Zjistíme pravdu o letu MH-17?

Natalja Pavlova

28. 7. 2014    zdroj
„Drbat je třeba směle. V takovém případě se vždycky něco uchytí“, říká latinské přísloví. Kyjev tuto „moudrost“ využil, aby ukrajinské povstalce z katastrofy obvinil hned po katastrofě a USA (proč by měly troškařit) hned obvinily Rusko. Titulky západoevropských novin nešetří výrazivem. Kdo ve skutečnosti může za smrt 298 cestujících letu Malajských aerolinií? Zjistíme vůbec někdy pravdu?

Zde je názor německého odborníka, profesora Göttingenské university Petera Schulze:

Nyní musíme počkat na výsledky dekódování „černých skříněk“ z Londýna. Myslím si, že nezjistíme, kdo střílel. Je možné, že zjistíme, jakou raketou bylo letadlo sestřeleno na základě výzkumu vlastností zásahu. Kdo však vydal příkaz a zda se jedná o provokaci Kyjeva, protože Boeing se odklonil od kursu a poblíž něho se nacházel letoun Su-25, o čemž svědčí údaje pozorování ruských kontrolních služeb, se však podaří vyjasnit jenom stěží. Rusko od ukrajinské strany požadovalo, aby poskytla záznamy rozhovorů s dispečery, což je velmi správný krok. Kyjev však nikdy neposkytne materiál, který by ho odhalil. Je to naprosto jasné a věřit opaku by byla naprostá iluze. Dokud bude Brusel a USA podporovat Kyjev a jeho vojenskou operaci, kterou provádí na jihovýchodě Ukrajiny, tak se ukrajinské úřady o informaci nepodělí. A v této situaci se Rusko ocitlo v izolaci, obzvláště pak v podmínkách informační války, která podrývá důvěru k údajům Generálního štábu RF získaným z místa katastrofy. Světové společenství nemá neutrální zdroj, kterému by mohlo důvěřovat. Američané mají vesmírný průzkum, ale oni se o údaje dělit nechtějí. Jiné země tento výzkum jednoduše nemají. Znamená to, že se konečnou pravdu možná nikdy nedozvíme. Neznamená to ale, že bychom se měli zastavovat. Je třeba vypracovat strategii společných kroků a překonat tak atmosféru nedůvěry. Bohužel, zatím Brusel ani Washington nejsou připraveni ke sblížení. Rusko zaujímá opatrnou pozici, přičemž je třeba poznamenat, že Kreml a ruská vláda se chovají velmi iniciativně a pokoušení se v tomto problému o posun.

Americký novinář stránek OpEdNews.com Mike Whitney 11. července o konfliktu na Ukrajině napsal: „… USA má velmi málo možností vtáhnout Putina do rvačky a my bychom měli očekávat nové vykonstruované události mnohem většího rozsahu, než byl požár v Oděse. Washington potřebuje udělat něco skutečně velkého a potom všechno svalit na Moskvu“. Mike Whitney toto napsal pět dní před tím, než ke katastrofě došlo. Strašná shoda náhod…