O víkendu je na iDnes všechno jinak

18. 8. 2014 / Miroslav Kodet / zdroj
Možná to ještě nevíte: v sobotu a v neděli se v České republice střídá obyvatelstvo. Podnikatelská, restituentská, pravdoláskařská a pražskokavárenská elita opouští stát a odjíždí k jižním mořím, ti nejvyspělejší z nich pak odlétají do Karibiku. V republice zůstává opuštěna česká spodina, historií zavržení a neúspěšní lůzři. 

A pokud se to neděje v celém státě, tak ale určitě v diskuzích pod články na iDnes.

Je totiž obecně známo, že prvně jmenovaná skupina, která z polistopadového vývoje profitovala, zastává (až na nepodstatné výjimky) vyhraněně pravicový, proamerický, protiruský, asociální a antikomunistický postoj. Dalo by se říci, že velice militantní, skoro zuřivý, na civilizovaném Západě v podstatě nevídaný.

Zbytek národa, přibližně jeho dvě třetiny, které na polistopadový vývoj někdy i krutě doplatily, je spíše levicového smýšlení. Stýská se jim po starých zlatých časech, tvrdí o nich výše uvedení pravičáci.

Na nejnej českém internetovém médiu, iDnes, se pak v úvodu zaznamenané střídání stráží projevuje markantně.

Ve čtvrtek 14. srpna uveřejnily tyto noviny článek s názvem Ruský konvoj pomoci míří na Ukrajinu. O jeho obsah teď nejde, jedná se o diskuzi pod ním. Všech dvacet pět „nejlepších“ (dostaly nejvíce hlasů od čtenářů) komentářů je protiruských, oceněných nejméně osmdesáti kladnými hlasy, tři až pět záporných. Typický komentář je „Němci také po obsazení Prahy rozlévali na Václaváku polevku pro trpící české děti …..“ nebo „Bratrská pomoc. Ví jak na to. Dokonce mají i zvací dopis.“

V neděli 17. srpna na témže médiu vyšel článek na stejné téma „Kyjev uznal ruský konvoj za humanitární pomoc…“ . V diskuzi pod tímto článkem však už řádí elitou opuštěná, neschopná část národa a všech dvacet šest „nejlepších“ komentářů je proruských, kritizujících Západ a Ukrajinu. Typický komentář je „Kazdopadne Putin cely zapad tezce znemoznil“ nebo „Slušná facka pro pochybovače“.

Pro úplnost dodávám, že pod prvním článek ze čtvrtka diskutovalo 3.200 čtenářů, pod tím nedělním (tedy „čerstvým“) je v tuto chvíli 527 komentářů, což je ovšem číslo z hlediska statistiky už významné a dostačující.

Rozpor ve zcela opačném čtenářském hodnocení politické situace na Ukrajině v týdnu a o víkendu je zcela záhadný, nepochopitelný a jenom obtížně vysvětlitelný.

Kromě v úvodu naznačeného (řekněme, že nadměrně kreativního) vysvětlení jsou i další, sice méně efektní, avšak více zločinná. To první, nejhorší, asi je, že na víkend odejdou z redakce iDnes za rekreací administrátoři, kteří v pracovních dnech falšují hlasování pod články. Jev se totiž opakuje prakticky každý týden, jak lze snadno dohledat. Po smutných osobních zkušenostech s nimi to nemohu vyloučit.

To druhé a stejně skandální je, že o víkendu mají fajrunt pravicí (či dobročinnými institucemi typu té z Langley) placení manipulátoři, kteří jinak přes týden deformují a rozvracejí diskuze po celé síti.

Třetí pak je to, že o víkendu absentuje pravicová čeládka z řad kancelářsky pracujících, která má ovlivňování diskuzí v popisu práce. Nebo se jenom tak normálně po česku fláká.

V každém případě je to jev pro náš stát a rozvrácenou morálku v něm typický.
Poznámka editora (Zvědavce)

Každopádně zajímavé pozorování, ale nejsem si jistý závěry článku. Ono to možná bude složitější. Dnes (v neděli) se na iDnes objevila za článkemUkrajinští vojáci vstoupili do Luhansku, povstalci jim sestřelili mig i tato diskuze.