Odchod Strelkova a Borodaje: Není to konec, ale začátek nového plánu


18. 8. 2014 / Pavel Nikanorov / zdroj
Odchod Igora Strelkova, Alexandra Borodaje a Valerije Bolotova není konec Novorossije, ale je docela možné, že se jedná o nový začátek, ve kterém budou hrát roli místní lídři z Donbasu, a ne držitelé ruských pasů. Nyní mohou nastat dvě varianty – buď Kyjev uzavře s Donbasem mír, nebo povstalci začnou skutečný protiútok. „Vojenská porážka DNR-LNR je pro Putina nepřijatelná“.

První varianta – Západ spolu s Putinem přimějí Porošenka k uzavření míru, protože další oběti už nelze tolerovat. Západní představitelé pravděpodobně cítí nárůst všeobecné nespokojenosti jak se sankcemi a jejich alarmujícími důsledky, tak s pokračujícím krvavým konfliktem prakticky ve středu Evropy.

Pokud by se Porošenkovi podařilo ukončit konflikt v blízké budoucnosti, Západ by ještě posečkal, ale zdá se, že rychle se to Kyjevu nepodaří, kurátory stanovený čas na blitzkrieg už Porošenko promeškal a svět není ochoten čekat další dva týdny. Dřevo už je dostatečně nalomené. A možná, že Porošenko se podvolí, ale s jednou podmínkou: odstranit „hnusné a nafoukané“ figury s ruským občanstvím z vedení DNR-LNR, aby jeho souhlas s mírovou dohodou nevypadal jako úplná politická porážka – v případě Bolotova roli sehrálo ne jeho ruské občanství , on je místní, ale to, že se stal symbolem odporu a jeho si Kyjev za jednacím stolem také nepřeje vidět a proto je třeba ho vyměnit za méně „známou“ figuru.

Shrneme-li první verzi: Putin se potřebuje vyhnout vojenské porážce domobrany, Západ už nemůže tolerovat pokračování konfliktu dokonce i jen několik týdnů a teď se sám bojí zhroucení Ukrajiny, Porošenko vyčerpal všechny prostředky a země je na pokraji kolapsu. Proto existuje shoda – je čas zasednout k jednacímu stolu a pak… boj o Ukrajinu bude pokračovat v čistě politické rovině.

Druhá varianta – Moskva dospěla k názoru, že může klidně „odstranit“ z velitelských postů domobrany své lidi, aby se zbavila obviňování Západu z přímého vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny a postupovat dále v souladu s tzv. koncepcí soft power.

V Moskvě jsou přesvědčeni, že nehledě na optimistická komuniké Kyjeva a těžkou situaci rebelů na frontě, povstání je schopno dostatečně dlouho udržet městské aglomerace, aby dokázalo Ukrajinu dovést do krajnosti (finanční i reputační) dříve, než se Kyjev dobere konečného vojenského úspěchu. Kromě toho, odstraněním Strelkova a Borodaje z vedoucích pozic a distancováním se takovým způsobem od Novorossije, Putin uklidní veřejné mínění v Rusku požadující brzký vstup vojsk na pomoc „našemu povstání“. Nyní už není „naše“ a je třeba mu pomáhat pouze diplomatickými prostředky. Jednu věc vím přesně. Putin nedovolí vojenské vítězství Porošenka. A jak toho dosáhne, to nepoznáme hned, ale později, podle vývoje událostí.

Převzato z Novorus.info

Překlad: Aram