Poslankyně parlamentu DLR: Ukrajinská armáda používá metodu spálené země

24. 7. 2014      zdroj
Dne 23. července poslankyně Nejvyšší rady Doněcké lidové republiky Irina Popova posuzuje v rozhovoru s korespondentem IA Regnum události, které nyní probíhají na Donbasu a v Kyjevě.


Dnes kyjevská vláda hovoří o provedení teroristické operace na Donbasu. Zároveň každý den umírají v Doněcku a Luhansku podle oficiálních informací desítky civilistů. Takže co se skutečně děje na jihovýchodě?
Na jihovýchodě neprobíhá žádná protiteroristická operace. Je to válka! Válka proti svým vlastním lidem. Podle metod, kterými vláda a vojska Kyjeva jednají, se domnívám, že nebojují s domobranou, ale prostě ničí infrastrukturu, podniky, paneláky, obytné domy, soukromý sektor. Zdá se, že ukrajinská vojska se řídí doktrínou politiky “spálené země” a pálí vše, co jim stojí v cestě.

Luhansk je denně vystaven silným dělostřeleckým útokům, které vedou ke smrti desítek civilistů, ničí se domy, školy a průmyslové podniky. Bude se moci Doněck vyhnout podobnému osudu?

Nevím, co všechno zůstane z Doněcka a Luhanska … U mnohých obyvatel Doněcka vyvstává otázka: a budou vůbec nějaké obce na tomto území? Budou taková města, jako jsou Doněck a Luhansk? Nechtěla bych, aby byla zničena. Vidíme, co se stalo se Slavjanskem, vidíme, co se stalo s Kramatorskem, vidíme, co se stalo na předměstí Doněcka – v Marinke a Krasnogorovke. Žádné zdůvodnění těchto činů není. Jsou to doopravdy zločiny, zločiny proti civilistům. Dnes hyne na Donbasu více civilistů.

Podle vašeho názoru, je ještě možné mírové řešení ozbrojeného konfliktu na Donbasu?

Chceme mír, všichni obyvatelé DLR chtějí mír. Bohužel, každý pokus přimět Kyjev k mírovým jednáním je nesmyslný a marný. Hodnotíme činy Kyjeva a ozbrojenců jako válečné zločiny.

Ukrajinské sdělovací prostředky uvedly, že Doněck opustilo vedení DLR, jmenovitě premiér Alexander Borodaj. Je to pravda?
Pokud je mi známo, vedení DLR neopustilo Doněck. Včera bylo v Doněcku. Panika ve vedení republiky není. Dokonce ani místní obyvatelstvo nepanikaří.

Jak hodnotíte, že ukrajinský parlament včera schválil změny v jednacím řádu, které umožňují hlavě Nejvyšší rady rozpustit frakci Komunistické strany Ukrajiny?
Pokud se dostávají k moci fašisté, pak se určitě budou zavírat redakce novin, politické strany, veřejné organizace a televizní stanice. Jak historie ukazuje, jako první se pod tyto mlýnské kameny dostávají komunistické strany. Tak tomu bylo v roce 1933 v Německu, tak tomu bylo v Řecku, když se k moci dostali “černí plukovníci”. Na Ukrajině se události opakují. Je to nedemokratické, je to v rozporu s jakýmikoliv demokratickými hodnotami. Otázka zní jinak: jaké hodnoty si pro sebe klade jako prioritu vedení Ukrajiny? Kyjev má hodnoty, kterými se řídilo Německo v roce 1933. Jinak počínání vlády v Kyjevě nelze pochopit. Represivní boj s odlišnými názory – to není způsob, jakým se budují silné demokratické státy. Represe probíhají také proti Straně regionů.

Co se nyní stane s Komunistickou stranou Ukrajiny a jejími členy? V posledních parlamentních volbách vás podpořilo více než 2,5 milionu voličů…

Je těžké říci, co se stane s komunistickou stranou a jejími členy. Hodně bude záležet na výsledku války, která je na jihovýchodě. Pokud jihovýchod vydrží, můžeme říci, že KSU a další strany budou mít možnost přežít a pracovat. Pokud jihovýchod nevydrží, pak budeme moci vidět i koncentrační tábory, i politické věznice, novou vlnu represí.

Včera ve vesnici Orlovka Jasinovatského okresu v Doněckém kraji zničili vojáci ukrajinských praporů dobrovolníků sochu Lenina. Můžeme očekávat, že stejný osud postihne pomníky v Doněcku a Luhansku v případě porážky dobrovolníků?

Ničení pomníků – to je to nejhorší, co se mohlo stát. Válka s pomníky předcházela otevřené válce na Donbasu. Vláda Ukrajiny mnoho let trpěla válku s pomníky. Nechápu logiku lidského jednání, když ničí památky. Na pomníku Lenina, který zničili v Kyjevě, byl nápis: “Nezávislá Ukrajina je možná pouze v případě jednoty a dobré vůle velkoruského a ukrajinského proletariátu.” Ničením pomníku vlastně ničili Ukrajinu a celkový smysl těchto prorockých slov. Ničení a válka nikdy k ničemu dobrému nevedly. Pomník zničený v Jasinovatském okrese – to je další článek v řetězci nenormálních fašizujících prvků.

přeložila PhDr. Valdimíra Grulichová