BLESKovka – Vesti24, 27. 8. 2014 dopoledne

Petr Ďoubalík, 27. 8. 2014, zdroj: online vesti24

BLESKovka – ve fofru napsaná zpráva, nikoli napodobování bulváru. Heslovitě obsah ruských “Událostí” – Vesti24 je pokusem pomoci ČT24 s vyvážeností.

Kurzívou jsou označeny naše komentáře (nezazněly na Vesti 24).

Žurnalisté se shodli, že v Minsku všichni hovořili o míru, ale nikdo o tom, jak ho zařídit.

Lidé se učí číst řeč těla svého prezidenta
Ukrajinci studují novinové fotografie, kde si podávají ruce Porošenko a Putin, a snaží se z výrazu tváří vyčíst nějaký vzkaz. Ozývají se hlasy z Kyjeva, že zastavení bojů má v rukách Porošenko. Ten ale na jednáních k tomuto tématu mlčel.
Za redaktorkou je vidět, že na kyjevském náměstí visí bilboard “Sláva Ukrajině – hrdinům sláva!” – potvrzujcí, na jaké tradice Kyjev navazuje.
Naděje?
Nadějnější je výrok Porošenka po včerejší schůzce: “…brzy bude připraven plán na ukončení boje…” a info o tom, že bylo dosaženo dohody o další humanitární pomoci východní Ukrajině (druhý konvoj z RF).
Lukašenko říká, že bude pokračovat jednání ve včerejším formátu.
Informace z místa
 RF má zpravodaje stále v místech bojů, na rozdíl od mnoha jiných států světa, kde si na žurnalistiku pouze hrají. A to i přesto, že na ruské novináře je tam pořádán doslova hon. Poslední informace říkají, že zahynulo už 7 novinářů (jeden Ital), dnes byl rozhovor se 2 novináři, kteří byli právě propuštěni ze zajetí Pravým sektorem. Na obrazovce Vesti24 (viz výše) svítí fotka fotoreportéra A. Stenina s výzvou “Osvoboďte Andreje”. Andrej se nehlásí asi od 5. srpna, nejprve byly info, že ho zajal Pravý sektor a předal k vyšetřování, teď to všichni popírají a žádné zprávy nejsou. Kolegové z branže, zajímá vás to?
Dalších asi 90 ukrajinských vojáků, obklíčených domobranou, se vzdalo. 
NATO jede svou
Rasmussen vyhrožuje, že otevře nové základny NATO v Evropě, jako reakci na současné dění a určené proti RF.
Ve Francii se to hýbe v nejvyšších patrech politiky, dochází k výměnám, na posty ministra školství i kultury přichází ženy.
V ekonomických zprávách byla řeč o rekordním propadu Ukrajiny.
To by nás mělo zajímat. Zachraňovat to budeme všichni.
Dolní lišta: Zadržení novináři listu “Krymský telegraf” se vrátili do Simferopolu.