 7. 2014    zdroj
V americkém kongresu se posuzuje návrh zákona o poskytnutí Ukrajině statusu vojenského spojence USA bez vstupu do NATO. Iniciativa desítky vlivných republikánů a demokratů předpokládá poskytnutí vojenské pomoci 100 milionů dolarů, poskytnutí zpravodajských informací o rozmístění, výzbroji a pohybech vojsk po celé zemi. Ale klíčovým v tomto návrhu zákona nejsou peníze a zpravodajské informace, ale možnost volně předávat “určité druhy zbraní” ukrajinské straně. 

A nebuďte na omylu z infografiky, kde se hovoří o komunikačních prostředcích, neprůstřelných vestách a vozech Hummer: Washington v případě takového zákona bude moci prodat Kyjevu jakékoliv zbraně po 100 dolarech za jednotku. Takže jenom aby vše bylo v souladu s právními formalitami.

V každém případě ale OSN uznává už smrt více než tisíce civilistů na Donbasu. Ve skutečnosti je jich pravděpodobně mnohem více. To znamená, že na Porošenkovi, jeho kolezích a generálech je již nesmazatelný cejch “Válečný zločinec.” A to znamená, že v případě přijetí tohoto zákona Washington ve skutečnosti začne vyzbrojovat válečné zločince, po kterých prahne haagský tribunál. Mimochodem nikoliv poprvé ve své historii.

Všichni si pamatujeme na špatné zkušenosti panamského diktátora Noriegy, kterého Američané po zuby ozbrojili, a pak se ukázalo, že je to banální drogový magnát.

Nebo okatější příklad Augusto Pinocheta, na kterého Američané vychrlili neuvěřitelné množství peněz a zbraní. Pak sice bylo nutno přiznat, že je to krvavý diktátor a válečný zločinec. Rozhodli se odstranit ho z dohledu. Mimochodem, tam byla také chunta – stejně jako v Kyjevě.

Další do očí bijící příklad – Saddam Hussein. Jeho Američané doslova zahrnuli zbraněmi, on je vzal a rozbombardoval chemickými bombami město Halabdžu, které bylo v tom okamžiku obsazeno íránskými vojáky a kurdskými jednotkami sebeobrany (Peshmerga). Ve městě však bylo hodně civilistů, ale Saddám rozhodl, že to všechno jsou pouze konvence. Po sérii podobných incidentů museli Američané přiznat, že Husajn je válečný zločinec a nakonec šli proti němu válkou.

Čím se liší od těchto “správných chlapíků” Porošenko s Jaceňukem? Ničím! Přesně tak je Američané nejprve vyzbrojí, a když si uvědomí, že jejich chráněnci ztratili cit a provádějí zvěrstva horší naž ta huseinovská – budou muset prohlásit Péťu a Seňu za válečné zločince a odsoudit je co nejpřísněji. Co naděláme, je to sada geopolitických nástrojů USA.

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová