OSN se nepodařilo prokázat, že Rusko dodává zbraně domobrancům na Donbasu

1. 8. 2014 zdroj
OSN byla nucena uznat absenci důkazů o ruské účasti na dodávkách zbraní domobraně na východní Ukrajině. Jak řekla novinářům 31.července vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová, expertům OSN se nepodařilo shromáždit “přesvědčivé důkazy o dodávání zbraní” domobrancům ruskou stranou.


Zároveň Navanethem Pillayová oznámila existenci faktů o používání těžkých zbraní na východě Ukrajiny Kyjevem, a také o použití dělostřelectva při ostřelování měst. Ve zvláštní zprávě vysoké komisařky OSN pro lidská práva je zdůrazněno, že v průběhu posledních dvou týdnů se intenzita tzv. “antiteroristické operace” ukrajinských bezpečnostních sil dramaticky zvýšila.

Již dříve vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová prohlásila, že podle údajů organizace bylo v důsledku konfliktu zabito 1129 lidí, téměř 3500 bylo zraněno. “Rostoucí počet zabitých lidí a vážné škody na civilní infrastruktuře se v souvislosti s okolnostmi mohou považovat za porušení mezinárodního humanitárního práva,” – řekl Pillayová a zdůraznila, že “je nutné zastavit boje.”

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová