Důkazy americké rozvědky pro Boeing nestačí.

Ivan Aland ,expert pro otázky národní bezpečnosti
23. 7. 2014 ruvr.ru
Washington však už našel viníka, aniž by čekal na práci komise: podle názoru Bílého domu sestřelili letadlo malajsijské letecké společnosti domobranci jihovýchodu Ukrajiny. A v sociálních sítích se objevil ihned šot s údajným přemístěním ruského protiletadlového raketového kompletu Buk-M1. Odborníci už ostatně dokázali, že jde o falzifikaci. A hlavím informačním pramenem, který mohl uvést státní departament USA, byla sociální síť YouTube.

Pro stanovení příčin a okolností tragedie, v jejímž důsledku zahynulo téměř tři sta lidí, se zakládá mezinárodní komise. Malajsijští experti už dostali z rukou domobranců na jihovýchodě Ukrajiny „černé skříňky“ Boeingu 777.

Analytik kalifornského Nezávislého ústavu a expert pro otázky národní bezpečnosti Ivan Aland si myslí, že častá odvolání americké rozvědky na informaci ze sociálních sítí mohou svědčit o slabosti důkazů:

– Nepřímá svědectví ukazují podle všeho na to, že domobranci mohli skutečně náhodou sestřelit letadlo. I když je také pravděpodobnost toho, že ukrajinské úřady to udělaly záměrně, aby pak obvinily domobrance. Nicméně musí americká rozvědka odtajnit důkazy, na jejichž základě učinila svůj předběžný závěr. Nebylo to zatím uděláno. Oficiální osoby prohlašují, že proces probíhá. Neměli ale bychom uznávat výsledky jejich rozboru beze zveřejnění důkazů.

Zároveň někteří představitelé administrativy USA ani nepotřebují důkazy přímého podílu Ruska na zániku letadla: stejně obviní Moskvu z dodávek zbraní domobrancům. Podobné dodávky by byly nerozumné a neuvážené, protože za nich je třeba platit velkou cenu, soudí Aland:

– Přitom nebyla na ukrajinskou vládu uvalena dostatečná odpovědnost, nikoli však z toho důvodu, o němž říká prezident Vladimir Putin. Vzdušný prostor nad pásmem bojových akcí na východě Ukrajiny měl být úplně uzavřen ukrajinskou vládou a mezinárodními leteckými úřady.