Dopis amerického senátora prezidentovi al-Assadovi, o kterém nám mainstreamová média nic neřekla.

Jiří Schmied
5. 7. 2014    FreePub
“…Po celé ty roky jsem sledoval syrskou válku a některé další události na Blízkém východě a věřím, že americká politika vůči Sýrii je nebezpečně zavádějící. Jsem hluboce znepokojen skutečností, že pokud vyženeme prezidenta Assada, nainstalujeme extrémistický režim džihádistů napojených na al-Kájdu.”


Na webu Friends of Syria jsem narazil na údajný dopis amerického senátora Richarda H. Blacka syrskému prezidentovi Bašárovi al-Assadovi. Dopis vypadal věrohodně, nikoliv však zmíněná webová stránka. Dopis je přeložený a konci tohoto článku.

(Poznámka Ivana Davida: Senátor Black je republikán, bojoval ve Vietnamu jako pilot námořnictva “proti nepřátelům”, pracoval jako právník v Pentagonu, dále v soukromé praxi, pokládá se za konzervativního.)

Při ověřování tohoto dokumentu jsem pohořel – krom této webové stránky jsem ho nenašel na žádném věrohodnějším webu. V médiích žádná zmínka.

Kontaktoval jsem proto e-mailem senátora Blacka s prosbou o ověření, zda dopis skutečně napsal. Za něco málo přes 24 hodin přišla následující odpověď (přeložil jsem ji do češtiny):

Vážený pane Schmiede,

Poslal jsem tento dopis prezidentovi Assadovi a přikládám ho [v příloze] pro vaši pozornost. Po celé ty roky jsem sledoval syrskou válku a některé další události na Blízkém východě a věřím, že americká politika vůči Sýrii je nebezpečně zavádějící.

Jsem hluboce znepokojen skutečností, že pokud vyženeme prezidenta Assada, nainstalujeme extrémistický režim džihádistů napojených na al-Kájdu. Vzhledem k tomu, že al-Kájda zaútočila na USA a zavraždila 11. září 3000 Američanů, zdá se pošetilé spojovat se s jejich silami.

Syrské vzpouře dominují radikální džihádisté. 25. ledna 2014 The Times of Israel ohlásily obrovský nárůst globálních džihádistů mezi syrskými rebely. Izraelská rozvědka odhaduje, že za dva roky narostl jejich počet z odhadovaných 2000 na 30 000. The Telegraph uvedl, že téměř polovina syrských rebelů jsou džihádisté nebo tvrdí islamisté, citoval vysoce respektované vojenské analytiky z IHS Janes. Vzhledem k tomu, že jsou džihádisté nejsilnější povstaleckou silou, pak by spojenci al-Kájdy jistě dominovli Sýrii, pokud by padla do rukou rebelů. To by byl největší triumf al-Kájdy ve válce proti terorismu.

A nemůžeme omezit vyzbrojování tzv. „umírněných“ rebelů. Dáváme protitankové rakety TOW „umírněným“ a oni je použili 21. března 2014, aby pomohli teroristům z [fronty] al-Nusra přemoci křesťanské město Kessab a zabít 80 křesťanů, včetně 13 z nich, kterým byla sťata hlava. Vyzbrojování jedné frakce rebelů znamená pomáhat všem rebelům, včetně těch nejvíce barbarských.

Dále, prezident Assad bránil křesťany v Sýrii stejně jako jeho otec před ním. Naproti tomu džihádisté jsou zavázáni k tomu setnout hlavu nevěřícím. To znamená všechny, kteří nesdílí jejich extrémní pohled na islám včetně křesťanů a mnohých dalších muslimů.

Syrští rebelové nedávno ukřižovali muže v severní Sýrii. Běžně popravují válečné zajatce – groteskní porušení Ženevských úmluv. Jsou rádi za veřejné popravy a hrdě je dávají na YouTube (viz např. http://www.longwarjournal.org/archives/2013/07/syrian_jihadists_beh.php#). Je nechutné, že naše armáda musí podporovat takové barbarské divochy. Nutíme je bojovat za zlo.

Američané bojují proti al-Kájdě 12 let v Iráku a Afghánistánu. Připadá mi odporné, že jsme cvičili a vyzbrojovali ty samé lidi, aby bojovali proti americkým zájmům v Sýrii.

Někteří tvrdí, že Syřané použili jedovatý plyn, takže na ně musíme zaútočit. Tvrzení o zdroji útoku sarinem byly vysoce kontroverzní. Mnozí věří, že šlo o lest rebelů s cílem spustit americký útok. Bez ohledu na to jsme se rozhodli přijmout zničení syrských zásob [chemických zbraní], aby se spor vyřešil. Toho bylo dosaženo v rámci neuvěřitelně obtížné situace. Takže omluva pro válku je diskutabilní.

Nechtěně cvičíme západní džihádisty, aby se vrátili domů a útočili na USA a západní národy. The Daily Beast uvádí, že 100 Američanů bojuje v Sýrii na straně teroristů. Američan z Floridy provedl velký sebevražedný útok. BBC uvádí, že se většina džihádistů z Británie připojila k ISIL, ti jsou z nich nejvíc barbarští. Jejich chování pobídlo brigádního generála al-Basheera ze Syrské svobodné armády, aby psal o jejich účasti na „popravách, ukřižování a špatném zacházení s ženami“ (znásilňování). Varuje, že se vrátí domů, aby „pokračovali ve své zhoubné cestě destrukce.“ Nemáme žádný zájem na usnadňování takového odporného chování vyzbrojováním džihádistů bojujících v Sýrii. [BBC, Syria crisis: Britons accused of brutal killings, May 26, 2014.]

S pozdravem,

Dick

Richard H. Black
Senator of Virginia, 13th District
(703) 468-1342
SenatorBlack@usa.net
www.SenatorBlack.com

Máme tedy nejen ověřené, že dopis senátor skutečně napsal, ale také jsme zjistili jeho názory ohledně dění v Sýrii. Dopis je přeložen v článku Dopis amerického senátora syrskému prezidentovi. Informovala nás o tom česká mainstreamová média? Nikoliv. Zřejmě o tom ani neví. Dáme jim tedy vědět?