Nový ukrajinský režim o České republice

19. 7. 2014 Cenzor-ua
Ukrajinský web s krásným názvem “Cenzor” informoval, že Česká republika odmítla poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc. Ta měla spočívat v předání vojenského letadla AN-26 armádě Ukrajiny. Ministerstvo obrany oznámilo, že letoun není součástí humanitární pomoci. Jak konstatoval Jan Pejšek, letouny nejsou v používání Armádou ČR, ale stojí na letišti Kbely a nejsou připraveny k použití.


Jejich příprava by byla nákladná a trvala by velmi slouhou dobu. Informaci opírá o zprávu “Radio Svoboda” pro které se vyjádřila tisková mluvčí Ministerstva zahraničí ČR
Česká republika realizuje program pomoci Ukrajině ve výši 2,5 mil.$. (asi 52 mil. Kč) Peníze jsou určeny na “demokratickou transformaci”, stipendia ukrajinských studentů a podporu nezávislosti médií, ne však pro vojenskou podporu.

21. 5. 2014 tento web oznámil pod titulkem “Osud Ukrajiny nám není lhostejný”, že v řadě měst České republiky byly jako výraz solidarity vyvěšeny ukrajinské vlajky. Konkrétně v Praze, Olomouci, Hradci Králové, Mělníce, v České Lípě a “mnohých jiných městech”. V Praze vlajku vyvěsil primátor Tomáš Hudeček. zde

Dále web “Cenzor”uvedl, že český prezident odmítlo oslavit “Den vítězství” s Rusy a Ukrajinské velvyslanectví obvinilo exprezidenta Klause z šíření kremelské propagandy a že český premiér konstatoval, že asociace Ukrajiny s UE je krok správným směrem a ministr Zaorálek přislíbil na besedě se studenty Dněpropetrovska, že ČR je připravena léčit ukrajinské vojáky zraněné teroristy a bandity a rovněž řekl, že aktivity Ruské federace jsou agresí proti Ukrajině.

.