Expert na Ukrajinu: Válka je zamrzlá. Vůbec nevěřte tomu, co tu čtete


13.8.2014 / Josef Oriško / zdroj

ROZHOVOR Ředitele Východoevropského vzdělávacího a kulturního centra (EEECC) Josefa Oriška jsme zastihli v africké Burundě, kde vede kurz mírotvorné antropologie pro studenty z Burundi, Rwandy a Konga. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odpovídal na otázky týkající se dalšího vývoje na Ukrajině. Dle jeho mínění je třeba do země vyslat mírotvorné sbory, protože tam umírají civilisté. Na dotaz, jak si vede prezident Porošenko, řekl, že je dnes lepší být nezaměstnaným než prezidentem Ukrajiny.

V pondělí se objevily zprávy, že na hranicích s Ukrajinou má Rusko 40 000 vojáků s těžkou technikou. Myslíte, že hrozí jejich invaze?

Já si spíš myslím, že na půdě OSN bude schválený nějaký plán pro Ukrajinu a je dost možné, že tam vyšlou mírové sbory. Pokud tam totiž umírají civilisté, tak je třeba, aby byly vyslány mírotvorné sbory.

Rusko vysílá na Ukrajinu konvoj s humanitární pomocí. Ozvaly se hlasy, obavy, jestli jde ze strany Ruska o čistý úmysl. Jak to vidíte vy?

Víte, teď je trochu takový trend, že je mainstream rusofobní, takže se těmto zprávám nedivím. Sleduji Facebook, který je plný rusofobních přispěvatelů. Dnes je prostě trend se na to takto dívat. Stejně jako byl po druhé světové válce trend, kdy vše, co udělalo Německo, bylo podezřelé. Nyní je zase trend, že cokoliv udělá Rusko, tak je také podezřelé. Pokud je to ale humanitární konvoj a je to pod kontrolou, tak je to prostě jednoduše humanitární konvoj a vůbec bych to neřešil. Pokud lidé v desítkách tisících utíkají do Ruska, tak je třeba s tím něco dělat a humanitární konvoj je rozhodně dobrý počin.

Podle dalších zpráv ukrajinská armáda postupuje a proruští separatisté jsou zatlačováni. Je možné, že tento konflikt brzy skončí?

Můžu vám říct, že české zprávy jsou totálně mimo mísu. Jedná se o dezinformace, kterým vůbec nevěřím. Sleduji ruské, ukrajinské, běloruské a pobaltské zpravodajství. Vím, že je tam velmi špatná situace a je třeba s tím něco dělat. Je tam prostě válka, kdy se střílí do civilistů, civilních objektů a konflikt je zamrzlý. Ani jedna z armád nepostupuje. Česká média jsou ta poslední, kterým bych něco věřil. Přebírají totiž zpravodajství od Reuters a ti do toho vůbec nevidí, protože neumí ani rusky nebo ukrajinsky. Někde se píše, že ukrajinská armáda postupuje a dobývá jedno město za druhým, což jsou zprávy jako z Ramba. To zrovna nemusí být zcela pravda. Ono je to asi trošku jinak, protože ukrajinská armáda je také trošku demoralizovaná, stejně jako druhá strana. Ani jedna strana nemá dle mého názoru dostatek peněz, munici a základní vybavení. Skutečnost je určitě horší, než ji vidíme v médiích. Vést totiž válku je velmi nákladné.

Jak si zatím, dle vašeho mínění, vede prezident Ukrajiny Porošenko?

Myslím si, že jeho role a úloha je velmi těžká. Osobně mu roli prezidenta nezávidím. Jak říkám. Je to těžká, nezáviděníhodná, nepříjemná a dalo by se říct až nevděčná role. Být dnes prezidentem Ukrajiny je horší než být nezaměstnaný.

Vzpomněl jste, že při bojích dochází k palbě do obytných čtvrtí, kde je civilní obyvatelstvo. Má ukrajinská armáda šanci postupovat jinak, pokud se rebelové ukrývají právě zde?

Není to o tom říct ano nebo ne. Je to prostě součást války. Bylo tomu stejně v Sýrii, Bosně i Kosovu. Bohužel to patří k válce, i když je to špatné a odsouzeníhodné. Ukrajinští vojáci zřejmě jinou možnost nemají. Těžko lze tento konflikt nějak soudit. Prostě je to špinavá válka, kdy se střílí a umírají civilisté. Každopádně si proto myslím, že jakmile tam umírají civilisté, a pokud to rychle neskončí, je třeba tam vyslat mírové sbory.

Zúčastnil jste se mírové mise na území bývalé Jugoslávie. Je už dnes možné srovnávat tento konflikt s válkou v Jugoslávii? Je srovnatelně krutý pro civilní obyvatelstvo?

Určitě je srovnatelně krutý, i když to začíná být v dimenzi chorvatského konfliktu a bosenský, který byl mnohem horší, je od toho naštěstí ještě daleko. Zároveň si ale myslím, že co se týká konfliktu a znesvářených stran, je to úplně jiné. Na Ukrajině rozhodně nejde o konflikt etnického charakteru, ale jde tam o mocenské, politické a ekonomické zájmy. Téměř vůbec to naštěstí není etnizované, což byla smůla Bosny. Je tam ale jeden společný jmenovatel, a to je role západních mocností, která je velice diskutabilní. Mám dojem, že je to uvařené ve stejné kuchyni, jako se vařila v devadesátých letech válka v Chorvatsku a Bosně. Element západního světa není mírotvorná, ale spíše štvavá „pomoc”. Z toho důvodu, že pomáhají jednostranně. Jednostranná pomoc není úplně ideální přístup, protože nemůže přinášet dobro. Trpí totiž obě strany. Nejen jedna. Západní mocnosti mají máslo na hlavě. Samozřejmě, že zbaběle utečou od nějakých plánů mírové pomoci. Řeknou, že to není jejich věc, ale věc Ukrajiny. Zároveň ale budou vše podporovat zvenku, z Estonska a třeba Polska to budou mít pod kontrolou.

Jak vidíte úroveň ukrajinské armády?

Čistě jako laik a etnolog na to mohu pouze říct, že asi armáda není úplně o. k., protože stojí částečně proti svým lidem. Je to prostě občanský konflikt, takže morálka zřejmě nebude úplně ideální.

Bude pro Ukrajince těžké po válce společně vedle sebe dál žít?

Myslím, že to bude těžké, protože důvěra je pryč. Lvov nevěří Doněcku. Bude tam podobná situace jako v bývalé Jugoslávii, kdy se budou lidé bát jezdit se svými auty do jiných oblastí, protože se podle SPZ poznají.

Zůstane navzdory tomu Ukrajina nerozdělená?

Věřím, že zůstane jednotná. Pokud tedy pomineme Krym, kde je Ukrajina obětí střetu mocností.

Bude mít dostatek financí na obnovu infrastruktury a vlastně všeho, co bylo kvůli válce zničeno? Jak dlouho se z toho může země vzpamatovávat?

Těžko říct. Myslím, že to nebude takový problém jako v Bosně. Neměla by to být nějaká ekonomická tragédie. Spíš půjde o tragédii ve ztrátě důvěry mezi východem a západem země. Ekonomicky to ale Ukrajina zvládne dobře, protože je to bohatá země. Je sice taková mantra, kdy se říká, že je Ukrajina chudá, ale to není pravda. Ukrajina má silný potenciál a umí se z podobných situací dostat mnohem snáze než některé západní národy, které jsou zhýčkané. Ukrajinci jsou prostě silný a houževnatý národ. Pokud tam například nejede například výtah, tak jdou ženy klidně s nákupem pěšky a nereptají.

Je třeba, aby po ukončení konfliktu došlo na mírové rozhovory? Měly by nějaký smysl?

Jsou nezbytné. Musí k nim dojít na neutrální půdě OSN, protože jinak by se nic nepohnulo dál.