Vyšetřování nebylo zahájené, ale viníci již byli uvedeni.

19. 7. 2014 ruvr.ru
Oficiální vyšetřování havárie Boeingu 777 nad ukrajinským územím teprve začíná, ale propagandistické využití hrozného neštěstí probíhá na plné obrátky.
Většina médií v USA a EU již uvalila vinu na domobrance z východu Ukrajiny a na Rusko a jeho vedení. Londýnské tabloidy uveřejnily méně než 24 hodin po neštěstí příspěvky pod titulky typu Putin zabil mého syna.

A to nehledě na mnohaletou světovou praxi vůči haváriím: neuvádět viníky a opatrně předpokládat příčiny. Avšak k neštěstí došlo v zóně válečných akcí a sympatie Západu jsou na straně ukrajinské armády. Pokušení uvalit vinu na tak zvané separatisty a spolu s nimi i na Rusko je příliš velké.

Co se týče reálných důkazů, těch není zatím moc. Hlavními jsou údajně natočené ukrajinskými tajnými službami telefonní hovory a dopisování domobranců na Internetu, kde se mluví o palbě na letadla. Ale jaká letadla? Bitevní letouny byly nasazeny proti Doněcké a Luhanské oblasti již přes více než dvěma měsíci. Za tuto dobu se povstalcům podařilo sestřelit víc než 10 ukrajinských vojenských letadel. Je celkem možné, že v odposlechnutých hovorech nejde o Boeing, ale o ukrajinské vojenské stroje.

Expert Fonoskopického střediska Forenex German Zubov v interview pro Hlas Ruska řekl, že zveřejněné na Internetu úryvky cizích hovorů nejsou právním důkazem. Důkazem by byl úplný záznam předaný vyšetřovatelům. A to ukrajinská strana zatím neučinila. Možná, že uveřejněné úryvky nejsou zfalšované, ale podle Zubova, určitě nejde o úplný záznam hovorů:

-V Kyjevu byly vystřiženy nejvýznamnější z hlediska ukrajinské strany části rozhovoru. Možná, že dialog byl mnohem delší. Záznam musí být poskytnut celý. Stane-li se to, velmi to usnadní práci expertů a odvolá nebo potvrdí pochybnosti o pravosti odposlechu.

Avšak ani západní politici, ani tím spíš západní média nečekají na úplný záznam nebo expertízu. Prezident Obama již prohlásil, že raketa, která sestřelila letoun, byly vypuštěna z území kontrolovaného separatisty. Ale američtí odborníci na satelitní snímky mluvili několik hodin před jeho vystoupením, že jsou přesvědčeni pouze o tom, že osobní letadlo bylo sestřeleno raketou země-vzduch. Avšak odkud přiletěla, nedá se říct s jistotou. Má-li Obama důkazy, například, záběry odpálení rakety, proč je nepředstavil tak ideálnímu pro odhalení obecenstvu, tedy, na včerejším zasedání Rady bezpečnosti OSN?

Západní média také velmi zřídka kladou následující otázku: proč ukrajinští letečtí dispečeři neodvedli osobní letadlo dál od zóny válečných akcí? Místo toho připomínají příběh s jihokorejským boeingem, který američtí dispečeři přivedli v roce 1983 do vzdušného prostoru sovětského Dálného východu. Toto letadlo sestřelila sovětská stíhačka nad ostrovem Sachalin. Jsou ale mnohem čerstvější příklady. Například, ruský letoun Tu-154 náhodou sestřelený ukrajinskou protivzdušnou obranou nad Černým mořem v roce 2001. Anebo íránský Airbus sestřelený na Perským zálivem v roce 1988 raketou z americké lodě, která ho omylem považovala za stíhačku. Prezident Reagan tenkrát označil incident za „správné obranné akce.“