Podaří se USA vyprovokovat Rusko?

Václav Danda
7. 7. 2014 Protiproud
Donbas se nevzdává. Na územích dobytých Kyjevem probíhá „filtrace“ občanů a přesun odpůrců do koncentračních táborů. Podaří se USA vyprovokovat Rusko?
Zatímco Rusko se snaží všemi diplomatickými prostředky přimět Kyjev k příměří a zastavení genocidy civilního obyvatelstva na východě země, Spojené státy tlačí západoukrajinského prezidenta Porošenka naopak k neústupnosti a k pokračování krvavého dobrodružství, jehož oběti masivně narůstají.

Putin: Porošenko mír nechce

Marně se snaží Berlín a Paříž o dohodu o příměří a zastavení palby. Minulý týden svolali do Berlína mimořádnou schůzku ministrů zahraničních věcí Německa, Ruska, Francie a Ukrajiny. Inicioval ji německý ministr zahraničí Frank – Walter Steinmeier. Přes jeho počáteční optimismus bylo výsledkem pouze zintenzivnění bojů. Zatímco pro Francii a Německo bylo rozhodnutí jejich „spojence“ v Kyjevě zahájit totální válku proti východním regionům zklamáním, Washington naopak Porošenka pochválil a ve vyhlazovací válce ho podpořil.
Úkolem kyjevské junty je zavraždit maximální množství civilního obyvatelstva a současně je strategickým úkolem maximálně skrývat – stejně jako tomu bylo v Oděse – skutečné počty mrtvých civilistů

Na poradě velvyslanců v Moskvě Vladimir Putin v minulém týdnu prohlásil: “Prezident Porošenko se bohužel rozhodl obnovit bojové operace a nepodařilo se nám – když říkám nám, myslím tím sebe a své kolegy z Evropy – přesvědčit ho o tom, že cesta k pevnému a trvalému míru nemůže vést přes válku “. Mnohé současně nasvědčuje tomu, že genocida na východě Ukrajiny je součástí širšího plánu na destabilizaci regionu. Za pokusem vyprovokovat Moskvu k zásahu na záchranu svých krajanů vidí řada pozorovatelů přípravu nové protiruské ofenzivy Spojených států. A jde také o peníze do kasičky zbrojního průmyslu

Jak prohlásil člen výboru Rady federace Ruska pro zahraniční otázky Igor Morozov: “USA mají na Ukrajině velké cíle, avšak bohužel demokracie a blahobyt Ukrajinců mezi nimi chybí. Spojené státy budou dělat všechno možné, aby zachovaly napětí na Ukrajině minimálně do září, kdy se budou sestavovat rozpočty evropských zemí a EU. Potřebují nestabilitu v Evropě, aby protlačili zvýšení rozpočtů EU na obranu a navýšení toku financí do vyprázdněné pokladny NATO.“

Tři fáze likvidace odporu

Jak vyplývá z uniklého „akčního plánu“ pro „vyřešení“ situace na východní Ukrajině, američtí experti z RAND Corporation nabádají prezidenta Porošenka, aby území východní Ukrajiny „vyčistil“ všemi prostředky, bez ohledu na počet civilních obětí.

Dokument předpokládá tři fáze vojenské operace V první má dojít k naprosté izolaci regionu: Ten má být obklíčen vojsky a úplně izolován od jakéhokoliv pohybu zboží nebo osob. Vysílací služby, internetová spojení, telefonní a mobilní komunikace v regionu budou přerušeny. Jak jsme viděli ve Slavjansku a Kramatorsku přerušeny jsou také dodávky vody a elektřiny aby peklo civilistů v obležených městech bylo úplné.

Druhá fáze se nazývá Vytření. Pozemním útokům mají předcházet letecké údery proti strategickým zařízením. Dovoluje se při tom použití zvláště ničivých zbraní. To jsme mohli vidět při likvidaci obytných oblastí kobercovým bombardováním pomocí raketových systémů „Uragán“ a „Smršť“, o nichž jsme také psali. Dokument nezapomíná ani na koncentrační tábory na dobytých územích. V oficiální „Orwelovské“ řeči Kyjeva se tato nacistická „isnpirace“ má v tomto případě nazývat „filtrační“ tábory. O jejich budování za peníze z fondů EU jsme rovněž nedávno psali.

Během třetí fáze by se měly na dobytých územích obnovit dodávky elektřiny a veškerá komunikace. Uprchlíci v internačních táborech budou pod kontrolou, aby nepodporovali „separatismus“. Zvláštní pozornost by se měla věnovat informační bezpečnosti. Všechna zahraniční média by se měla zablokovat. Vraždění nezávislých novinářů, kteří by o těchto zvěrstvech mohli podat svědectví je dokladem „naplněné směrnice“.

Cíl: likvidace ruského obyvatelstva

Porošenko si vzal slova amerických expertů zjevně k srdci. Hned po  ukončení příměří, které stejně bylo pouhou fikcí, započal s frontálním útokem na obklíčená města. Muselo mu být při tom jasné, že zlomit obranu Slavjansku, Kramatorsku, Gorlivky a dalších obležených měst v první linii fronty je možné prakticky jediným způsobem: Vymazat je z mapy soustředěným bombardováním a cílenými útoky raketových systémů, které obrátí města v hořící trosky. Že tento krok znamenal a ještě bude znamenat obrovské oběti na civilistech je zjevné.
Domobrana utrpěla těžké ztráty. Vzhledem k tomu, že již nebylo možné tento „štít“ udržet, vydal ministr obrany Doněcké republiky plukovník Igor Strelkov rozkaz opustit Slavjansk a přesunout se k Doněcku – organizovat efektivní obranu tohoto milionového města. Domobraně se podařilo probít přes obklíčení a ušetřit tak životy mnoha civilistů, kteří prchali s celými rodinami pod těžkou palbou a ochranou domobrany do Doněcka. Mnoho z nich tento „pochod smrti“ stejně nepřežilo, protože kyjevská armáda po prchajících civilistech nadále pálila z těžkých zbraní.
Po odchodu Domobrany a vstupu „čistících oddílů“ přicházejí z města zprávy o strašlivém teroru, kterému jsou vystaveni ti, kteří nestačili nebo nemohli utéci. Muži, kteří jsou podezřelí, že pomáhali domobraně jsou často popravováni přímo na ulicích, ostatní jsou „filtrováni“ pro zařazení do koncentračních táborů. Smyslem této gigantické etnické čistky je likvidace ruského obyvatelstva. Do prázdných domů po zabitých nebo uprchlých Rusech se budou stěhovat „spolehliví kolonisté“ ze západní Ukrajiny. Podle oficiálních údajů ruské strany od začátku vojenské operace uprchlo do Ruska z Ukrajiny přes 250 tisíc osob. Z toho asi 100 tisíc už požádalo o azyl nebo ruské občanství.
Jak referoval o víkendu zpravodaj ruské televize z míst bojů, vše nasvědčuje, tomu, že likvidační plány na „vyčištění země od všech ruských občanů“ se rozjíždějí na plné obrátky. „Úkolem kyjevské junty je zavraždit maximální množství civilního obyvatelstva a současně je strategickým úkolem maximálně skrývat – stejně jako tomu bylo v Oděse – skutečné počty mrtvých civilistů. Na území Novoruska operuje ohromné množství nekontrolovaných ozbrojených band tzv. Pravého sektoru a  Nacigardy, které nikomu nepodléhají,”  končí informace z obležených měst válečný zpravodaj.

  Bitva o Donbas „podle metody“

Tyto bandy pronikají už také do Doněcka a Luhanska, aby šířily teror, a demoralizovali tak obránce, kteří ještě vzdorují obklíčení a obrovské přesile techniky. Kyjev se rozhodl stáhnout k Doněcku veškeré své síly. Je jasné, že město čeká stejný osud jakým si prošly z mapy téměř vymazaná města jako je Slavjansk a Kramatorsk. Rozhodující bitva o  Donbas se nepochybně svede o milionový Doněck.
Město bude s největší pravděpodobností v nejbližších dnech ostřelováno z ničivých raket a bombardováno letectvem a dělostřelectvem a  tak postupně vymazáváno z mapy – přesně podle doporučené „metody“ amerických „poradců“. Kyjev má z vojenského hlediska v letectvu a  dělostřelectvu samozřejmě zcela nesouměřitelnou převahu a bude město jistě bombardovat dnem i nocí. Přesto je dobytí Doněcka a Luhanska mnohem složitějším oříškem než stotisícový Slavjansk či Kamatorsk. Okupanti také musejí počítat s tím, že domobrana Doněcké republiky je podle svých prohlášení připravena bojovat do posledního náboje.
Město se může připravit na odpojení zdrojů elektřiny a vody a na totální blokádu. Žádná novinka: Za druhé světové války v případě Leningradu historie zaznamenala něco velmi podobného. Přesto rychlé dobytí Doněcka není pro Kyjev vůbec jisté. Vše spíše nasvědčuje tomu, že právě civilní oběti a šířený teror jsou psychologickým tahem USA k  vylákání Ruska do ozbrojeného konfliktu. Podle některých zdrojů Spojené státy počítají s tím, že Vladimír Putin nebude moci systematické vraždění Rusů, které v případě Doněcka může jít až do desetitisíců jen tak přejít, protože veřejné mínění se může začít dožadovat zabránění genocidě krajanů. Pokus vtáhnout Rusko do přímého konfliktu je jedním z možných scénářů dalšího vývoje.

  Mlčet znamená souhlasit

Mnohé tomu nasvědčuje. Například zprávy o tom, že vojska NATO připravují v těchto dnech cvičení  v Černém moři. A další jednotky Severoatlantické aliance se údajně přesouvají do Polska a Pobaltí. Občané, kteří se dnes odpoledne v 15 hodin sejdou před Ukrajinskou ambasádou v Praze 6, aby protestovali proti genocidě Kyjeva na východě Ukrajiny, si toto nebezpečí uvědomují. Jak říkají: Mlčet by znamenalo souhlasit. Se zvěrstvy páchanými kyjevskou juntou žádný normální člověk souhlasit nemůže. O pokusech rozšířit konflikt do velké mezinárodní konfrontace ani nemluvě.